Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

0 Το χρυσό μοσχαράκι στο Κάστρο Πρασιάς

H περιοχή "Κάστρο" στην Πρασιά
Αφήγηση του Θεοφάνη Μηλούλη από τους Μεταξάδες για όσα εκείνος άκουσε από το θείο του Λάμπρο Ζαχάκη σχετικά με αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή “Κάστρο” του χωριού μας και την τύχη τους.
Σύμφωνα με τη διήγηση του Λάμπρου Ζαχάκη ένα Μυρισιώτης βρήκε στην )- περιοχή του Κάστρου μικρό ολόχρυσο μοσχαράκι χωρίς κέρατα.
Το πήρε κρυφά από κεί και ήρθε στην Αθήνα, όπου αναζητούσε αγοραστές. Τελικά μετά από πολλές αναζητήσεις και διαπραγματεύσεις συνάντησε δύο αδέρφια από χωριό της περιοχής μας, τα οποία εργάζονταν από χρόνια σε περιστασιακές απασχολήσεις ως ανειδίκευτοι εργάτες.
 Τα αδέρφια αυτά, σύμφωνα με τη διήγηση του Λάμπρου Ζαχάκη, κατόρθωσαν να πουλήσουν σε Ιάπωνες το μοσχαράκι του Μυρισιώτη έναντι πολύ μεγάλου ποσού. Από τα χρήματα που πήραν έδωσαν ένα μικρό μέρος στον Μυρισιώτη, ενώ κράτησαν τα υπόλοιπα για τους ίδιους.
 Με τα χρήματα που διέθεταν πλέον οι διαμεσολαβητές της πώλησης του χρυσού μοσχαριού κατόρθωσαν να αποκτήσουν την αποκλειστική αντιπροσωπεία των μάλλινων νημάτων και
υφασμάτων πιθανόν της Αυστραλίας στην Ελλάδα και έγιναν ζάπλουτοι.

 Έκαναν μεγάλες αγορές και μεταξύ των άλλων αγόρασαν πολλά στρέμματα γης στην περιοχή της Καλογρέζας, εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Τα κείμενα είναι του Συγγραφέα Βασίλη Γ. Χαλαστάνη απο το βιβλίο του "Πρασιά Ευρυτανίας Ά Μέρος"2005

Δεν υπάρχουν σχόλια :