Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

0 Διαφορές Σαρακατσάνων με άλλους πληθυσμούς

Οι βιοτικές και κοινωνικές συνθήκες των Σαρακατσάνων, η πρωτόγονη, αποτραβηγμένη και σκορπισμένη στις τέσσερις άκρες της Βαλκανικής ζωή τους αποκλείουν κάθε εξελληνισμό.
Οι διαφορές τους με τους άλλους νομαδικούς ή ημινομαδικούς πληθυσμούς που έχουμε στην Ελλάδα ( Αρβανιτόβλαχους- Φρασεριώτες-Καραγκούνηδες-Κουτσόβλαχους-Κουπατσαραίους) στις αντιλήψεις και γενικά στον τρόπο και τον χαρακτήρα της ζωής, στα έθιμα, στις παραδόσεις , στο σπίτι,,στη φορεσιά, στην τέχνη, στα διακοσμητικά θέματα κ.λ.π--αν και οι περισσότεροι από τους τελευταίους είναι βοσκοί και ζουν κάτω από τους ίδιους όρους,γεωγραφικούς και κοινωνικούς—είναι πολλές και σημαντικές.
Η μελέτη των διαφορών τους αποδείχνει πως οι Σαρακατσάνοι είναι μία από αυτούς ξεχωριστή ράτσα.
Με πείσμα θαρρείς, έχουν σταματήσει οι Σαρακατσάνοι στην πρώτη βαθμίδα της κοινωνικής εξέλιξης, διατηρώντας αμάλαγη τη μορφή της ζωής τους δίχως την παραμικρή παραχώρηση στις άλλες προχωρημένες κοινωνικές μορφές που αναπτύχθηκαν γύρω τους.
Αρκεί να σημειωθεί από την άποψη τούτη πως ενώ οι Κουτσόβλαχοι σαν αποκαταστημένοι ημινομάδες, εκμεταλλεύτηκαν και βιοτεχνικά το κτηνοτροφικό επάγγελμα και οι περισσότεροι ασχολούνταν, όπως είναι γνωστό, με τις τέχνες και το εμπόριο, οι Σαρακατσάνοι ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκαν βιοτεχνικά τα προ ιόντα τους και κανένας τους δεν σκέφτηκε να φτάσει ένα αντικείμενο για μεταπώληση.
Έτσι έμειναν αγνοί παραγωγοί πρώτων υλών που απ’ αυτές κρατούν ίσα ίσα ότι τους χρειάζεται για να συντηρηθούν και να ντυθούν και τις υπόλοιπες τις προσφέρουν στο εμπόριο για να τις επεξεργαστούν άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :