«Αν έχετε επίμονα συμπτώματα γρίπης συμβουλευθείτε γιατρό»: αυτό συνιστούν οι ειδικοί, που βλέπουν τη φετινή γρίπη να εξαπλώνεται ταχύτατα και να είναι πιο απειλητική από τις δύο προηγούμενες χρονιές: τον πρώτο μήνα της εμφάνισής της οδήγησε στην Εντατική 69 ανθρώπους (οι 36 νοσηλεύονται ακόμα) και κόστισε τη ζωή σε 17 από αυτούς.
Οι περισσότεροι από όσους πήγαν στην Εντατική είχαν ηλικία κάτω των 60 ετών, έπασχαν από χρόνια νοσήματα (κυρίως του αναπνευστικού και της καρδιάς, αλλά και διαβήτη ή καρκίνο, για τον οποίο έκαναν θεραπεία) και η αιτία της εντατικής νοσηλείας τους ήταν η πνευμονία.
Και υγιείς
Υπήρχαν όμως και κάποιοι καθ’ όλα υγιείς. Ενα από τα πρώτα θύματα ήταν ένας 35χρονος λάτρης της γυμναστικής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από 10 ημέρες με γρίπη και κατέληξε επειδή η ίδια η γρίπη είχε εξελιχθεί και είχε προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στους πνεύμονές του, κατά την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κάποιοι άλλοι είχαν αποκλειστικό πρόβλημα τα πολλά περιττά κιλά: έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία, η οποία ως φαίνεται εμπόδισε τον οργανισμό τους να αντιμετωπίσει τη γρίπη, κατά τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), η χώρα μας είναι μία από τις τέσσερις της Ευρώπης (οι άλλες είναι η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία) στις οποίες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων γρίπης. Στη λοιπή Ευρώπη, ακόμη και στις παγωμένες χώρες του Βορρά, η δραστηριότητα της γρίπης είναι ακόμα χαμηλή.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί συγκλίνουν ότι καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η απροθυμία των Ελλήνων να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο (στις άλλες χώρες τα επίπεδα εμβολιασμού είναι πολλαπλάσια), αλλά και η οικονομική κρίση, η οποία κάνει πολλούς ασθενείς να καθυστερούν την επίσκεψη στον γιατρό.
Ακόμη και τώρα, όμως, δεν είναι πολύ αργά για να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Καλό είναι να γίνει έστω και τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι θα χρειαστούν 10-15 ημέρες για να αρχίσει ο οργανισμός να παράγει αντισώματα» λέει ο κ. Τσακρής.
Και η κυρία Γιαμαρέλλου συμπληρώνει: «Οι έγκυοι, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί και όλοι όσοι έχουν χρόνια προβλήματα στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό ή στο ανοσοποιητικό, πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν».
Πότε να πάτε στον γιατρό
Πότε όμς αρχίζει η γρίπη να είναι απειλητική; «Για έναν πάσχοντα από οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας η γρίπη είναι απειλητική από το πρώτο σύμπτωμα» απαντά ο κ. Τσακρής. «Οποιος χρονίως πάσχων εκδηλώσει υψηλό πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς) με κούραση και πόνους σε όλο το σώμα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του».
Από την πλευρά της, η κυρία Γιαμαρέλλου τονίζει πως άμεσο έλεγχο από γιατρό χρειάζεται επίσης όποιος έχει πυρετό (πάνω από 38,5 βαθμούς) επί περισσότερες από 3 ημέρες, καθώς και όποιος νιώσει δύσπνοια, ανεξαρτήτως αν έχει πυρετό ή πάσχει από χρόνιο πρόβλημα υγείας. Αμεσος ιατρικός έλεγχος χρειάζεται και όταν ο πυρετός υποχωρήσει, αλλά σύντομα επανεμφανιστεί.
Ιδιαίτερη προσοχή, πάντως, πρέπει να δώσουν και οι συγγενείς των ασθενών με γρίπη. «Αν στο περιβάλλον ενός ασθενούς με γρίπη υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι ή χρονίως πάσχοντες καλό είναι να πάρουν προφύλαξη, δηλαδή ένα δισκίο από το αντιιικό φάρμακο Tamiflu την ημέρα για 10 ημέρες» λέει η κυρία Γιαμαρέλλου.
Η εποχή της γρίπης στην Ελλάδα
Οκτώβριος: Εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα
Νοέμβριος: Σποραδικά κρούσματα
Δεκέμβριος: Σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων
Ιανουάριος: Κορύφωση της ενδημικής γρίπης
Φεβρουάριος: Κορύφωση της ενδημικής γρίπης
Μάρτιος: Σταδιακή μείωση των κρουσμάτων
Απρίλιος: Σποραδικά κρούσματα
Κύριες ομάδες υψηλού κινδύνου
Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
Παιδιά και ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας
Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας και όσοι φροντίζουν βρέφη ή χρονίως πάσχοντες
Έγκυοι (ανεξαρτήτου σταδίου κυήσεως)
Ο ιός της γρίπης
Ανήκει στους RNA ιούς (το γενετικό του υλικό αποτελείται από αλυσίδες RNA). Τα κύρια στελέχη του είναι τα Α, B και C, και προέρχονται από τον άνθρωπο, από τους χοίρους και από τα πτηνά. Ο τύπος Α είναι ο πιο επιθετικός και προκαλεί τις πιο σοβαρές μορφές γρίπης στον άνθρωπο.
Μετάδοση
Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με τον βήχα και το φτάρνισμα. Τα μικρόβια και οι ιοί εκσφενδονίζονται με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα όταν φταρνιζόμαστε ή βήχουμε και φτάνουν σε απόσταση έως και 6 μέτρα, ενώ επιζούν για πολλές ώρες στις επιφάνειες που μολύνουν. Γι' αυτό οι ειδικούν συνιστούν να βήχουμε στο μανίκι μας, καθώς και να σαπουνίζουμε τα χέρια μας όταν φυσάμε τη μύτη μας.
Τα συμπτώματα (διαρκούν από 2-7 ημέρες)
* Υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου) και πονοκέφαλος
* Κοκκίνισμα των ματιών δάκρυσμα
* Καταρροή (συνάχι)
* Πονόλαιμος
* Βήχας (συνήθως ξηρός, δηλαδή χωρίς φλέγματα)
* Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
* Έντονη κόπωση
* Ναυτία, έμετος και διάρροια, στα παιδιά (σπάνια συμπτώματα στους ενήλικες)
ΠΗΓΗ: ΚΕΕΛΠΝΟ
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου