Γ. Βαρεμένος: Ρίχνουν "μαύρο" στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα όπως στην ΕΡΤ;
«Ερωτοτροπεί η κυβέρνηση με μια λύση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ανάλογη με το ‘’μαύρο’’ στην ΕΡΤ;», διερωτήθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τη σχετική κυβερνητική τροπολογία.
Ο βουλευτής έθεσε σειρά ερωτημάτων για τη λύση που προωθείται, επισημαίνοντας ότι αυτή αποδυναμώνει την αμυντική βιομηχανία και αφήνει έκθετους τους εργαζόμενούς της. Υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και την κατάθεση νομοσχεδίου που θα συζητηθεί διεξοδικά κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γιώργου Βαρεμένου έχει ως εξής:
Η κρίση την οποία βιώνει τα 4 τελευταία χρόνια, η χώρα μας δεν έχει αφήσει τίποτα ανέγγιχτο. Τίποτα δεν έχει αφήσει έξω από τη μέγγενη των περικοπών και των καταργήσεων. Ούτε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα -και αναφέρομαι στη σχετική τροπολογία που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι κανείς από το υπουργείο Άμυνας δεν βρίσκεται εδώ για να ακούσει κάτι. Γιατί υπάρχει το εξής παράδοξο: Το υπουργείο Άμυνας προσποιείται, σε πολλές περιπτώσεις, το αναρμόδιο για τα ΕΑΣ. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Όσα «γαλόνια» και αν πήρε ο κ. Στουρνάρας στην εποχή του μνημονίου, δεν νομίζω πως αρκούν για να αποφασίσει εν λευκώ και για τα ΕΑΣ. Εν πάση περιπτώσει, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θα αποφύγει εν τέλει να πάρει καθαρή θέση, τι λέει, τέλος πάντων, γι’ αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα!
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήμουν σε μια σύνοδο, στο Βίλνιους, για την αμυντική πολιτική. Εκεί, εξηγούσαν διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανάπτυξη των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών και
πώς αυτή η ανάπτυξη πρέπει να γίνει με συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Και έθεσα το ερώτημα: Εδώ συζητάτε για ανάπτυξη των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών και σ’ εμάς στέλνετε ντιρεκτίβα, μέσω της τρόικας, για την κατάργησή τους; Ουδεμία απάντηση… Και η αλήθεια είναι ότι τα ΕΑΣ έχουν μπει σε μια ιδιότυπη ρουλέτα, εδώ και καιρό: Πού θα καθίσει η μπίλια; Πού έκατσε -αν έκατσε πουθενά. Και η πείρα μάς λέει ότι οι διάφορες δολιχοδρομίες, τελικά μπορεί να εξυπηρετούν ανομολόγητους σκοπούς.
Κατ’ αρχάς, τα ΕΑΣ με την τροπολογία αυτή γίνεται γνωστό ότι εντάσσονται στις εταιρείες του νόμου 3429/2005. Είναι ένας νόμος που ρυθμίζει τα περί καταργήσεων, συγχωνεύσεων κλπ εταιρειών και που αποτέλεσε το νομικό όχημα για το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Και τίθεται το ερώτημα: Υπάρχουν κάποιοι στην κυβέρνηση που ερωτοτροπούν με μια ανάλογη λύση; Που θα επιθυμούσαν ένα ανάλογο «μαύρο» και για τα ΕΑΣ; Αυτό είναι το ερώτημα.
Διασπώνται, λέει, τα ΕΑΣ σε δύο εταιρείες. Η μία θα παράγει πολεμικό υλικό και η άλλη… δεν μας λένε ακριβώς τι. Τι ακριβώς θα παράγει η άλλη εταιρεία, δεν αναφέρεται στην τροπολογία. Και το ερώτημα είναι: Η διάσπαση αυτή μπορεί να γίνει χωρίς να υπονομευθούν οι παραγωγικές δυνατότητες των ΕΑΣ; Δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό; Θα απαντήσει κανείς σ’ αυτό το ερώτημα;
Η εταιρεία παραγωγής πολεμικού υλικού θα επιδοτείται από το κράτος. Έτσι προβλέπεται από την τροπολογία. Και εδώ τίθεται το θέμα: Δηλαδή, οι επιδοτήσεις είναι «καταραμένες» όταν πρόκειται να δομήσουμε μια επιχειρηματολογία για να πλήξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως περιλαμβάνονται σε κυβερνητικές τροπολογίες, είναι «ευλογημένες» -για να θυμηθώ και την τελευταία συζήτηση για τον Θεό και το πόσο ευσεβείς είναι στην κυβέρνηση…
Σήμερα, τα ΕΑΣ μπορούν να προβούν σε εξαγωγές. Ωστόσο, με την τροπολογία εντάσσονται στο άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Και τίθεται το ερώτημα: Εντασσόμενες σ’ αυτό το πλαίσιο, ενισχύονται ή υπονομεύονται οι εξαγωγικές τους δυνατότητες;
Μέχρι σήμερα, τα ΕΑΣ δεν εξάγουν πολεμικό υλικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και από το υπόλοιπο, το μη στρατιωτικό υλικό, οι εξαγωγές που κατευθύνονται εκεί είναι περίπου στο 10%. Και τίθεται το ερώτημα -γιατί λέει η κυβέρνηση ότι θέλει να ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητα: Με ποιο τρόπο; Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό;
Υπάρχει και το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων 2013 - 2016. Είναι στο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά, τα 300 - 350 εκατ. ευρώ αφορούν παραγγελίες πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά, είτε κρατήσετε ανοικτά τα ΕΑΣ, είτε τα κλείσετε, θα δοθούν. Και τίθεται το ερώτημα: Μήπως έπρεπε να κατευθυνθούν στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος;
Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα; Και επειδή λέτε ότι αυτό που σας οδηγεί σε τέτοιου είδους λύσεις είναι η ανυπαρξία προτάσεων -δηλαδή, ό,τι κάνετε τα 4 τελευταία χρόνια, το κάνετε επειδή δεν είχατε άλλη πρόταση-, τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει, τις έχετε ακούσει; Για παράδειγμα, η αξία των ακινήτων των ΕΑΣ εκεί όπου δεν υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα. Το 2010, λέει, την αποτιμήσατε σε 50 εκατ. ευρώ. Στα αρχεία της εταιρείας η αξία αυτή εμφανίζεται στα 330 εκατ. Όχι «βάλτε τώρα που γυρίζει» και για την ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ. Εμείς λέμε ότι αυτή η ακίνητη περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί σε ένα αξιόπιστο επενδυτικό σχέδιο που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως τον επιβαρύνουν οι συνέπειες της λύσης που προτείνει η συγκεκριμένη τροπολογία.
Ούτε για τους εργαζόμενους αναφέρετε τίποτα, ούτε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και επειδή τώρα τελευταία γίνεται μεγάλη χρήση της ρήσης «κατ’ εντολήν Σαμαρά», η κατάργηση θέσεων εργασίας γίνεται «κατ’ εντολήν Σαμαρά», όπως και τόσα άλλα που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια…
Με βάση αυτή την επιχειρηματολογία που ανέπτυξα, η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να αποσύρετε την τροπολογία, να φέρετε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα εξετασθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου θα ακούσετε τις προτάσεις Ειδάλλως, ό,τι και αν ψηφίσετε εδώ, εμείς θα κάνουμε το παν για να μην προλάβετε να το υλοποιήσετε.
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου