Eπιστολή δημάρχου Αγράφων Θ.Μπαμπαλή για τα σοβαρά προβλήματα της πρωτοβάθμιας υγείας στον δήμο
Τα μείζονα και σοβαρά προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας των κατοίκων της Δυτικής Ευρυτανίας ,βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής επιστολής του δημάρχου Αγράφων κ.Θεόδωρου Μπαμπαλή προς τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στερεάς.
Ο δήμαρχος μεταξύ άλλων στην επιστολή του αναφέρεται στις υποβαθμισμένες υγειονομικές μονάδες της περιοχής των Αγράφων ,τονίζει το πρόβλημα με το ασθενοφόρο που δωρίθηκε από τον ΟΠΑΠ ,ζητά ενίσχυση με κάθε τρόπο του ιατρικού δυναμικού του ΠΕΔΥ της περιοχής,μιλά αναλυτικά για τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας και στο τέλος καλεί τον διοικητή να επισκεφθεί τα Άγραφα και να δει απο πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση .
Αναλυτικά η επιστολή Μπαμπαλή έχει ως εξής
κ. Διοικητά,
Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε για την αριθμ. 634/22-09-2014 Απόφασή σας με την οποία ανακαλείτε την μετακίνηση του ιατρού Επιμ. Β΄ ειδικότητας Γενικής Ιατρικής από το ΠΕΔΥ-Πολυδύναμο Π.Ι. Γρανίτσας του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Με την απόφασή σας αποκαταστήσατε τουλάχιστο στο προηγούμενα υφιστάμενο επίπεδο τις ήδη πενιχρά παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην απομακρυσμένη και παραμελημένη για χρόνια περιοχή του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας και τονώσατε στους Δημότες μας το αίσθημα δικαίου που έχουν απολέσει εδώ και καιρό αναφορικά με την έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας στις υποβαθμισμένες υγειονομικές μονάδες της περιοχής μας.
Όπως θα γνωρίζετε κ. Διοικητά, την περιοχή του Δήμου Αγράφων και Π.Ε. Παρακαμπυλίων καλύπτει το Κέντρο Υγείας με 8 Περιφ. Ιατρεία με συνολικά 12 θέσεις Αγροτικών Ιατρών. Σήμερα στα Π.Ι. υπηρετούν μόνο τρεις (3) Αγροτικοί Ιατροί και στο ΠΠΙ Γρανίτσας ένας Επιμ. Β΄ ειδικότητας Γενικής Ιατρικής. Από τον Οκτώβριο στα Π.Ι. οι δύο (2) παραιτούνται και θα μείνει μόνο ένας (1) Αγροτικός Ιατρός και αυτός σε παράταση που λήγει σύντομα.
Από το Κ.Υγείας Δυτ. Φραγκίστας καταβάλλεται προσπάθεια με βάση μηνιαίο πρόγραμμα να γίνονται μία ημέρα/μήνα επισκέψεις Αγροτικών Ιατρών στα περισσότερα κενά Π.Ι. και 4 επισκέψεις /μήνα στο συγκριτικά πολυπληθές και απομακρυσμένο Π.Ι. Ραπτοπούλου, συνήθως με τη συνδρομή του Δήμου στην μετακίνηση του ιατρού καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των Π.Ι. είναι μεγάλες και το οδικό δίκτυο εξαιρετικά δυσπρόσιτο.
Οι επισκέψεις αυτές όμως δεν επαρκούν αφενός γιατί υπάρχει δυσχέρεια στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση (τα περισσότερα Π.Ι. δεν έχουν σύνδεση internet-H/Y-εκτυπωτή) αφετέρου γιατί οι ανάγκες συνταγογράφησης είναι πολύ μεγάλες και απαιτείται συχνότερη παρουσία ιατρού εντός του μήνα.
Το Κέντρο Υγείας Δυτ, Φραγίστας που καλύπτει με εφημερίες ιατρών όλα τα επείγοντα περιστατικά της απομακρυσμένης από το νοσοκομείο Καρπενησίου εξαιρετικά «άγονης και προβληματικής περιοχής» του Δήμου Αγράφων και της Περ. Ενότητας Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου, έως σήμερα, στελεχώνεται μόνο τις 17 ημέρες/μήνα με ενεργά εφημερεύοντα ειδικευμένο ιατρό Γεν. Ιατρικής (υπάρχουν 2 Γεν Ιατροί του ΚΥ και 1 από το ΠΠΙ Γρανίτσας).
Τις περισσότερες από τις υπόλοιπες ημέρες εφημερεύουν ενεργά μόνο Αγροτικοί ιατροί που δεν αναλαμβάνουν (ως μη εκπαιδευμένοι-ειδικευμένοι) την επιτόπια διαχείριση όλων των εκτάκτων περιστατικών και συνήθως παραπέμπουν τα περισσότερα έκτακτα περιστατικά για εκτίμηση από ειδικευμένο ιατρό στο νοσοκομείο Καρπενησίου.
Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της υποβάθμισης σε μια περιοχή με δύσκολο οδικό δίκτυο, εξαιρετικά φτωχές/σπάνιες συγκοινωνίες, στην οποία διαβιούν πάνω από 8.000 κάτοικοι (που αυξάνονται κατά πολύ από Μάιο έως Οκτώβριο), κατά κύριο λόγο υπερήλικες συνταξιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με αυξημένη νοσηρότητα, πενιχρό εισόδημα ή συντάξεις και αδυναμία να ανταποκριθούν στο κόστος μετακίνησης τους προς το Καρπενήσι ή το Αγρίνιο για να βρουν ειδικευμένο ιατρό προκειμένου να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες υγείας τους (εξέταση από ιατρό και κυρίως αντιμετώπιση επείγοντος προβλήματος).
Όπως ενημερωθήκαμε ως νέα Δημοτική Αρχή αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, μόνο η παρουσία Αγροτικών ιατρών από όλα τα Π.Ι. της Ευρυτανίας σε πρωινό ωράριο και εφημερία στο Κέντρο Υγείας δίνει έως σήμερα τη δυνατότητα κίνησης του μοναδικού (πεπαλαιωμένου) ασθενοφόρου που εδρεύει στο Κ. Υγείας για περίπου 60 από τις 90 βάρδιες που δύνανται να εκτελούν οι 3 υφιστάμενοι οδηγοί ασθενοφόρου.
Οι ιατροί εκτελούν έτσι παγίως χρέη πληρώματος/τραυματιοφορέα προκειμένου να κινηθεί το ασθενοφόρο στο έπακρο με 3 οδηγούς και να ανταποκριθούν -μόνο για τα 2/3 του μήνα- στις επείγουσες κλήσεις από όλο το Δήμο μας (χρόνος πρόσβασης/επιστροφής στο Κ. Υγείας 2-3,5 ώρες). Τις υπόλοιπες ημέρες (1/3 του μήνα), όπως συχνά δυστυχώς έχει δημοσιευθεί και στον Τύπο, οι κάτοικοι της Δυτ. Ευρυτανίας μπορεί να πεθαίνουν περιμένοντας ασθενοφόρο από το Καρπενήσι (χρόνος πρόσβασης στο περιστατικό /επιστροφής στο νοσοκομείο Καρπενησίου 3-5 ώρες). Παράλληλα, καινούργιο ασθενοφόρο 4Χ4, που δωρίθηκε από τον ΟΠΑΠ για τις ανάγκες του πληθυσμού των Αγράφων, παραμένει εδώ και μήνες στο νοσοκομείο Καρπενησίου και απ΄ότι πληροφορηθήκαμε παραχωρείται στο ΕΚΑΒ. Ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί αντιμετωπιζόμαστε ως περιοχή κατ΄αυτόν τον τρόπο.
Κε Διοικητά,
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται και μας έδωσε το Κ. Υγείας κατά το προηγούμενο έτος στην περιοχή μας η συνολική κίνηση αθροιστικά που εξυπηρετήθηκε από τους λίγους ιατρούς των Π.Ι. και του Κ. Υγείας ανήλθε περίπου στα 32.500 περιστατικά (εξέταση, επείγοντα, κατ΄οίκον επισκέψεις 13.800 και τα υπόλοιπα συνταγογράφηση).
Η ανταπόκριση των ελαχίστων υπαρχόντων ιατρών (μόνιμων και Αγροτικών) δεν επαρκεί κατά το 2014 για την ικανοποίηση των αναγκών της περιοχής και γι΄αυτό ζητούμε τη συνδρομή σας για ενίσχυση με κάθε τρόπο του ιατρικού δυναμικού του ΠΕΔΥ της περιοχής μας (Αγροτικοί αλλά και ειδικευμένοι ιατροί).
Επίσης η πρόσληψη τουλάχιστον ενός Επικουρικού ιατρού ειδικότητας Γεν. Ιατρικής ή Παθολογίας στο Κ. Υγείας θα έδινε τη δυνατότητα για πλήρη μηνιαία κάλυψη της εφημερίας από ειδικευμένο ιατρό (ή η πρόσληψη ιατρού μέσω Α.Π.Υ. που όπως ενημερωθήκαμε είναι πλέον δυνατή στο ΕΣΥ). Επίσης σας μεταφέρουμε μια σειρά επιπλέον προβλημάτων του Κέντρου Υγείας για τα οποία πρόσφατα ενημερωθήκαμε αναλυτικά και παρακαλούμε για το ενδιαφέρον σας για την επίλυσή τους:
i. Απαιτείται συμπλήρωση/ανανέωση του εξοπλισμού τόσο στο Κ.Υ. όσο και στα Π.Ι.
ii. Στο Κέντρο Υγείας και στο ΠΠΙ Γρανίτσας δεν υπηρετεί κανένας νοσηλευτής/-τρια. Οι 3 υπάρχουσες νοσηλεύτριες του Κ.Υ. έχουν αποσπασθεί στο Νοσοκομείο χρόνια τώρα (αποτελεί μάλλον το μοναδικό Κέντρο Υγείας της χώρας το οποίο εφημερεύει όλο τον μήνα αλλά δεν υπάρχει κανένας νοσηλευτής). Η ανυπαρξία νοσηλευτικού προσωπικού περιορίζει επιπλέον τις δυνατότητες του Κ.Υ. για ορθή αντιμετώπιση των Επειγόντων περιστατικών, για Βραχεία Νοσηλεία αλλά και κατ΄οίκον Νοσηλεία.
iii. Έλλειψη άλλων επαγγελματιών υγείας του Κέντρου Υγείας όπως Μαία, Επισκέπτες Υγείας, που είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο με συνέπεια την εξαιρετική δυσχέρεια στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης όπως του Γυναικολογικού Καρκίνου, παρακολούθησης εγκύων, συνδρομής μαίας σε τυχόν επείγοντα τοκετό, διενέργειας προγραμμάτων αγωγής υγείας και επισκέψεων κατ΄οίκον στο σύνολο των πολιτών του Δήμου Αγράφων
iv. Έλλειψη Διοικητικού, Παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού: Δεν υπηρετεί κανένας Διοικητικός Υπάλληλος με αποτέλεσμα όλο το διοικητικό φορτίο του Κ.Υ. να γίνεται προσπάθεια να διεκπεραιωθεί από τον ιατρό Δ/ντή του Κ. Υγείας και μία Επισκέπτρια Υγείας (!!!). Το έργο στο τηλεφωνικό Κέντρο του Κ.Υγείας, η είσπραξη εξετάστρων, η διαχείριση ραντεβού, καταγραφή προσερχομένων ασθενών και διακίνηση των Ατομικών φακέλων ασθενών αρχείου κατά το πρωϊνό ωράριο γίνονται από τον Ηλεκτρολόγο του ΚΥ (!!!).
Δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος Φύλακας (εκτελεί χρέη φύλακα 1 αποσπασμένος από Υπ. Υγείας έως τον Απρίλιο 2014 κλάδου Εργατών προσφέροντας υπηρεσία 20 περίπου βάρδιες/μήνα). Παρά τα αιτήματα από πλευράς ΚΥ ώστε να επεκταθεί και να συμπεριληφθούν στην υφιστάμενη ετήσια σύμβαση του νοσοκομείου Καρπενησίου με εξωτερικό ανάδοχο Φύλαξης και 1-2 ακόμη φύλακες για να καλύπτεται το υπόλοιπο των κενών φύλακα του Κ. δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη η ανάγκη ώστε καλυφθούν τα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργούνται (συχνά σε περιπτώσεις διακομιδής μένει ολομόναχος ένας ή μία ιατρός που πρέπει να διαχειρισθεί ιατρικά τους ασθενείς που προσέρχονται, να κάνει τον νοσηλευτή, τον τηλεφωνητή, την καθαρίστρια, αλλά και τον φύλακα αντιμετωπίζοντας ολομόναχη/-ος κάθε τύπου και συμπεριφοράς διερχόμενους του Κ.Υ.). Επίσης είναι απαραίτητη η ενίσχυση του αριθμού των οδηγών ασθενοφόρου (τουλάχιστο ένας) ώστε να καλύπτεται όλος ο μήνας για τις ανάγκες διακομιδών επειγόντων περιστατικών.
v. Η απόσπαση της Βοηθ. Ιατρικών Εργαστηρίων και της Παρασκευάστριας χρόνια τώρα στο νοσοκομείο Καρπενησίου συντελεί στην μόνιμη υποβάθμιση των Εργαστηρίων του Κ. Υγείας το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί έστω για απλές εξετάσεις με τους υπάρχοντες Γεν. Ιατρούς, διευκολύνοντας αφάνταστα τους δημότες μας.
vi. Οι εφημερεύοντες ιατροί στο Κ. Υγείας δεν σιτίζονται (αναλογιστείτε το κόστος ημερήσιας διατροφής και εξόδων μετάβασης των Αγρ. ιατρών στο Κ.Υ. σε σχέση με όσα λαμβάνουν ως αμοιβή εφημερίας)
κ. Διοκητά,
Αναμφισβήτητα «Η πατρίδα μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζονται από την κρίση..» όπως διαβάσαμε στο πρακτικό του ΔΣ του νοσοκομείου Καρπενησίου να αναφέρει ο Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής που ζήτησε την μετακίνηση του ιατρού μας για εφημερίες από το ΚΥ στο νοσοκομείο και ο οποίος στη συνέχεια συμπεραίνει ότι «… θα πρέπει στη διαχείρισή της (κρίσης) να δοθεί προτεραιότητα στις Υπηρεσίες που παρέχει το νοσοκομείο μας που αποτελεί την ναυαρχίδα ΕΣΥ στο νομό μας».
Η Πολιτεία όμως κ. Διοικητά πρόκρινε ότι μέρος της διαχείρισής της κρίσης είναι η προτεραιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θεσμοθετώντας το ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4238/2014
«1.Το κράτος μεριμνά και εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υγείας, μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στο σύνολο των πολιτών, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία τους και να προωθήσουν την κοινωνική ευημερία» και «3.Οι υπηρεσίες Π.Φ.Υ. παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση και τον τόπο κατοικίας του, μέσα από ένα καθολικό, ενιαίο και αποκεντρωμένο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), που οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος».
Επιπλέον, σύμφωνα και με την Έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών ρύθμισης ΠΕΔΥ (Πρακτικά της Βουλής σελ 58-59) ο νόμος αποσκοπεί «στην ενίσχυση της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, στην καθιέρωση της ΠΦΥ ως πυρήνα του συστήματος υγείας» και την ενίσχυση έτσι της «αποδοτικής χρήσης και αξιοποίησης των διαθέσιμων υλικών, οικονομικών και ανθρώπινων πόρων».
Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη κάλυψης των εφημεριών του νοσοκομείου από Παθολόγο και μάλιστα σας παρακαλούμε κι εμείς θερμά να συνδράμετε στην κάλυψή της καθώς αφορά στη άρτια δευτεροβάθμια περίθαλψή μας.
Όμως αποτελεί πιστεύουμε υποχρέωση του νοσοκομείου να προβλέψει και να ενεργήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά στην κάλυψης της ανάγκης κατάλληλου ιατρού (ειδικευμένου Παθολογίας και όχι Γενικού Ιατρού) που προσδοκούμε να μας περιθάλψει κατά τις ημέρες που θα χρειαστούμε εισαγωγή στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Καρπενησίου.
Ευελπιστώντας κ. Διοικητά στη σταθερή και συνεχιζόμενη κατανόηση από πλευράς σας των μεγάλων προβλημάτων του υγειονομικού συστήματος της περιοχής μας αλλά και στην έγκαιρη και ουσιαστική συνδρομή σας για την βελτίωσή τους,
θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να επισκεφθείτε το Δήμο μας, να σας φιλοξενήσουμε και να διαπιστώσετε ο ίδιος -βλέποντας από κοντά την κατάσταση και συνομιλώντας με τους Αγραφιώτες- πως αιμορραγεί και υποβαθμίζεται η ύπαιθρος της Ευρυτανίας.
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου