Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

0 Στόχος η προστασία και διάσωση του γεφυριού του Μανώλη

Δυναμικά ξεκίνησε η κίνηση δεκάδων πολιτών στο facebook να οργανώσουν και να δημιουργήσουν τον σύλλογο φίλων γέφυρας Μανωλη με κύριο στόχο τη προστασία της γεφυρας και αν είναι δυνατή η διάσωση της.
Ήδη απο τις πρώτες μέρες λειτουργίας της σελίδας πάνω απο  1100 φίλοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.
Δείτε τι τονίζει σε μήνυμά του ένας εκ των διαχειριστών κ.Γρηγόρης Φερρας.
"Στοχος μας ειναι η προστασία της γεφυρας Μανωλη κ να καταστεί δυνατή η διάσωση της
Η αρχη έγινε απο το δήμο Αγραφων κ εν συνέχεια με την περιφέρεια κ την ΔΕΗ προσπαθούμε να γίνει μια πρόχειρη μελέτη για να μπουν τα πέδιλα ωστα να μην πέσει.
Κατοπιν εαν καταφέρουμε αυτο να προβούμε στην συντήρηση κ διατήρηση με κανονική μελέτη.
Μπορειτε να μας επισκεφτείτε στο facebook κ να δείτε τις πολυ ωραίες φωτογραφιες κ απο το παρελθόν...Τα αιτήματα που δεχόμαστε καθώς κ τα μυνηματα ειναι παρά πολλα κ καθημερινά.
Η ανταπόκριση την Ευρυτάνων απο την Ελλαδα κ το εξωτερικο ειναι παρά πολυ μεγάλη κ δείχνει την επιθυμία τους να σωθεί το ιστορικό αυτο γεφυρι".
Το γεφύρι του Μανώλη χτίστηκε το 1659 από το Μανώλη Χρυσιώτη.
Σκοπός του ήταν να γεφυρώσει τον ποταμό Αγραφιώτη, για να προσφέρει ασφαλές πέρασμα από την Ευρυτανία προς το Βάλτο της Αιτωλοακαρνανίας. Το γεφύρι είναι όμορφο, μονότοξο, με ύψος 22
μέτρα. Χρησιμοποιήθηκε για 3 αιώνες αφού ήταν το μοναδικό πέρασμα από το Καρπενήσι προς τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Ώσπου κατασκευάστηκε το φράγμα και η λίμνη των Κρεμαστών. Από τότε η στάθμη του νερού ανέβηκε και σταμάτησε να εξυπηρετεί. Έγινε ένα αξιοθέατο που αναλόγως της στάθμης της λίμνης πότε βυθίζεται σχεδόν ολόκληρο και χάνεται και πότε αναδύεται.
Δείτε εδώ την σελίδα στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :