Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

0 "Θερίζει" ο καταρροϊκός πυρετός στα Άγραφα

7 νέα κρούσματα σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην Δαφνούλα.
Αναβρασμός στους κτηνοτρόφους της Ευρυτανίας
Σε αναβρασμό αλλά και απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Ευρυτανίας εξαιτίας της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού, που έχει οδηγήσει σε θανάτωση εκατοντάδων ζώων με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές για τους 'ιδιους.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΠΕ Ευρυτανίας πρις λίγες μέρες είχαμε άλλα εφτά κρούσματα εμφάνισης καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια προβάτων στην Δαφνούλα Αγράφων ενώ τα κρούσματα στον νομό ξεπερνούν τα πενήντα.
Τα μέτρα που λαμβάνονται απο τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας  για την αποφυγή της εξάπλωσης της ασθένειας όταν  εντοπιστεί ύποπτη μόλυνσης σε κοπάδι είναι..
1. Τη διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
2. Την καταγραφή του αριθμού των ήδη νεκρών ζώων, των μολυσμένων ζώωνκαι αυτών που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί από τον ιό του καταρροϊκούπυρετού.
3. Την καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διανομή ήτην επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούντην αναπαραγωγή του.
4. Την παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλουςχώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους.

5. Την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώωντων ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
6. Την απαγόρευση οποιαδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χωρών ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων φορέων του νοσήματος.
7. Τη διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών, με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα.
8. Την καταστροφή των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με καύση ή υγειονομική ταφή σ
9. Τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν νασυνδέονται επιδημιολογικά με την παρούσα εκτροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :