Για "συγκέντρωση νίκης και ανατροπής στην Ευρυτανία" έκαναν λόγο χθές το απόγευμα στο Καρπενήσι οι υποψήφιοι Βουλευτές Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κεντρική προεκλογική τους ομιλία.
Οι τρείς υποψήφιοι ( Κανακάκη Καλιόπη, Κώτσιας Θωμάς, Μπίκας Κωνσταντίνος ) παρουσίασαν τόσο το κυβερνητικό σχέδιο του Σύριζα για την χώρα όσο και το αναπτυξιακό πρόγραμμά τους για την Ευρυτανία.
Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι ήρθε η ώρα για την μεγάλη ανατροπή και στην Ευρυτανία,ανέφεραν ότι δεν πρεπει να εφησυχαστή κανείς και να μην μείνει ούτε ένα σπίτι να μην μοιραστεί το ψηφοδέλτιο του Σύριζα ενώ κάλεσαν στης δύσκολες αυτές συνθήκες να μην λήψη κανείς από τους ετεροδημότες ,από την κρίσιμη πλειοψηφία στον νομό μας .
Όλων σύνθημα ήταν ..."ήμουν και εγώ παρόν σε αυτή την ιστορική στιγμή"..αλλά και ..."Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτή της Αριστεράς στην Ευρυτανία"..
Δείτε παρακάτω το τροποποιημένο πρόγραμμα για την Ευρυτανία που ανέλυσαν χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας
Φίλες – φίλοι
Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες.
Συγχωρέστε μου το τρακ. Τέτοια συγκέντρωση για μας τους αριστερούς της Ευρυτανίας είναι πρωτόγνωρη. ΄Οπως και εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη φορά είναι και όλη η προεκλογική περίοδος. Μας ζητήθηκε και επισκευτήκαμε, για πρώτη φορά μετά το 89, Ευρυτάνες της Λαμίας, του Αλίαρτου, της Θήβας, του Σχηματαρίου, της Αθήνας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Συναντηθήκαμε με πάρα πολλούς συμπατριώτες μας και το μήνυμα που πήραμε είναι ότι είμαστε η μοναδική τους ελπίδα. Το ίδιο μήνυμα πήραμε και από όσους συναντήσαμε στα έρημα πια χωριά μας.
Το «δεν πάει άλλο» ακούστηκε σε όλους τους τόνους.
Ναι! Δεν πάει πια άλλο!
Ο Συριζα είναι η μόνη ελπίδα όλης της Ελλάδας. Το πρόγραμμά μας, συγκεκριμμένο και ρεαλιστικό, όπως το παρουσίασε ο Πρόεδρός μας στη Θες/νίκη, φαίνεται να πείθει.
Σ΄ αυτό θα αναφερθεί ο συνυποψήφιός μου Κώστας Μπίκας.
Εγώ θα αναφερθώ στο πρόγραμμά μας για την Ευρυτανία. Αυτό το συντάξαμε ο Σύριζα Ευρυτανίας, ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας και το παρουσίασε ο Τσίπρας στη Λαμία.
Η Ευρυτανία είναι μια περιοχή ευνοημένη από τη φύση, αλλά κακότυχη από τις πολιτικές και τους πολιτικούς που χειρίστηκαν μέχρι τώρα την τύχη της.
Ενώ βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, είναι απομονονωμένη γιατί δεν έχει κεντρικό οδικό άξονα να τη συνδέει με τους όμορους νομούς. Εξαγγελίες επί χρόνων, κατέληξαν στο ότι δεν υπάρχουν μελέτες.
Την κατάσταση της περιοχής την γνωρίζουμε όλοι. Εγκαταλελειμένα χωριά, διαλυμμένες υπηρεσίες, Νοσοκομείο μετά βίας να στέκεται στα πόδια του, κλειστά μαγαζιά απογοητευμένοι επαγγελματίες.
για να ξαναζωντανέψει αυτός ο τόπος πρέπει να στήσουμε παραγωγικό ιστό πάνω σε σύγχρονες και ισχυρές βάσεις. Είναι κοινή διαπίστωση ότι πυλώνας που στηρίζεται οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας είναι το περιβάλλον. Αυτό φαίνεται και από όλες τις μελέτες των ΣΧΟΑΠ που καταρτίστηκαν και καταρτίζονται για τους τέως Δήμους του Νομού μας. Και η δική μας άποψη ταυτίζεται με αυτό, βλέποντάς το όμως από τη σκοπιά της αριστεράς. Οι προτάσεις μας στηρίζονται στους άξονες:
1.Πρωτογενής τομέας
Γεωργία – Κτηνοτροφία
Κύρια χαρακτηριστικά του νομού μας στον τομέα αυτό είναι οι μικρές μονάδες και η έλλειψη ντόπιων ζωοτροφών. Οι μονάδες αυτές μπορούν να γίνουν αποδοτικές μόνο αν στραφούν στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων ποιότητας και ονομασίας προέλευσης. Για την επιτυχία των παραπάνω απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση όλων των τοπικών πόρων (εγκαταλειμμένη γη, βοσκότοποι) έτσι ώστε να αποδίδουν το περισσότερο δυνατό χωρίς να υποβαθμίζονται. Παράλληλα είναι αναγκαία η συνεχής εκπαίδευση, ενημέρωση και υποστήριξη των αγροτών μας καθώς επίσης και η έρευνα για όλων των ειδών τα προϊόντα , από την παραγωγή και την τυποποίησή τους ως την προώθησή τους στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Τέτοια προϊόντα μπορούν να είναι ζωοκομικά (κρέατα, τυριά κ.λ.π.), το μέλι, τα κάστανα, τα καρύδια, τα φασόλια, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, το μούρο κ.α.. Δράσεις που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα αυξήσουν τις αποδόσεις είναι ο μηχανικός εξοπλισμός, η βελτίωση των βοσκοτόπων και η οργάνωση διαχείρισής τους, ο εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας σε συνδυασμό με αντιδιαβρωτική προστασία.
Για την υλοποίηση των παραπάνω πρέπει να λειτουργήσουν σε κοινωνική βάση ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, δήμοι, εταιρίες και ιδιώτες.
Δασοπονία
Πρόκειται για σημαντικό κλάδο της τοπικής οικονομίας που μπορεί και πρέπει να αποτελεί αναπτυξιακό τομέα και μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ του ορεινού πληθυσμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση μεγάλου αριθμού άνεργων (όπως γινόταν στο παρελθόν)Ταυτόχρονα το δάσος είναι ο σημαντικότερος πόρος για τη διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και χώρος άσκησης πολλών δραστηριοτήτων του εναλλακτικού τουρισμού.
Οι δασοπονικοί στόχοι για την περιοχή μας είναι:
Η προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος
Εργα προστασίας εδαφών, περιαστικά δάση, έργα αναψυχής, βελτίωση δασικού δικτύου
Ενίσχυση δασικής παραγωγής με επιδότηση δασεργατών, όπως συμβαίνει με άλλα προϊόντα.
Ορθολογική ανάπτυξη λοιπών δασικών πόρων, όπως η θήρα, η αλιεία ορεινών υδάτων και εκτροφή ψαριών,διαχείριση θαμνώνων για παραγωγή βιομάζας, παραγωγή καλλωπιστικών φυτών και δέντρων (αποξηραμένα, Χριστουγεννιάτικα κ.α.)
Κήρυξη προστατευόμενων περιοχών (Πανταβρέχει, Τρύπα Αγραφιώτη, Μαύρη Σπηλιά) και διερεύνηση για τη δυνατότητα ίδρυσης εθνικού δρυμού στον Κρικελοπόταμο, στο Ασπρόρεμα, στη Φτέρη στα Παλούκια ή αλλού.
Εξόρυξη ορυκτών
Σε μερικές περιοχές αξιόλογο οικονομικό πόρο μπορεί να αποτελέσει η εξόρυξη μαρμάρου-δομικών λίθων, στον Δήμο Αγράφων (συγκεκριμένα στους τέως Δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου), σε υποβαθμισμένες εκτάσεις που θα αποκαθίσταται.
2. Βιομηχανία – Βιοτεχνία – Επαγγελματοβιοτέχνες
Αμεση επαναλειτουργία του πριστηρίου στη Φουρνά από το πράσινο ταμείο (εφ΄όσον δεν υφίστανται ιδιωτικοί πόροι), με στροφή στην κατεύθυνση κατασκευών κατάλληλων για χώρους αναψυχής (πάγκοι-τραπέζια-παιχνίδια) και αποδέκτες τις δασικές υπηρεσίες, του Δήμους κ.λ.π., στην κατασκευή λυόμενων σπιτιών για εξοχικά, σεισμόπληκτους και δασικά χωριά.
Χορήγηση ενισχύσεων από εθνικούς πόρους για την ίδρυση μικρών οικογενειακών βιοτεχνιών επεξεργασίας ξύλου, πέτρας, τυποποίησης αρωματικών φυτών και άλλων προϊόντων. Οι έως τώρα επιχορηγήσεις της Ε.Ε. δεν επαρκούν. Το κύριο μειονέκτημά τους είναι το ότι ουσιαστικά απευθύνονται σ’ αυτούς που ήδη έχουν σχηματισμένο κεφάλαιο και πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα. Πρέπει να περάσουμε από την σποραδική εφαρμογή, στη καθολική ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων με επάρκεια πόρων και μακροπρόθεσμη πολιτική.
Ανάπτυξη των ΑΠΕ με χωροταξικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ανάγκες σε ρεύμα, με την πραγματική δυνατότητα του περιβάλλοντος και την διατήρηση ανέπαφου του τοπίου, κυρίως από αξιόπιστους τοπικούς φορείς. Όχι στις ανεξέλεγκτες διαθέσεις των μεγάλων εταιριών για μαζική κατάληψη όλων των κορυφών και όλων των ποταμών.
3. Τουρισμός – Πολιτισμός
Ο τουρισμός αναδεικνύεται τελευταία στον σημαντικότερο ίσως τομέα της Ευρυτανίας εφ’ όσον βρισκόμαστε στο κέντρο της χώρας, διαθέτουμε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, καθαρό και παρθένο φυσικό περιβάλλον. Όσες επενδύσεις έγιναν, απέδωσαν άμεσα και ικανοποιητικά (χιονοδρομικό κέντρο, αγροτουριστικές μονάδες, μνημεία), παρά την κακοδιαχείριση και την μη υποστήριξη από παράλληλα οργανωμένη παραγωγή τοπικών προϊόντων. Σύνδεση λοιπόν πρωτογενούς με τριτογενή τομέα.
Στην Ευρυτανία ταιριάζουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού επειδή βασίζονται ακριβώς στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της ντόπιας πολιτιστικής παράδοσης. Με τον εναλλακτικό τουρισμό αυξάνεται η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για την προστασία της φύσης και τη διατήρηση της παράδοσης. Ο αριθμός δε των επισκεπτών δεν γίνεται υπερβολικός και συμβαδίζει με την σταδιακή ανάπτυξη της υποδομής (καταλύματα, καταστήματα).
Με τη λειτουργία αρχαιολογικής υπηρεσίας στο νομό, θα αξιοποιηθούν οι λίγοι παραδοσιακοί οικισμοί που απόμειναν (Βίνιανη, Μαραθιάς κ.λ.π.) και εκκλησιαστικά μνημεία, δίνοντας δυνατότητα ανάπτυξης και του θρησκευτικού τουρισμού.
4. Παιδεία
Καλύτερη οργάνωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ενίσχυση των μονάδων στήριξης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
5.Υποδομές – Υπηρεσίες
Επείγει η στελέχωση όλων των υπηρεσιών και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται ο τομέας υγείας. Το νοσοκομείο όσο και το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό. Φροντίδα χρειάζονται οι άποροι ηλικιωμένοι που ζούνε απομονωμένα στα χωριά τους με την επέκταση των δυνατοτήτων του γηροκομείου στο μέγεθος των αναγκών ή δημιουργία νέου και προγραμμάτων τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι».
Επίσης άμεση στελέχωση χρειάζονται οι Γεωτεχνικές Υπηρεσίες για τη στήριξη, βελτίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Πρώτη προτεραιότητα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του Νομού είναι η κατασκευή Εθνικού οδικού δικτύου που θα τον συνδέσει με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και η συμπλήρωση και αναβάθμιση του επαρχιακού δικτύου. Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη όλης της Ευρυτανίας και όχι μόνο κάποιων περιοχών.
Για την υλοποίηση των παραπάνω σας καλούμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιό μας.
Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Θα δώσουμε όμως όλοι μαζί τη μάχη. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στον τόπο μας και σ΄όλους τους λαούς που υποφέρουν από την πολιτική της Μέρκελ και των υποτακτικών της.
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
1 σχόλιο :
Παπανδρέου γερά.
Δημοσίευση σχολίου