Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

0 Θεσμός πλέον ο εορτασμός των Eυρυτάνων Αγίων στην Αθήνα(Φώτο)

Με κάθε λαμπρότητα έγινε και φέτος ο εορτασμός στην μνήμη των Ευρυτάνων Αγίων  στον Ι Ναό του εκ Γρανίτσης Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ που Βρίσκεται στον Βύρωνα στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.
Η γιορτή που πλέον έχει καθιερωθεί μια φορά τον χρόνο,διοργανώθηκε απο την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων , την Πανευρετανική Ένωση και την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την πρωινή λειτουργία  με προεξάρχοντα τον Πατέρα Δημήτριο Σκόνδρα, και την αρτοκλασία.
Στη συνέχεια ακολούθησαν προσφωνήσεις, σύντομοι χαιρετισμοί και εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί ύμνοι ενώ ο Πατέρας Δημήτριος Σκόνδρας μίλησε για τον βίο και την πολιτεία του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη .
Στο τέλος ακολούθησε  μικρή και λιτή δεξίωση.
Ποιοι είναι οι Ευρυτάνες Άγιοι

Ας πόμε  λίγα βιογραφικά στοιχεία για τους 12 αυτούς Αγίους, τους οποίους τους γιορτάζουμε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, όπως θεσπίστηκε το 1971 από την Ιερά Σύνοδο.
1. Ο όσιος Ανδρέας, που ασκήτευσε τον 13ο αιώνα στο απέναντι της Μονής Τατάρνας βουνό της Κανάλας. Γεννήθηκε στο χωριό Σιβίστα της Ευρυτανίας, που τώρα είναι βυθισμένο στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και αφού ενηλικιώθηκε πήγε στο Μονοδένδρι της Ηπείρου. Ο Όσιος Ανδρέας, αφού εγκατέλειψε ηδονές χρημάτων, περιουσίας και συζύγου, κατοίκησε στην έρημο. Εκεί, με άσκηση και προσευχή αγίασε τη ζωή του και απεβίωσε ειρηνικά.
 2. Ο Νεομάρτυς Μιχαήλ ο εκ Γρανίτσης, που εμαρτύρησε το 1544 στη Θεσσαλονίκη. O Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής, καταγόταν από το χωριό Γρανίτσα. Γονείς του ήταν ο ευσεβής Δημήτριος και η ενάρετη Στατήρα, οι οποίοι ανέθρεψαν τον Μιχαήλ «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Μετά τον θάνατο του πατέρα του έφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου εξάσκησε το επάγγελμα του αρτοποιού, όλα δε τα χρήματα του τα μοίραζε στους πτωχούς και αδύνατους αδελφούς του. Μαρτύρησε από τους Τούρκους.
3. Ο Οσιομάρτυς Δαμιανός, εκ Μυριχόβου. Ήθλησε το 1568 στη Λάρισα. Γεννήθηκε στο χωριό Μυρίχοβο Αγράφων (σήμερα Αγία Τριάδα) περί το 1510 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς. Από την παιδική ακόμη ηλικία αγάπησε τον μοναχικό βίο και θέλησε να ενδυθεί το αγγελικό σχήμα του μοναχού. Έτσι άφησε τη γενέτειρά του και μετέβη στο Άγιον Όρος, στη μονή Φιλοθέου, όπου εκάρη μοναχός. Στον Κίσσαβο και δίπλα στο χωριό Ανατολή, κτίζει ένα νέο μοναστήρι προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Πλήθος πιστών τον επισκέπτεται, για να ακούσει το κήρυγμά του και τις πνευματικές του νουθεσίες. Συνελήφθη, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τον Τούρκο διοικητή της Λάρισας.
4. 0 Ιερομάρτυς Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Ήθλησε το 1601 στο Φανάρι. Γεννήθηκε στο χωριό Μπεζούλια της επαρχίας Αγράφων και ανατράφηκε κατά Χριστόν από τους θεοσεβείς γονείς του, Σωφρόνιο και Μαρία. Αγάπησε τη μοναχική ζωή και πήγε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την επονομαζόμενη Κορώνα ή Κρύα Βρύση και επιδόθηκε στην άσκηση της αρετής. Διακρίθηκε για την άσκησή του και έγινε ηγούμενος της Μονής. Αργότερα χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Φαναριού και Νεοχωρίου. Κατηγορήθηκε από τους Τούρκους ότι πήρε μέρος στην επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο.
5. Ο Νεομάρτυς Νικόλαος ο Καρπενησιώτης. Ήθλησε το 1672 στην Κωνσταντινούπολη. Γεννήθηκε στο Καρπενήσι από γονείς ευσεβείς (ανήκε, κατά παράδοση σωζόμενη  προφορικώς μέχρι σήμερα, στην οικογένεια Καρανίκα), που φρόντισαν και για τη δική του ευσέβεια και μόρφωση. Σε ηλικία 15 χρονών βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο παντοπωλείο του πατέρα του, και αρνούμενος να ομολογήσει άλλη πίστη εκτός της Χριστιανικής, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 1672 μ.Χ. τον αποκεφάλισαν.
6. Ο Οσιοϊερομάρτυς Κυπριανός εκ Κλειτσού. Ήθλησε το 1679 στην Κωνσταντινούπολη. Γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς, στο χωριό Κλειστό (ή Κλειτσός ή Κλητζός) των Άγραφων του τέως δήμου Κτημενίων. Έγινε μοναχός και αξιώθηκε του χαρίσματος της ιεροσύνης. Πήγε στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη και κήρυξε το Χριστιανισμό και γι’ αυτό τον αποκεφάλισαν στο Φανάρι.
7. Ο Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός. Εκοιμήθη το 1682 στη Μονή Αγίας Παρασκευής Γούβας Βραγγιανών. γεννήθηκε το 1595 μ.Χ (ή 1596 μ.Χ.) στο Μέγα Δένδρο Αποκούρου από πτωχούς γονείς. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1616 μ.Χ. στη Μονή Τατάρνας. Πήγε στη Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Όρους και στη Μονή Σινά. Από το 1639 μ.Χ. ως το 1640 μ.Χ. διηύθυνε τη Σχολή της Άρτας. Αργότερα πήγε στο Καρπενήσι, όπου ανήγειρε μεγαλύτερο ναό της Αγίας Τριάδας και στον περίβολό του Σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων, που έγινε για την Ευρυτανία κέντρο πνευματικής αναγέννησης και αναδείχτηκαν από εκεί πολλοί σπουδαίοι άντρες, όπως επίσκοποι, Πατριάρχες κλπ. Επίσης ο Όσιος, ίδρυσε Σχολές στη Μονή Αγίας Παρασκευής στα Βραγιαννά και στο Αιτωλικό.
8. Ο Οσιομάρτυς Ρωμανός έξ Αντρανόβης Ευρυτανίας. Ήθλησε το 1694 στην Κωνσταντινούπολη. Ανατράφηκε από γονείς φτωχούς και αγράμματους, αλλά ευσεβείς και παρέμεινε και ο ίδιος αγράμματος. Στο Άγιο Όρος έμεινε κοντά στον Όσιο Ακάκιο τον Καυσοκαλυβίτη, όπου με προσευχή και νηστεία προπαρασκευάστηκε για το μαρτύριο. Με την ευλογία λοιπόν του πνευματικού του, μοναχός πλέον τώρα, ξεκίνησε για τους Αγίους Τόπους να μαρτυρήσει. Αλλά για να μη συμβεί κάτι κακό στον Πανάγιο Τάφο, τελικά πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί προκάλεσε τους Τούρκους, και τον έριξαν μέσα σ’ ένα ξεροπήγαδο, νηστικό για 40 μέρες. Τελικά τον αποκεφάλισαν στις 5 ή 6 Ιανουαρίου (κατά άλλους στις 16 Φεβρουαρίου) του 1694 μ.Χ
.9. Ο Όσιος Ακάκιος εκ Γολίτσης. Εκοιμήθη το 1730 στα Καυσοκαλύβια Αγίου Όρους. Γεννήθηκε μάλλον λίγα χρόνια μετά το έτος 1630 μ.Χ., στο χωριό Γόλιτσα των Αγράφων, της (τότε) επαρχίας Φαναρίου και Νεοχωρίου, στη σημερινή κοινότητα Αγίου Ακακίου του νομού Καρδίτσας. Ασπάσθηκε το μοναχισμό και μεταξύ των ετών 1660-1670 μ.Χ., αναχωρεί για το Άγιον Όρος. Ασκήτευσε σε πολλά μέρη και πέθανε περίπου 100 ετών.                        
10. Ο Εθνομάρτυς και Ισαπόστολος Κοσμάς ο Aιτωλός. 'Ηθλησε το 1770 στο Κολικόντασι Βορείου Ηπείρου. Υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Η Εκκλησία του Χριστού, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε Ισαπόστολο. Γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχης της επαρχίας Αποκούρου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεγάλο Δένδρο Ναυπακτίας, το 1714 μ.Χ., από γονείς ευσεβείς, που τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Είκοσι χρονών μετέβη στο Άγιο Όρος, για να σπουδάσει στο εκεί νεοσύστατο σχολείο του Βατοπεδίου. Ο Άγιος γνωρίζοντας ότι το Έθνος κινδύνευε, δεν ησύχαζε και φλεγόταν νύχτα-μέρα από τον πόθο να βγει και να διδάξει στους σκλαβωμένους Έλληνες τα Άγια Γράμματα. Όμως, θεωρούσε τον εαυτό του ταπεινό και αδύνατο να επωμισθεί τέτοιο φορτίο. Με θεία αποκάλυψη, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε τον αδελφό του Χρύσανθο, που ήταν δάσκαλος. Αυτός του έκανε μερικά μαθήματα ρητορικής, που θα βοηθούσαν τον Κοσμά στο κήρυγμα. Έπειτα, αφού πήρε την άδεια του Πατριάρχη Σεραφείμ, όργωσε στην κυριολεξία την Ελλάδα, διδάσκοντας στους «ραγιάδες» το λόγο του Θεού. Απ' οπού περνούσε, έκτιζε σχολεία, εκκλησίες, και πλήθος λαού συνέρεε για να ακούσει την άγια διδασκαλία του. Τελικά, ο φθόνος των Εβραίων, σε συνεργασία με τους Τούρκους, είχε σαν αποτέλεσμα τον απαγχονισμό του Αγίου στο Κολικόντασι, στα χώματα της Βορείου Ηπείρου το 1779 μ.Χ.
11. Ο Οσιομάρτυς Γεράσιμος εκ Μεγάλου Χωρίου. Ήθλησε το 1812 στην Κωνσταντινούπολη. Καταγόταν από το Μεγάλο Χωριό του Καρπενησίου και ονομαζόταν Γεώργιος. Ένδεκα χρονών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και παρέμεινε κοντά σ' έναν παντοπώλη. Εκεί με δόλο εξισλαμίστηκε. Μετά από πολλά χρόνια ο Γεώργιος, κατάλαβε το αμάρτημα του και έφυγε για την πατρίδα του. Αργότερα πήγε στο Άγιο Όρος, εκάρη μοναχός και ονομάστηκε Γεράσιμος. Επέστρεψε όμως στην Πόλη όπου αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και αποκεφαλίστηκε στα 25 του χρόνια.
12. Ο Νεομάρτυς Ιωάννης εκ Κονίτσης ο εξ Αγαρηνών. 'Ηθλησε το 1814 στο Βραχώρι (Αγρίνιο). Ο Άγιος αυτός νεομάρτυρας, γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, από γονείς Μουσουλμάνους. Ο πατέρας του ήταν Δερβίσης και Σέχης στο αξίωμα. Είκοσι χρονών, μπήκε και αυτός στο τάγμα των Δερβίσηδων. Αφού έκανε αρκετά χρόνια στα Ιωάννινα, πήγε στο Βραχώρι (Αγρίνιο) της Αιτωλίας. Ξαφνικά όμως, άρχισε να ζει σαν χριστιανός, πέταξε τα ενδύματα του Δερβίση και ντύθηκε χριστιανικά. Έπειτα πήγε στην Ιθάκη, όπου δέχτηκε το άγιο Βάπτισμα με το όνομα Ιωάννης. Για την πίστη του στο Χριστιανισμό συνελήφθη, βασανίστηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε.




Δεν υπάρχουν σχόλια :