Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

1 Τα μυστικά της Ευρυτανικής γης για υγεία και ευεξία

Γράφει η Έλλη Γατή,  
Διαιτολόγος – Μάνατζερ Υγείας MSc
 Είναι κοινώς  αποδεκτό ότι η καθημερινότητα όλων μας βομβαρδίζεται συνεχώς από διαφημίσεις τυποποιημένων και ξενόφερτων προϊόντων τα οποία δυστυχώς έχουν φτάσει ακόμα και στα παντοπωλεία των πιο απομακρυσμένων χωριών του νομού μας.
Επίσης οι ρυθμοί ζωής έχουν αλλάξει ακόμα και στην Ευρυτανία με το στρες και συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ να μας έχουν περικυκλώσει. Θα αντιδράσουμε ή θα μας παρασύρει η μόδα της παγκοσμιοποίησης  στα πλαίσια της οποίας τα μεταλλαγμένα προϊόντα θα μας επιβληθούν και μάλιστα δια νόμου…;
Η γη που γέννησε τους Ευρυτάνες φρόντισε για την ευζωϊα και μακροημέρευσή τους! Αρκεί μόνο να μάθουμε τα μυστικά που κρύβει η γη μας ώστε να προλάβουμε ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να καταπολεμήσουμε τυχόν ασθένειες.
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» έλεγαν οι αρχαίοι και δεν είχαν άδικο…
Ας δούμε παρακάτω τι ευδοκιμεί και τι παράγεται στην Ευρυτανία που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο τραπέζι μας για ένα υγιεινό διαιτολόγιο και ποιές είναι οι ιδιότητες του καθενός.
ΦΡΟΥΤΑ – ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Μούρα : βοηθούν στη μνήμη , στο έντερο , στα καρδιαγγειακά νοσήματα , στην ουρολοίμωξη, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης.
Σύκα : βοηθούν στην αναιμία , στο έντερο, στην οστεοπόρωση, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στο διαβήτη ( περιορισμένη κατανάλωση και όχι πολύ γινωμένα) , αυξάνουν τη λίμπιντο. Συνιστώνται έως 3 φρέσκα την ημέρα ( χωρίς κατανάλωση άλλων φρούτων).

Κάστανα : βοηθούν στο νευρικό σύστημα (αντικαταθλιπτικά) , στο ανοσοποιητικό, στην οστεοπόρωση, κάνουν καλό στην υγεία των μαλλιών και των ματιών, ενώ συνιστώνται στους αθλητές (μετά την προπόνηση). Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
Καρύδια : βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στον καθαρισμό των αγγείων, στη μνήμη , στην μείωση της χοληστερίνης. Ρυθμίζουν το διαβήτη, είναι αντικαρκινικά , βοηθούν στον ύπνο και στην ανδρική γονιμότητα. (Μέχρι 10 καρύδια ημερησίως γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες)
Κορόμηλα : το παρεξηγημένο αυτό φρούτο που δεν του δίνει κανείς τη δέουσα σημασία έχει εξαιρετικές αντιγηραντικές ιδιότητες. Ενδείκνυται για αποτοξίνωση και αντιοξείδωση, βοηθά στην αρθρίτιδα και τις εκφυλιστικές παθήσεις, στο νευρικό σύστημα, στα μάτια , στην υπερτροφία του προστάτη, στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στην δυσκοιλιότητα.
Κράνια : έχουν αντιοξειδοτικές ιδιότητες, βοηθούν στα προβλήματα πέψης , στομάχου, εντέρου , στους πόνους περιόδου και εγκυμοσύνης. Τονωτικό μετά την άθληση.
Πετροκέρασα : Η κατανάλωση 45 πετροκέρασων ημερησίως βοηθούν στον κίνδυνο τενοντίτιδας, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και μεταβολικού συνδρόμου.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Μυζήθρα : έχει οργανοληπτικές ιδιότητες, είναι χαμηλότερη σε λιπαρά  σε σχέση με άλλα τυριά και παράγεται κυρίως από αιγοπρόβατα ελεύθερης βοσκής στα αμόλυντα βουνά της Ευρυτανίας.
Ξινόγαλα : βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερίνη, έχει ελάχιστα  λιπαρά και καταναλώνεται άφοβα- ιδανικό για αδυνάτισμα.
Τσαλαφούτι : χαμηλό σε λιπαρά , βοηθά στο έντερο , στους υποτασικούς (λόγω αυξημένου άλατος) και σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

ΒΟΤΑΝΑ
Γαίδουράγκαθο : ¨καθαρίζει¨ από τις χημειοθεραπείες, σώζει το συκώτι (αποτοξινωτικό από το αλκοόλ) και προστατεύει από τις ηπατίτιδες.
Μελισσόχορτο : σώζει από πονοκέφαλο- ημικρανίες – πονόδοντο. Βοηθά στην καρδιά , σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ! ,αϋπνίες, στρες- κατάθλιψη,  πεπτικές διαταραχές ενώ είναι αντιφλεγμονώδες.
Ρίγανη :  βοηθά στο έντερο , στην πέψη και στο νευρικό σύστημα, στην αρτηριοσκλήρυνση, στο αναπνευστικό και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση.
Τίλιο / Φλαμούρι : χαλαρωτικό . διουρητικό και αποφράζει τη σπλήνα.
Τσάι : είναι αγχολυτικό , αντιφλεγμονώδες , αντιμικροβιακό. Βοηθά στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών ενώ προλαμβάνει την οστεοπόρωση και την απώλεια οστικής πυκνότητας.

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΣΙΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
Τραχανάς : αποτελεί καλή πηγή ενέργειας ενώ βοηθά στην οστεοπόρωση, στην καλή εμφάνιση του δέρματος, στην όραση και στην καρδιά. (καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας)
Καλαμποκάλευρο (σε πίτες ή μπομπότα) : προλαμβάνει τις αιμορροΐδες, τη δυσκοιλιότητα και το διαβήτη. Βοηθά στην   υγεία των οστων, νεφρών , καρδιάς και εντέρου.

Θείο δώρο αποτελούν όλα τα κηπευτικά προϊόντα (πχ. Φασόλια, κραμπολάχανα, ντομάτες , κολοκύθια, μαρούλια, σέσκουλα , πράσα κ.λ.π. ) τα οποία επιβάλλονται καθημερινά και σε απεριόριστες ποσότητες κυρίως τα πράσινα φυλλώδη. Στην Ευρυτανία όπου η γη δεν ενδείκνυται για μαζικές παραγωγές ευτυχώς δεν οδήγησε τους καλλιεργητές σε χρήση χημικών έτσι  ο κήπος του καθένα αποτελεί τον θησαυρό της υγείας του.
Τα ισχυρά πλεονεκτήματα θα τα αφήσουμε ανεκμετάλλευτα; Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναγαπήσουμε τα παραδοσιακά προϊόντα της γης μας;

Υ.Γ. Αποφεύγουμε την κατανάλωση σε ό,τι περπατάει πάνω στη γή , ελαττώνουμε σε ό,τι πετάει και τρεφόμαστε άφοβα  με ό,τι κολυμπάει στα νερά της (πέστροφες, χέλια και ψάρια των λιμνών).


 

1 σχόλιο :

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΡΟΪΔΑΜΗ είπε...

ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΤ' ΕΥΘΕΙΑΝ !