Του Αλέξανδρου Χουλιάρα
Η Ευρυτανία βρίθει από Αη-Λιάδες. Κάθε χωριό έχει το δικό του και τα περισσότερα τον γιορτάζουνε με πανηγύρια και χορούς. Γενικά οι Αη-Λιάδες είναι τόσοι πολλοί, που οι άνθρωποι μπερδεύονταν, γιαυτό και λέγανε “ λες Αη-Λιάδες”, (κάτι σαν το σημερινό: “λες μαλακίες”). Ίσως αναλόγου προελεύσεως είναι και ο φημισμένος “Αη-Λιας της μπέηνας”.
Σαν σήμερα γιορτάζουμε την ανάληψη του Αη-Λια, αν και ο Απόστολος Παύλος λέει ότι η ανάληψή του ήταν εικονική, στην πραγματικότητα υπάρχει και ζει ανάμεσά μας.
Λένε ότι ο Αη-Λιας αντικατέστησε τον Νεφεληγερέτη Δία κι από τις κορφές ρυθμίζει τον καιρό και ειδικά τα “κυνικά καύματα” του Ιουλίου. “Τ΄Αηλιός ο καιρός γυρίζει αλλιώς” έλεγαν οι παλιοί.
Η παράδοση τον θέλει ναυτικό, που τρομοκρατημένος από τα κύματα της θάλασσας, πήρε ένα κουπί κι έψαχνε να βρει μέρος, που οι άνθρωποι να μην το γνωρίζουν. Κι έτσι έφτασε κι εγκαταστάθηκε στα βουνά, σε κορφές και σε σύρραχα.
Ο μύθος έχει τις ρίζες του στον Όμηρο που αναφέρει ότι ο Οδυσσέας, μετά από τον ερχομό του στην Ιθάκη, πήρε ένα κουπί κι έψαχνε να βρει κι αυτός ένα μέρος που οι άνθρωποι να μην το
γνωρίζουν. Εμείς –οι Ευρυτάνες και όχι μόνον- θεωρούμε ότι το μέρος αυτό ήταν κοντά στον Προυσό, όπου έχτισε και το ομώνυμο μαντείο.
Οι περισσότεροι Αη-Λιάδες, όντας στρατηγικά σημεία, συνδέθηκαν με ηρωικές κι αιματηρές μάχες και τραγουδήθηκαν στα κλέφτικα, στα ληστρικά και στ΄ αντάρτικα τραγούδια.
Κυριακή 20 Ιουλίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου