Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

0 Τραπεζιώτης:"Προκαταβολή νίκης απο τους Αγρινιώτες"(Φώτο&Βίντεο)

Την κεντρική του ομιλία παρέθεσε απόψε στην πλατεία Δημάδη ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου Δημήτρης Τραπεζιώτης με το συνδυασμό “Ανατροπή Τώρα”, μια πλατεία που γέμισε από Αγρινιώτες που παρακολούθησαν τη μακρά ομιλία του υποψηφίου δημάρχου.
Έναν σύντομο χαιρετισμό έκανε ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζέρης, ενώ στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών κ. Καμπέρης: «Οι πολίτες του δήμου Αγρινίου, παρότι ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικούς και ιδεολογικούς χώρους, θεωρούν σημαντικό να ψηφίσουν τώρα για μια αυτοδιοικητική και πολιτική ανατροπή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπέρης, πριν καλέσει στο βήμα τον Δημήτρη Τραπεζιώτη.
Παρόντες στην ομιλία ήταν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, αλλά και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Χατζηλάμπρου.
«Νομίζω ότι ο αριθμός των παρισταμένων και η συμμετοχή μου δίνει το δικαίωμα να πω: αυτό το μέγα πάθος, αυτό το μέγα πλήθος, είναι εκπληκτικό, μεγαλειώδες.
 Δεν πρόκειται για μια προεκλογική συγκέντρωση, πρόκειται για ένα μεθύσι, για μια γιορτή,. Μια προκαταβολή νίκης…», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος καλωσορίζοντας στην ομιλία του.
Και απόψε, δεν έλλειψε βέβαια η κριτική προς την παρούσα δημοτική αρχή, μιας δημοτική αρχής της οποίας «ο βιοϊστορικός κύκλος της οποίας έκλεισε», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τραπεζιώτης.


Ο ίδιος έκανε λόγο για αυταρχική διοίκηση που έφτασε στην περίπτωση του πάρκου να φέρει τα ΜΑΤ απέναντι στους πολίτες «μοναδική περίπτωση σε όλη την Ελλάδα» ,όπως δήλωσε αντί να συζητήσει μαζί τους, όπως ο ίδιος είχε προτείνει.
Ο κ. Τραπεζιώτης στην ομιλία του αφιέρωσε και σημαντικό χρόνο για να δώσει τις προτάσεις του για εξυγίανση/ εξορθολογισμό ,συμμετοχή σε διαβούλευση από 21 λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά του Αγρινίου, λογοδοσία του δήμου στις κεντρικές πλατείες του , νομική βοήθεια προς του μη έχοντες δημότες που έχουν ζητήματα με το κράτος για θέματα επιβίωσης , διοικητική βοήθεια από υπαλλήλους στον τόπο διαμονής κάθε πολίτη στ) αποκέντρωση και εξουσίες στα τοπικά συμβούλια καθώς και τρεις προτάσεις για παραγωγική ανασυγκρότηση.
Συνέχισε τη σκληρή κριτική προς τη δημοτική αρχή, μιλώντας για «ένα τοπικό σύστημα, μια δημοτική αρχή που έχει μετατρέψει τον πολίτη σε πελάτη, που συναλλάσσεται, κερδίζει και αποκτά την πολιτική υποστήριξη μέχρι τώρα, με ανταλλάγματα, που καταστρέφει την κοινωνική συνείδηση και επειδή τώρα αισθάνεται ότι έρχεται η κατάρρευση, στέλνει όλα τα παράκεντρα της τοπικής εξουσίας, τους παράγοντες που τους εξέθρεψε τόσα χρόνια…»

Βασικά σημεία της κεντρικής ομιλίας του Δ. Τραπεζιώτη στο Αγρίνιο


Σε μια κατάμεστη από πολίτες του Δήμου Αγρινίου πλατεία Δημάδη πραγματοποίησε χθες Πέμπτη 15 Μαΐου την κεντρική προεκλογική του ομιλία  ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Δημήτρης Τραπεζιώτης.

Ο κ. Τραπεζιώτης ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας δριμεία κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή την οποία κατηγόρησε ότι δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τα κεκτημένα και να σηκώσει το βάρος των μεγάλων διεκδικήσεων της περιοχής, όπως το θέμα του Πανεπιστημίου. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχασε την υπόθεση του Πανεπιστημίου, αφού δεν μπόρεσε να πιέσει και να επιτύχει να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο κ. Μοσχολιός , δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει το στοιχειώδες, τη δημιουργία δηλαδή μιας φοιτητικής εστίας για να συγκρατήσει τους φοιτητές στην πόλη μας.
Ο κ. Τραπεζιώτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι χωρίς περιφερειακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη .
Ο κ. Μοσχολιός , ανέφερε ο κ. Τραπεζιώτης,  στο πρόγραμμά του αναμασά τις ήττες του και τις σερβίρει ως διεκδικήσεις την πόλης.
Μάλλον ο κ. Μοσχολιός δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι δήμαρχος και αντιδήμαρχος 12 χρόνια τώρα.
Το ίδιο ισχύει για την αναφορά του προγράμματός του στο Πανεπιστήμιο. Είναι απύθμενο θράσος να μιλά για υποδομές και νέα τμήματα ο άνθρωπος που έχασε την αυτονομία του πανεπιστημίου.
Ο απερχόμενος δήμαρχος υπόσχεται ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών μέριμνας για την τρίτη ηλικία. Ας εξηγήσει τότε γιατί έκλεισε τα δυο από τα τρία ΚΑΠΗ που του παραδώσαμε στον πρώην δήμο Θεστιέων .

Αποτέλεσμα της πολιτικής του κ. Μοσχολιού ήταν η απομόνωση του Αγρινίου, καθώς τα μεγάλα έργα, όπως η Ιονία Οδός, ο Δυτικός Σιδηροδρομικός Άξονας και ο αγωγός του φυσικού αερίου παρακάμπτουν το Αγρίνιο και το καταδικάζουν στην απομόνωση , στην απαξίωση και την αποξένωση. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν μπόρεσε να πράξει το στοιχειώδες: τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιονία Οδό , με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η πόλη.
Συνεχίζοντας την κριτική του στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ο κ. Τραπεζιώτης ανέφερε ότι ο κ. Μοσχολιός στο προεκλογικό του φυλλάδιο το 2010 υποσχόταν να πραγματοποιήσει συνολικά 213 έργα και δράσεις, από τα οποία υλοποίησε μόλις 12 , έχει, δηλαδή, ποσοστό υλοποίησης που δεν ξεπερνά το 5,6%.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης , ο Δήμος Αγρινίου έρχεται 5ος και καταϊδρωμένος σε απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ενώ προσφιλής τακτική  της διοίκησης Μοσχολιού είναι να οικειοποιείται έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, όπως το Δημοτικό Σχολείο Λεπενούς, την ανέγερση της στέγης του Εργαστηρίου Παναγία Ελεούσα , το δρόμο για το ΧΥΤΑ, την αποχέτευση του πρώην Δήμου Θεστιέων και της Λεπενούς , καθώς και την Περιμετρική Οδό του Αγρινίου.
Ο κ. Τραπεζιώτης επίσης ανέφερε ότι μια σειρά από έργα βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση και έλεγχο, όπως το Πάρκο Αγρινίου, το οποίο η σημερινή Δημοτική Αρχή κατακρεούργησε και σήμερα κείτεται εκεί εγκαταλελειμμένο μέσα στις λάσπες , αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την αναστολή των εργασιών. Ο κ. Μοσχολιός δεν έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή την εκπόνηση μελετών. Αντίθετα, προσπάθησε να συνεχίσει τις εργασίες με την παρουσία των ΜΑΤ , μοναδικό γεγονός στα αυτοδιοικητικά χρονικά. Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Τραπεζιώτης , λέμε ναι στην αναβάθμιση του Πάρκου, αλλά όχι με την αισθητική Μοσχολιού, θέλουμε το Πάρκο τόπο χωρικής απόλαυσης, αυθορμητισμού και οργάνωσης.
Ο. κ. Τραπεζιώτης ανέφερε επίσης ότι ο κ. Μοσχολιός ανήκει στα θεσμικά στηρίγματα του Μνημονίου και απέδειξε αυτή του τη στάση με μια σειρά από ενέργειες, όπως τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για την οποία ενώ το 2012 δήλωνε ότι είναι αντισυνταγματική και δεν πρόκειται να υπογραφεί, εντούτοις στις 13-07-2013 υπέκυψε και υπέγραψε. Στο θέμα του νερού, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αύξηση του παγίου ακόμη και 320% , όπως συνέβη στον πρώην Δήμο Θεστιέων , όπου το πάγιο από τα 6 ευρώ αυξήθηκε στα 25ευρώ . Αλλά και μέσα στην πόλη του Αγρινίου, η ΔΕΥΑΑ διατήρησε, χωρίς να υπάρχει εκ του νόμου σχετική υποχρέωση , το τέλος 80% που είχε επιβληθεί προ τριάντα ετών στο νερό  και έληξε η περίοδος εφαρμογής του.
Ο Δήμος Αγρινίου προχώρησε επίσης και σε αύξηση των δημοτικών τελών έως 121% στη Δημοτική Ενότητα Μακρυνείας, επιβαρύνοντας τους πολίτες σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.
Και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο Καλλικράτης δεν ήταν ένα τυχαίο και απλό νομοθέτημα, ήταν κατ’ αρχήν μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση. Ήταν η αναγκαία προσαρμογή του αστικού κράτους για να υποδεχθεί και να διευκολύνει την εφαρμογή των πολιτικών του Μνημονίου. Απομάκρυνε την τοπική εξουσία από τον πολίτη και μετέτρεψε τους ΟΤΑ σε απρόσωπους γραφειοκρατικούς- εισπρακτικούς  μηχανισμούς.
Και τέλος, ας μας απαντήσει ο κ. Μοσχολιός: Είναι ή δεν είναι κατηγορούμενος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δήμου Αγρινίου, δεδομένου ότι έχει ήδη κληθεί σε απολογία από τον Ανακριτή;
Η παράταξή  μας, συνέχισε ο κ. Τραπεζιώτης , δεν έρχεται για να λειτουργήσει με όρους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης με τη σημερινή Δημοτική Αρχή , έρχεται για να υπερασπιστεί την κοινωνία και τη Δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων της, δεν υπάρχει έμπνευση, πάθος , φαντασία, , σκέψη, δεν υπάρχει όραμα. Διότι όποιος ηγείται, αφηγείται και δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει αφήγηση για το μέλλον.

Στόχος του προγράμματος της παράταξης Αγρίνιο – Ανατροπή Τώρα – Πολίτες σε δράση είναι:
Α)Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης:
Αλληλεγγύη ως ασπίδα προστασίας απέναντι στην προϊούσα ανθρωπιστική κρίση ώστε να μην μείνει κανένας χωρίς στέγη, τροφή, νερό και ρεύμα και χωρίς πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :
1. Ειδική νομική υπηρεσία με τίτλο : «ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ»
Δωρεάν νομική συνδρομή σε πολίτες που αδυνατούν, κυρίως για λόγους οικονομικούς, να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη και των οποίων τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα περιστέλλονται.
2. Ενεργοποίηση διατάξεων αναγκαστικής απαλλοτρίωσης
Για να προστατεύσουμε τις περιουσίες των συνδημοτών μας από τις κερδοσκοπικές συμβάσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται μ’ αυτά.
3.   Δημοτικό γραφείο ενημέρωσης για την εργασία
4. Εφαρμογή του προγράμματος "Βοήθεια στο δρόμο".
Θα παρέχει αλληλεγγύη σε ανάγκες των επαιτών και των αστέγων.
5. Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας
6.  Δημοτικό Ταμείο Αλληλεγγύης
7. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των : απόρων, ανέργων, ΑμεΑ (άνω του 67%), πολυτέκνων, τριτέκνων (με εισοδηματικά κριτήρια), εμπορικών καταστημάτων που έχουν μείωση εισοδήματος κατά 60 % και των νέων επαγγελματιών για το πρώτο έτος άσκησης του επαγγέλματός τους.
8. Μείωση τελών κοινοχρήστων χώρων.
9. Μείωση της τιμής του νερού στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ελάφρυνσης των πολιτών.

Β) . Η παραγωγική ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με τη σύσταση γραφείων γεωργικής ανάπτυξης και τη συνεχή παρουσία των 12 γεωπόνων του Δήμου στο πεδίο- κοντά στον αγρότη.

Γ) Η θεσμική εξυγίανση και ο Δημοκρατικός εξορθολογισμός της διοίκησης, με την εφαρμογή θεσμών άμεσης Δημοκρατίας, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις, τα τοπικά δημοψηφίσματα και η  Λογοδοσία Δημάρχου και Προέδρων Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων και απολογισμός πεπραγμένων της  Δημοτικής Αρχής.


Στον τομέα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής χρειαζόμαστε βιώσιμη χωροταξία και βιώσιμο αστικό περιβάλλον, το οποίο σημαίνει ότι και η ζωή των ανθρώπων στους οικισμούς πρέπει να είναι βιώσιμη και οι οικισμοί πρέπει να είναι βιώσιμοι και τα οικοσυστήματα που τους στηρίζουν πρέπει να είναι βιώσιμα, ώστε να συνδυάζεται η  λειτουργικότητα του οικισμού με τους άριστους δυνατούς όρους διαβίωσης των πολιτών.
Για όλα αυτά απαιτείται μια μελέτη ανασύνθεσης του αστικού χώρου ώστε να διασφαλίζεται το Δικαίωμα στην πόλη . Για να ικανοποιηθεί αυτό απαιτείται: η αύξηση του αστικού-περιαστικού πρασίνου καθώς και κυκλοφοριακή μελέτη βιώσιμης κινητικότητας, η οποία θα περιλαμβάνει δίκτυο πεζοδρόμων, προώθηση της χρήσης των μέσων  μαζικής μεταφοράς δίκτυο ποδηλατοδρόμων μέσω του Προγράμματος « Τα Λευκά Ποδήλατα».

Ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει επίσης ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον που συνιστά οικολογικό απόθεμα, γι’ αυτό απαιτείται ένα σχέδιο ολιστικής μεταχείρισης και διαχείρισης των περιοχών στο πλαίσιο του οποίου θα προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και θα τίθενται οι βάσεις, οι όροι και οι προδιαγραφές για βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και ειδικά ενδεδειγμένα σχέδια διαχείρισης και καθορισμών ζωνών για τις περιοχές Natura.

O κ. Τραπεζιώτης, αναφερόμενος στη λίμνη Τριχωνίδα και τα λιμναία οικοσυστήματα τόνισε ότι απαιτείται:
- Οριοθέτηση της όχθης και της παρόχθιας ζωής ( αιγιαλού και παραλίας)
- Εκπόνηση ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και Μελέτης της Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας
- Φορέας Διαχείρισης
- Έργα πρόσβασης και υποδομών στη Λίμνη(τουριστικών και ναυταθλητικών)
- Προβολή της περιοχής με οργανωμένο μάρκετινγκ. Η περιοχή πρέπει να δημιουργήσει το μύθο της εκπέμποντας ένα μήνυμα ότι είναι μια περιοχή με καθαρό περιβάλλον, καθαρά και ποιοτικά προϊόντα και αναβαθμισμένες υπηρεσίες ώστε να αυξηθεί η ελκυστικότητα και η επισκεψιμότητα .


41

Δεν υπάρχουν σχόλια :