..Εκτός τις δαπάνες για μισθοδοσία,κοινωνική πολιτική,δάνεια και συνεχιζόμενα έργα
Γράφει ο Γιάννης Σταμάτης
Επικεφαλής της ΑΔΕΚΚ
Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν 2 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην 1η συνεδρίαση μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν ο Προϋπολογισμός του Δήμου Καρπενησίου για το έτος 2015. Από τον συνδυασμό μας απουσίαζαν για λόγους ανωτέρας βίας ο Νικόλαος Τσώνης και η Κων/να Γρίβα.
Παρουσιάζουμε παρακάτω περιληπτικά τη θέση της ΑΔΕΚΚ όπως αναπτύχθηκε.
Για μια ακόμη χρονιά βρισκόμαστε εδώ για συζήτηση – παρατηρήσεις και ψήφιση ή μη του συνόλου ή επί μέρους κωδικών του προϋπολογισμού του Δήμου Καρπενησίου για το έτος 2015. Σε μια εποχή δύσκολη που για τα πάντα απαιτούνται ειδικές γνώσεις, καλούμαστε να διαμορφώσουμε άποψη πάνω σε κείμενα που συντάχθηκαν από τεχνοκράτες. Εμείς χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών απλά και λαϊκά θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα προς το συμφέρον των δημοτών.
1. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών οι οποίοι ήταν για το 2013 33.370.000 ευρώ, για το 2014 23.058.000ευρώ , σήμερα προτείνεται για ψήφιση προϋπολογισμός ύψους 22.176.000ευρώ και διαπιστώνουμε την κατ’ έτος φθίνουσα πορεία που ακολουθεί ο δήμος.
2. Οι προηγούμενοι Π/Υ δυστυχώς συντάχθηκαν για τους τύπους αφού με τις πάρα πολλές αναμορφώσεις που ακολούθησαν αλλοιώθηκε το πνεύμα του αρχικού σχεδιασμού.
3. Ένα μεγάλο μέρος του Π/Υ (9.610.000 ευρώ) αποτελεί το Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει ήδη
συζητηθεί και καταψηφισθεί από εμάς όσον αφορά τα προγραμματισμένα έργα του 2015. Οι λόγοι καταψήφισης ήταν κυρίως η απουσία μελετών, η κατάτμηση των έργων και η αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ψηφίσαμε μόνο συνεχιζόμενα έργα των προηγουμένων ετών κυρίως για τη λογιστική τους τακτοποίηση.
4. Κάποιες γενικές παρατηρήσεις που αφορούν τα έσοδα είναι η μη πρόβλεψη είσπραξης ιδίων εσόδων (π.χ. λατομεία, αμμοληψία από τα ποτάμια, υδροηλεκτρικό), νέων πόρων ( π.χ. διεκδίκηση αντισταθμιστικών από ΔΕΗ για τη λίμνη Κρεμαστών, από ΕΥΔΑΠ για τον Εύηνο, πηγές Αγίας Τριάδας, υδροηλεκτρικό Μικρού Χωριού) και αδυναμία είσπραξης προβλεπόμενων πόρων (π.χ. μισθώματα ακινήτων, δημοτικά τέλη, βεβαιωμένα παρελθόντων ετών, από απαλλοτρίωση κόμβου άνωθεν Πειραϊκής Πατραϊκής).
5. Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν κοινωνικές δομές, απόλυτα αναγκαίες μεν, ανάμεσά τους όμως υπάρχουν και δομές που λειτουργούν κυρίως «για τα μάτια του κόσμου» (όπως ο Δημοτικός λαχανόκηπος). Το σίγουρο όμως είναι ότι από όλες λείπει η διαφάνεια την οποία και οφείλουμε να καθιερώσουμε.
6. Κάποιες κινήσεις για την τουριστική προβολή του Δήμου μας όπως τα πολυτελή φυλλάδια ή το περίπτερο τουριστικής ενημέρωσης στην πλατεία (όπου άλλος διόρισε υπαλλήλους κι άλλος πληρώνει), επιχορηγήσεις σε συλλόγους (π.χ. Σύλλογος Αστρονομίας Άρτεμις) προκαλούν αίσθημα σπατάλης. Επίσης όσον αφορά τα πολιτιστικά π.χ. εκδηλώσεις το καλοκαίρι σε ιδιωτικά καταστήματα, εκτός της σπατάλης προκαλούν και αθέμιτο ανταγωνισμό. Ακόμα βλέπουμε από τη μια μεριά αυτοκίνητα του Δήμου να κινούνται χωρίς έλεγχο και σοβαρό σκοπό για άγνωστα χιλιόμετρα και από την άλλη να επικαλείται ο Δήμος οικονομική δυσπραγία για απλά θέματα.
7. Όλα αυτά τα χρόνια πιέζουμε να γίνει έλεγχος στο τι πληρώνεται σε βάρος του Δημοτικού φωτισμού. Επίσης να γίνει αξιολόγηση για το που, πόσο, πότε και με τι απαιτείται ο φωτισμός κάποιων χώρων. Παρατηρούμε ότι υιοθετώντας μερικώς την άποψή μας, ενώ το 2014 είχατε προβλέψει 560.000 ευρώ στον αντίστοιχο κωδικό, φέτος προβλέπετε 470.000ευρώ. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια.
8. Θέλω να τονίσω την αδυναμία είσπραξης γενικά των διαφόρων δημοτικών τελών, μισθωμάτων και λοιπών οφειλών των δημοτών και των επιχειρήσεων κυρίως των μεγάλων και ‘’ συνήθως οφειλετών’’ και όχι των απλών πολιτών. Αυτοί φροντίζουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο σχέδιο του Π/Υ οι οφειλές παρελθόντων ετών ανέρχονται στο ποσό των 1.703.000 και από αυτά προβλέπουμε να εισπραχθεί ένα μικρό ποσοστό του 20% περίπου.
9. Μεταξύ άλλων έχουμε έξοδα για επιχορηγήσεις πάσης φύσεως (όχι απαραίτητα αναγκαίες) και πολιτιστικά υψηλού κόστους για λίγους.
10. Έχει καθιερωθεί από το 2013 και είναι η πρώτη φορά που υποχρεώνεται ο κάθε Δήμος σε προέλεγχο του σχεδίου Π/Υ από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του ΥΠΕΣ πριν την ψήφισή του από το Δ.Σ. Έχω στα χέρια μου το έγγραφο του εν λόγω παρατηρητηρίου με ημερομηνία 30-10-2014 από το οποίο διαβάζω:
« Γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ υπάρχει για τους Δήμους που α)έχουν καταρτίσει μη ρεαλιστικά σχέδια Π/Υ β) έχουν παραβεί τις οδηγίες κατάρτισης αυτών και γ) δεν έχουν ενσωματώσει τα σχέδια του Π/Υ τους στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠΕΣ εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 5ης Σεπτεμβρίου …………….……και μέχρι την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 ο Δήμος Καρπενησίου δεν έχει ενσωματώσει στη βάση του υπουργείου το σχέδιο Π/Υ».
Διαπιστώνουμε από τα παραπάνω ότι συντάσσεται σχέδιο Π/Υ εκπρόθεσμα με άγνωστα αποτελέσματα.
Στους πίνακες εσόδων μέχρι 3/11/2014 βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση εσόδων που αφορούν μισθώματα ακινήτων, τέλη ύδρευσης& αποχέτευσης, παρατάσεις ταφής, τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης-εστιατορίων και συναφών καταστημάτων. Στην πρόβλεψη εσόδων τώρα για το 2015 τα αναμενόμενα έσοδα από την ακίνητη περιουσία είναι περιορισμένα και απουσιάζουν όσα ανέφερα ενδεικτικά στην εισαγωγή μου, έσοδα από υδροηλεκτρικά (ΑΠΕ), λατομεία, αμμοληψίες, 300.000 ευρώ από απαλλοτρίωση έκτασης για την κατασκευή του κόμβου στη θέση της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής. Προβλέπεται για μια ακόμη χρονιά η είσπραξη ενός ποσού 653.890,08 ευρώ που αφορά επιστροφή από το Κράτος παρακρατηθέντων πόρων από τους Καποδιστριακούς Δήμους. Άποψή μας είναι ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να διατεθούν από τη Δημοτική Αρχή αναλογικά στις Δημοτικές Ενότητες. Κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν συζητείται. Τέλος προβλέπεται η είσπραξη οφειλών προηγουμένων ετών ύψους 1.703.000 ευρώ, ποσό που όπως τόνισα στην αρχή είναι στόχος ανέφικτος.
Όσον αφορά τώρα τις δαπάνες, ενδεικτικά έχουμε πρόβλεψη, για μισθοδοσία ειδικών συμβούλων και Γενικής Γραμματέως 92.700 ευρώ, για ενημέρωση και προβολή 62.500 ευρώ, για συνέδρια και γιορτές 11.700 ευρώ, για βοηθήματα στους απόρους, δυστυχώς, από 40.700 το 2014 προβλέπεται να δοθούν 20.000ευρώ το 2015, για επιχορηγήσεις σε συλλόγους 65.000 ευρώ, για την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ από 230.000 πάμε στις 250.000 ευρώ. Για το Μουσείο των Κορυσχάδων το 2014 προβλέπονταν 15.000 και εκταμιεύτηκαν 0 ευρώ. Για το 2015 προβλέπονται 25.000 ευρώ.
Τελειώνοντας δηλώνω ότι όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στην απόφαση να καταψηφίσουμε ως παράταξη τον Προϋπολογισμό του 2015
ΕΚΤΟΣ
1. Της μισθοδοσίας πάσης φύσεως προσωπικού και των εξόδων παράστασης των αιρετών. Δηλώνουμε «παρόν» για τις αμοιβές των ειδικών συμβούλων και της Γ.Γ. του Δήμου μέχρις ότου γίνει απολογισμός του έργου τους στο Δ.Σ. και πεισθούμε για την ουσιαστική προσφορά έργου υπέρ του Δήμου.
2. Της εξυπηρέτησης των δανείων και των υποχρεωτικών δαπανών του Δήμου, ελπίζοντας ,σε πνεύμα οικονομίας.
3. Των δαπανών της πάσης φύσεως Κοινωνικής Πολιτικής με την προϋπόθεση της διαφανούς λειτουργίας.
4. Τα συνεχιζόμενα έργα των προηγούμενων ετών όλων των προγραμμάτων για την ολοκλήρωση και τη λογιστική τους τακτοποίηση εκτός των ξενώνων της Μεσοκώμης και της Σκοπιάς που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και τη ΣΑΤΑ 2015. Να επισημάνω εδώ ότι αν και η πλειοψηφία στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την ενίσχυση του κωδικού για το έργο «κατασκευή ξενώνα Σκοπιάς» με επιπλέον ποσό 550.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ, αυτό δεν αναφέρεται σε κανένα κωδικό του προς ψήφιση Π/Υ.
Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου