Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

5 Οι 30 επώνυμοι..οι του παρασκηνίου ...και εγώ

"Οι πολίτες έχουν χορτάσει από σωτήρες και προστάτες"..
Γράφει ο Γιάννης Σταμάτης
Δημοτικός σύμβουλος Καρπενησίου
Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ, της Τετάρτης 5/2/2014, δημοσιεύετε ένα πλούσιο ρεπορτάζ, σχετικό με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για το «τι δήμαρχο θέλουμε» στο Καρπενήσι.
Σήμερα, προσπαθώ και εγώ, να προσθέσω ένα μικρό λιθαράκι κριτικής σκέψης, που θα βοηθήσει τους αναγνώστες να αξιολογήσουν καλύτερα, τα όποια πρόσωπα και καταστάσεις.
Βάση για αυτό το ρεπορτάζ είναι το ‘’πλαίσιο αρχών’’, που δημοσιεύεται και το οποίο συντάχθηκε και υπογράφεται από ομάδα πρωτοβουλίας 30 πολιτών. Είναι πασιφανές όμως, ότι αυτό το κείμενο συντάχθηκε στα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει δε, περισσότερο προεκλογική περίοδο βουλευτικών, παρά αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε τόπους μικρούς όμως, όπου όλοι γνωριζόμαστε από τα γεννοφάσκια μας, αυτές οι από πολύ ψηλά οδηγίες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα θετικό.

Εμείς  που βρισκόμαστε στις πλατείες, στα καφενεία, στα μαγαζιά, στις δουλειές, και νοιαζόμαστε για τον τόπο μας, συνηθίζονταν να συμμετέχουμε σε συνδυασμούς χωρίς προγραφές, χωρίς κεντρικές συνταγές, χωρίς φαρισαϊκά κριτήρια χωρίς συγκαλυμμένο λαϊκισμό. Έτσι, ως απλοί άνθρωποι με τα όποια λάθη μας, παλεύαμε με τα τεράστια τοπικά προβλήματα, την απομόνωση και την εγκατάλειψη των χωριών, για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των δημοτών μας, και όχι θαύματα. Κάποιοι εκ των 30 που υπογράφουν(αν βέβαια γνώριζαν το κείμενο) «περιφέρονται» στα κοινά, ίσως και περισσότερα χρόνια από μένα και είναι βαρύ να χαρακτηρίζουν ‘’επώνυμους πολιτικάντηδες
καριέρας’’ ανθρώπους δημοκρατικούς, που πάντα απέφευγαν να λειτουργούν με κομματικές αγκυλώσεις και που οι πολίτες επιβεβαίωναν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους κατ’ επανάληψη.
Σήμερα εν έτι 2014, κάποιοι ανέλαβαν να χορηγούν πιστοποιητικά ‘’Κοινωνικών φρονημάτων’’, νέου τύπου, και να βεβαιώνουν αν συντρέχει στο πρόσωπο κάποιων, ή όχι, «ασυμβίβαστη ιδιότητα». Και μαζί τους κάποιοι, οι οποίοι μέχρι και την κατάρρευση  του οικονομικού συστήματος το 2010 υπήρξαν σύντροφοι, συνοδοιπόροι και ποικιλοτρόπως ευεργετηθέντες.
Κρινόμενοι, όσοι συνέχισαν και το 2012 να αγωνίζονται κυνηγώντας χίμαιρες και  ιδέες, που  έγιναν ξαφνικά ‘’πολιτικάντηδες καριέρας’’.
Κρίμα σύντροφοι, ο πολιτικός χαμαιλεοντισμός δεν κρύβεται. Αυτές τις κρίσιμες ώρες  πρέπει να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη μας πριν γίνουμε άφρονες κριτές. Ίσως κάποιοι έτσι νοιώσουν συνυπευθυνότητα και πάνε σπίτια τους. Η κοινωνία θα συνεχίσει και χωρίς αυτούς. Ας μείνουν οι διεργασίες για τις τοπικές κοινωνίες και η κρίση στην ψήφο του κυρίαρχου λαού. Ο οποίος λες και δεν του φτάνουν τα τεράστια πάσης φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει και τις σειρήνες του λαϊκισμού.
Οι πολίτες έχουν χορτάσει από σωτήρες και προστάτες. Έχουν χορτάσει από τα κούφια, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Το αύριο θέλει σύνεση, λίγα λόγια και πολλή δουλειά.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Γιάννης Σταμάτης
Καρπενήσι

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον έχεις συναίσθηση κ. Γιάννη γιατί κατάλαβες ότι το κάδρο που περιγράφει η ανακοίνωση σου ταιριάζει απόλυτα!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Γιάννη! Μια ψύχραιμη φωνή, από αυτές που όσο περνά ο καιρός ολοένα και λείπουν! ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μανή,Θεκέλ,Φαρές κυρ Γιάννη που θα πεί "εμετρήθης,εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής" το 2010 όταν προτίμησες τη θαλπωρή του βουλευτικού γραφείου και την φυγομαχία από την αναμέτρηση με τον νυν Δήμαρχο. Τα συμπεράσματα δικά μας...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή κ. Σταμάτη άν πέρυσι είχες εκλεγεί εσύ βουλευτής (του Πασοκ που ήσουν υποψήφιος) αντί του κ. Κοντογεώργου δεν θα στήριζες την κυβέρνηση Σαμαραβενιζέλου; Θα ήσουν μαζί μας κόντρα στο μνημόνιο, κόντρα στις απολύσεις απ' τις δουλιές μας, κόντρα στην διάλυση των νοσοκομείων , κόντρα στις αυξήσεις των διοδίων; Μάλλον όχι, μαζί τους θα ήσουν μαζί με τον Αδωνη, τον Βορίδη και λοιπούς. Μπορείτε μια χαρά να συμπορευτείτε μαζί τους σαν τοπικός εκφραστής τους ίσως απο το ψηφοδέλτιο του συγκυβερνώντος κ. Μπακογιάννη. Η παρέα μας δεν ζητά πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων όπως ερμηνεύεις αυθαίρετα την ανακοίνωσή μας, απλώς δεν χρειαζόμαστε τα στελέτη του Πασοκ που ακόμη το εκπροσωπούν θεσμικά στην περιοχή μας και δεν το λένε στα ίσια. Σταύρος Κοσμάς

Ανώνυμος είπε...

Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας ή της παρέας (όπως αναφαίρετε εσείς) είναι τι θα έκανε ο Σταμάτης αν θα έβγαινε βουλευτής; Έχετε και μαντικές ικανότητες και δεν μας το λέτε; Ο Σταμάτης αν μη τι άλλο δεν θα φοβόταν να υπερασπιστεί την άποψη του όπως έκανε με τις ανεμογεννήτριες( ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή όχι), και δεν πήγε καιροσκοπικά όπου πάει το ρεύμα και φυσάει ο άνεμος. Επίσης ο Σταμάτης δεν ήρθε από το πουθενά στην Ευρυτανία στα 50 του να το παίζει μεσσίας έχει μια πορεία στην αυτοδιοίκηση και έχει κριθεί γι αυτή άλλα μάλλον σας συμφέρει να λέτε τι θα έκανε αν ήταν βουλευτής ...Επιτέλους ψάξτε να βρείτε κανένα επιχείρημα για την για την αυτοδιοίκηση και μην χρησιμοποιείτε τη γραμμή που σας υπαγορεύει το κεντρικό ΣΥΡΙΖΑ γιατί το έργο της κομματοκρατίας το είδε πολλές φορές και το βαρέθηκε ο κόσμος.
Υ.Γ.: Αν έβγαινε βουλευτής ανεξαρτητοποιούτανε και ερχόταν στο ΣΥΡΙΖΑ τότε τι γνώμη θα είχατε;