Κυριακή 17 Μαΐου 2015

0 Σύμμαχοι για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας

 Γ. Καλλίμορφος: "Η Ένωση Αγρινίου έχει την ουσιαστική βούληση να μετάσχει σε συνέργειες αναπτυξιακές, να συμβάλουμε όπου και όσο μπορούμε σε κάθε θετική για τον τόπο πρωτοβουλία". 

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του Ά Forum για την ανάδειξη και την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας στο Καινούργιο του Δήμου Αγρινίου, στη θέση Άγιος Γεώργιος (Αρχοντικό).
Στην πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση στα θέματα του τεράστιου φυσικού πόρου της περιοχής Μέγας Χορηγός της διημερίδας είναι η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
Οι θεματικοί άξονες του forum αναφέρονται στο Κανονιστικό και Διαχειριστικό πλαίσιο, που διέπει τον πόρο, στη βιώσιμη  Ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας και της γύρω από αυτήν περιοχής, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, στην ανάπτυξη  υποδομών για την διασφάλιση  των περιβαλλοντικών και οικολογικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στον χωροταξικό σχεδιασμό των δράσεων, στην ανάπτυξη του αγροτικού, θρησκευτικού και εναλλακτικού τουρισμού και στην καταγραφή και ανάδειξη του πολιτιστικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
Κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα των εργασιών, ο αντιπρόεδρος του Α. Σ. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» κ. Γιάννης Καλλίμορφος, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη ανάληψης συλλογικών πρωτοβουλιών, αφού προηγηθεί η απαραίτητη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, «ώστε να περάσουμε, επιτέλους, από τη θεωρία στην πράξη».
Ακολουθεί η παρέμβαση του κ. Καλλίμορφου: 

Κυρίες και κύριοι…. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μιλήσει πολύ, ίσως δε και περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, για τα περίφημα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» του τόπου μας, για τις αναπτυξιακές προοπτικές, για τις δυνατότητες, για τις ευκαιρίες…. Ελπίζω η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει το ορόσημο, ώστε να περάσουμε, επιτέλους, από τη θεωρία στην πράξη. Γι’ αυτό άλλωστε βρίσκομαι σήμερα εδώ. Για να δηλώσω υπεύθυνα ότι η Ένωση Αγρινίου έχει την ουσιαστική βούληση να μετάσχει σε συνέργειες αναπτυξιακές, να συμβάλουμε όπου και όσο μπορούμε σε κάθε θετική για τον τόπο πρωτοβουλία.
Και ναι, η λίμνη Τριχωνίδα και όλα όσα τη συνοδεύουν και την χαρακτηρίζουν, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στις επόμενες γενιές, αλλά και με σεβασμό στις ανάγκες του σήμερα. Πριν μιλήσουμε για την ανάπτυξη, δυστυχώς, θα πρέπει να λύσουμε στοιχειώδη ζητήματα. Η άρδευση των καλλιεργειών που βρίσκονται δίπλα απ’ τη λίμνη, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά. Θα έλεγα, ακόμη, ότι δεν έχει αξία, δεν έχει περιεχόμενο καμιά συζήτηση περί ανάπτυξης, αν κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτή δεν έχει η εκπαίδευση, η έρευνα, η καινοτομία.
Και χαίρομαι που ανάμεσά μας βρίσκονται άνθρωποι και φορείς που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο να κάνουμε το επόμενο βήμα. Όλοι μαζί. Η προσπάθεια θα πετύχει μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αν βάλουμε συγκεκριμένη στόχευση για το τι θέλουμε να πετύχουμε και τι όχι. Θέλω να συγχαρώ, επομένως, τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, διότι, συν τοις άλλοις, μας δίνουν την ευκαιρία να ανταμώσουμε σε μια αναπτυξιακή διαδικασία και να κάνουμε την ιεράρχηση, τον απολογισμό και την αυτοκριτική μας ενδεχομένως, αλλά και τις επιλογές μας για το μέλλον.
Σας ευχαριστώ….

Δεν υπάρχουν σχόλια :