Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

0 Η πρώτη ποιητική συλλογή του Αγραφιώτη Πάνου Νιαβή

Παρουσιάζεται στην Αθήνα, την επόμενη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου  και ώρα 20.00 , στο χώρο εκδηλώσεων Polis art Café ,στο αίθριο του Αρσακείου Μεγάρου, στην οδό Πεσμαζόγλου,  η πρώτη ποιητική συλλογή του συμπατριώτη μας - από το Μάραθο - Πάνου Νιαβή,  με τίτλο «Ο Μαύρος κότσυφας στο χιόνι». Πολυγραφότατος ο Πάνος Νιαβής τα τελευταία χρόνια,  αρνούνταν συστηματικά να βγάλει στη «ρούγα»  τα δημιουργήματά του κάνοντας κοινωνούς μόνο πραγματικούς   και διαδικτυακά εικονικούς – τελευταία -   φίλους.
Κάποιοι από αυτούς συνέβαλαν ουσιαστικά στην απόφασή του,  να  προβεί  επιτέλους στην έκδοση των ποιημάτων του..( Αριστουργηματικό αφήγημα του Πάνου Νιαβή   με τίτλο «Οι Ολυμπιακοί αγώνες , η γριά Οσύνη και η Βουργάρα της» έχει δημοσιευτεί διαδικτυακά το 2004 και αναμένει – σύντομα ελπίζουμε - την κυκλοφορία του σε βιβλίο.
Ο Πάνος Νιαβής γεννήθηκε στο Μάραθο το 1956. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στη γενέτειρά του,  το Γυμνάσιο στο Κερασοχώρι και αμέσως τον τράβηξε «η γητεύτρα θάλασσα». Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού,  ταξίδεψε   σε όλο - σχεδόν -  τον κόσμο για περισσότερο από 20 χρόνια σαν καπετάνιος σε εμπορικά πλοία. Αφότου άφησε τη θάλασσα , μένει στην Αθήνα,  όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο ναυτιλιακό χώρο,  κρατώντας ανέπαφες τις παιδικές του μαραθιώτικες παρέες - και μνήμες- πράγματα τα οποία κυριαρχούν και στα ποιήματά του.

Οι μνήμες  αυτές τον οδηγούν πολύ συχνά να ανηφορίζει στην Ευρυτανία και στην  «κανούτα πέτρα» των Μαραθιώτικων βουνών , «συνομιλώντας  με παρόντες και απόντες» . Και όπως σημειώνει η κριτικός και φιλόλογος Άννα Ρωμανού στην κριτική της,  για την ποιητική συλλογή του Πάνου Νιαβή :
Τη νοσταλγία για την παιδική ηλικία , την ανέμελη θαλπωρή που την περιέβαλλε, καθώς και την μνήμη του τοπίου που αποτελεί την παντοτινή ψυχική πατρίδα του καθενός και δεν είναι άλλη από αυτή που μας ανέθρεψε, μας ωρίμασε, μας χάρισε τα πρώτα σκιρτήματα αυτοεπίγνωσης. Τέλος την ερωτική επιθυμία, την ερωτική λαχτάρα, την ερωτική λατρεία και αφοσίωση, την ερωτική απώλεια , την ερωτική μνήμη που υπάρχει και θα υπάρχει εις πείσμα των συνθηκών. Και εν τέλει την προσευχή, την νοσταλγία σε όλες τις διαστάσεις, την επίκληση σε κάθε τι που ονειρεύτηκε, που πόθησε, που λάτρεψε, που χάραξε ανεξίτηλα τα σημάδια του στα κύτταρα της μνήμης.
¨Πρέπει να ζήσουμε γιατί θάνατος είναι η Ήττα,
πράξη αφαίρεσης που δίνει αποτέλεσμα μηδέν.
Λιποταξία κι αφανισμός, επέκεινα κι ανυπαρξία¨.
Το βιβλίο - μεταξύ των άλλων- θα παρουσιάσει και ο   ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :