Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

6 Κ.Μπακογιάννης:Eμείς δεν ήρθαμε για να «φτιαχτούμε» αλλά για να φτιάξουμε

"Γιατί εμείς δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε αλλά για να χτίσουμε"... "Η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από την πολιτική και είναι αυτή που μας επιβάλει να αλλάξουμε σελίδα"
"Βέβαιος πως με τη δύναμη των Ευρυτάνων, θα τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά"
"Τη λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών της Ευρυτανίας δεν την έδωσε ο Σαμαράς και τα καθημερινά προβλήματα των Καρπενησιωτών δεν τα έλυσε ο Τσίπρας"
Την πεποίθησή του και την φιλοδοξία του ότι η περιφέρεια Στερεάς  μπορεί να έχει παρέμβαση και να γίνει ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης και φορέας διαμόρφωσης εφαρμόσιμων πολιτικών, αρκεί να εξαντλήσει της αρμοδιότητές της και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τις παρέχονται,εξέφρασε σε συνέντευξή του στο PrasiaOnline o  υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης.
"Η δική μας πρόταση διαφέρει. Διαφέρει, γιατί έχουμε ένα πλήρως εφαρμόσιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα που δε λέει απλά τι θα κάνουμε, αλλά και πώς θα το κάνουμε" επισήμανε ο απερχόμενος δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης.Διευκρίνησε τις "μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του αγρότη, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιχειρηματία.Με επανασχεδιασμό των δομών και των λειτουργιών της Περιφέρειας".
Τόνισε με έμφαση ότι η ανάδειξη του σε Περιφερειάρχη θα "αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη μεγαλύτερων και πιο διευρυμένων συνεργασιών, με τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις αυτής της χώρας να λειτουργούν συλλογικά για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση".
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ευρυτανία αναφέροντας ότι "πουθενά  δεν είναι σαν το σπίτι σου" ενώ τόνισε ότι "θα θεωρήσω αποτυχία αν δεν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα τις Ευρυτανίας απ’ όλους τους όμορους νομούς και να βελτιώσουμε το εσωτερικό οδικό μας δίκτυο".
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη που παραχώρησε στο PrasiaOnline ο απερχόμενος δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης.


-Κατά γενική ομολογία ο κόσμος θέλει να εκφραστεί μέσα από το «νέο». Τι «νέο» φέρνετε στους πολίτες και τι μπορεί να αλλάξει ο Κώστας Μπακογιάννης στην Περιφέρεια;

Αλλάζουμε πρακτικές, αλλάζουμε ιδέες, αλλάζουμε νοοτροπία. Αλλάζουμε όλα αυτά που κρατάνε τον τόπο μας πίσω. Νέοι άνθρωποι και στην ηλικία και στην αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και κομίζουν ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, μια νέα αντίληψη για τα κοινά, με μόνο στόχο, μέσα από τη συνεργασία και τη συναίνεση, να δώσουμε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα.

-Σε τι διαφέρει ο συνδυασμός σας από αυτό του κ.Αποστόλου και του κ.Γιαννόπουλου;

Ως δήμαρχος Καρπενησίου έμαθα καλά πως στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που έχει αξία είναι τα απτά και μετρίσιμα αποτελέσματα. Είναι οι πράξεις, που παραμερίζουν τα τεχνητά διλήμματα, τύπου «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο». Είναι οι πράξεις που ξεπερνούν την μικροπολιτική και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Γιατί οι τοπικές κοινωνίες θέλουν ευκαιρίες, δουλειές, υποδομές, στήριξη. Άρα εδώ κρινόμαστε για τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία μας. Και πιστέψτε με,  η δική μας πρόταση διαφέρει. Διαφέρει, γιατί έχουμε ένα πλήρως εφαρμόσιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα που δε λέει απλά τι θα κάνουμε, αλλά και πώς θα το κάνουμε. Διαφέρει, γιατί χτίζει μια ενιαία ταυτότητα για την Περιφέρεια, δεν διαιρεί αλλά ενώνει. Διαφέρει, γιατί επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα κάθε περιφερειακής ενότητας. Διαφέρει γιατί δημιουργήσαμε μία ομάδα πέρα και πάνω από τα κόμματα και τις σκοπιμότητες τους, με ένα πραγματικά πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.

-Μπορεί πράγματι η Περιφέρεια να χαράξει πολιτικές ή, με δεδομένα και τα δημοσιονομικά, θα πρέπει να περιοριστεί σε απλή διαχείριση;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιοριστούμε στο ρόλο του διαχειριστή. Η Περιφέρειες έχουν και ρόλο και λόγο. Έχουν σημαντικές αρμοδιότητες, πολλές από τις οποίες δεν τις έχουν ασκήσει μέχρι σήμερα. Το νέο ΣΕΣ, το διάδοχο σχήμα του ΕΣΠΑ, μας δίνει μεγάλες δυνατότητες. Δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας. Υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του αγρότη, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιχειρηματία. Η περιφέρεια μπορεί να έχει παρέμβαση και να γίνει ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης και φορέας διαμόρφωσης εφαρμόσιμων πολιτικών, αρκεί να εξαντλήσει της αρμοδιότητές της και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τις παρέχονται.

-Ποιες θα είναι οι άμεσα προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε Περιφερειάρχης Στερεάς;

Η ομάδα μας έχει ένα συγκεκριμένο κοστολογημένο αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μας www.alazoume2014.gr και να γίνει μέτοχος στη συνδιαμόρφωση του, μιας και θα βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση και μετά τις εκλογές. Για να προχωρήσουμε άμεσα ωστόσο σε πρακτικές λύσεις, θα ξεκινήσουμε τις πρώτες 100 μέρες με το «νοικοκύρεμα» των υπηρεσιών μας, έτσι ώστε να θέσουμε τα θεμέλια μιας υγιούς και αποδοτικής θητείας. Με επανασχεδιασμό των δομών και των λειτουργιών της Περιφέρειας. Μεταξύ άλλων με νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, με τη συγχώνευση των αναπτυξιακών εταιριών, με την επανίδρυση του περιφερειακού ταμείου, με προϋπολογισμό από μηδενική βάση. Στη συνέχεια και αφού θέσουμε στέρεες βάσεις, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης, να σχεδιάσουμε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών και μεταφορών, να επιλύσουμε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να προωθήσουμε μία νέα επενδυτική πολιτική για την ενέργεια και να παρέχουμε χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία στις επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν να συνδεθούν, να εξάγουν και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

-Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Τελικά πόσο πολιτικές πιστεύετε ότι θα είναι αυτές οι περιφερειακές εκλογές;

Αυτές οι εκλογές- όπως και κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση- είναι βαθύτατα πολιτικές. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν είναι κομματικές. Στην αυτοδιοίκηση, όσοι περιμένουν να προσδώσουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και να καπηλευτούν μικροκομματικά τις εκλογές, λυπάμαι αλλά θα απογοητευτούν. Οι πολίτες μετρούν διαφορετικά τα προβλήματά τους σε τοπικό επίπεδο και αναζητούν, πέρα κι έξω από τα στενά κομματικά τείχη, τη λύση τους. Η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από την πολιτική και είναι αυτή που μας επιβάλει να αλλάξουμε σελίδα, να συνεργαστούμε, να ενώσουμε δυνάμεις και να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα των πολιτών. Ξέρετε άλλωστε πολύ καλά ότι τη λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών της Ευρυτανίας δεν την έδωσε ο Σαμαράς και τα καθημερινά προβλήματα των Καρπενησιωτών δεν τα έλυσε ο Τσίπρας.

-Τι θα σημαίνει η δική σας ενδεχόμενη ανάδειξη σε Περιφερειάρχη για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις;

Την απόδειξη ότι η αλλαγή ξεκινάει από τη βάση. Από την κοινωνία που δημιουργεί μία νέα αντίληψη διαχείρισης των κοινών.  Από εκεί που υγιείς δυνάμεις σηκώνουν μανίκια και από κοινού προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς αγκυλώσεις. Ίσως λοιπόν αυτό αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη μεγαλύτερων και πιο διευρυμένων συνεργασιών, με τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις αυτής της χώρας τα λειτουργούν συλλογικά για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση. Αυτό και τίποτα παραπάνω.    


-Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιφέρειας ; Ποιες είναι οι προτάσεις του δικού σας συνδυασμού;

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον αγροτικό τομέα. Και αν θέλουμε να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας μας που θα βγει από την κρίση, οφείλουμε να αποδώσουμε μεγάλη σημασία στον αγροτικό τομέα. Προτείνουμε λοιπόν, μεταξύ άλλων,  την κατασκευή αρδευτικών και στραγγιστικών έργων, τη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου, την ενίσχυση της ανάπτυξης Ομάδων Παραγωγών και Αγροτικών Επιχειρήσεων και τη θεσμοθέτηση του «Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων» της Στερεάς Ελλάδας. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να προωθήσουμε την αναβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών σχετικά με την προώθηση, τυποποίηση, πιστοποίηση, εμπορία και εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας στις διεθνείς αγορές. Φορέας αυτής της προσπάθειας θα είναι μια νέα δομή, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα προωθήσει την ενίσχυση παραγωγής προϊόντων που είναι δημοφιλή στις διεθνείς αγορές, όπως τα βιολογικά και οικολογικά προϊόντα, και την επιμόρφωση  των αγροτών σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.


-Αν εκλεγείτε, τι θα θεωρήσετε, εσείς ως προσωπική σας αποτυχία , αν την επομένη 5ετη θητεία σας, δεν υλοποιηθεί;
Μιλώντας σε ένα Ευρυτανικό ΜΜΕ, θα ήθελα να το συγκεκριμενοποιήσω και να σας πω ότι θα θεωρήσω αποτυχία αν δεν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα τις Ευρυτανίας απ’ όλους τους όμορους νομούς και να βελτιώσουμε το εσωτερικό οδικό μας δίκτυο. Θα θεωρήσω μεγάλη αποτυχία αν δεν δρομολογήσουμε την ολοκλήρωση του δρόμου Λαμία-Καρπενήσι.

-Μετά το τέλος της θητείας σας, τι θα κρίνει αν είστε επιτυχημένος περιφερειάρχης;

Όπως και στο Δήμο Καρπενησίου, έτσι και μετά το τέλος της θητείας μου στην Περιφέρεια, θα ήθελα να περπατάω στις πόλεις και τα χωριά με ψηλά το κεφάλι. Να μπορώ να σταθώ απέναντι σε κάθε πολίτη αυτού του τόπου και να τον κοιτάξω στα μάτια. Γιατί όπως σήμερα έτσι και μετά από πέντε χρόνια, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, ελπίζω να μπορώ να πω με σιγουριά ότι έδωσα όλες μου τις δυνάμεις και έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την ανάπτυξη της Στερεάς.

-Λίγες μέρες μείνανε πριν την κάλπη. Ποιό το μήνυμα σας για τις εκλογές στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας;

Έχοντας ζήσει την αυτοδιοίκηση, έχοντας ζήσει την ελληνική κοινωνία από κάτω προς τα πάνω, επέλεξα να χτίσω αυτή την προσπάθεια της διεκδίκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με νέους όρους. Με τους όρους του αύριο και όχι του χθες. Με τους όρους που επιβάλουν την κατάργηση των κομματικών γραμμών και προτάσσουν τη συνεργασία και τη συνεννόηση. Έχοντας τις εμπειρίες της πραγματικής ζωής, της εμπειρίες του απτού έργου και της δημιουργίας και γνωρίζοντας καλά ότι η σκληρή δουλειά αντισταθμίζει τους περιορισμένους πόρους, θέλω να ζητήσω απ’ όλους τους Στερεοελλαδίτες να εμπιστευτούν την ομάδα μας και να μας δώσουν την ευκαιρία να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη και το όραμά μας πραγματικότητα.
 Γιατί εμείς δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε αλλά για να χτίσουμε. Γιατί εμείς δεν ήρθαμε για να «φτιαχτούμε» αλλά για να φτιάξουμε.

-Από το Καρπενήσι ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας. Τι θα λέγατε τώρα στους Ευρυτάνες.

Γυρίζοντας όλη τη Στερεά Ελλάδα σπιθαμή προς σπιθαμή, συνάντησα όμορφους τόπους. Ωραίους ανθρώπους. Πουθενά όμως δεν είναι σαν το σπίτι σου. Κι εμένα το σπίτι μου είναι εδώ, στην Ευρυτανία. Πριν από τριάμισι χρόνια η ομάδα μας, με μόνο όπλο της τη σκληρή δουλεία ξεκίνησε να αλλάζει το Δήμο Καρπενησίου, και το κατάφερε. Πριν από τρεις σχεδόν μήνες ξεκινήσαμε αυτή τη νέα προσπάθεια από τους πρόποδες του Βελουχιού. Και είμαι βέβαιος πως με τη δύναμη των Ευρυτάνων, θα τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά. Γιατί ξέρουν, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι θα συνεχίσω να βρίσκομαι εδώ, στον τόπο που με στήριξε, στον τόπο που με εμπιστεύτηκε.

6 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Na ftiaxeis ti akrivos??? ton prosopiko sou perigiro???

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΕΛΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

Ανώνυμος είπε...

O apo pano anoikei stin katigoria pou tous etaxan diorismo...

Ανώνυμος είπε...

χαχαχχαχαχαχαχ ο καριερίστας με όραμα και στόχο την έδρα στην βουλή μεταπηδά σκαλί σκαλί τις καρέκλες!

χαχχχαχχα ο φυγάς του Καρπενησίου!

Τακης είπε...

Ναι! Ναι! Οντως αυτο ειναι το οραμα σας κ Μπακογιαννη. Κουβαλας ενα βαρυ επωνυμο ξεκινας απο το Καρπενησι (γιατι αν ξεκινουσες απο την Αθηνα δεν ειχες καμια τυχη). Το εκμεταλευτηκες δεοντος και τωρα πας στην περιφερεια. Ο παππους σου ο Κυριακος δεν θα φυγει απι την ζωη αν δεν σε δει προεδρο της Ν.Δ. Εχουμε καταλαβει ολοι τον σκοπος και ουδεις προκυτε να σε ψηφισει!

Ανώνυμος είπε...

Φτιαξανε άλλοι για σενα Κώστα. ..ξέρεις εσυ..........