Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

1 Γ.Σταμάτης:"Υπάρχουν ακόμη αποκλεισμένα χωριά "..

"Ακόμη υπάρχουν χωριά στον δήμο Καρπενησίου με μεγάλα προβλήματα υδροδότησης"..
Γράφει ο Γιάννης Σταμάτης
Επικεφαλής της Α.Δ.Ε.Κ.Κ.
"Την Τετάρτη 25-2-2015 πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση του Δ.Σ Καρπενησίου.
Παρόντες ήταν όλοι οι σύμβουλοι του συνδυασμού μας. Με την έναρξη της συνεδρίασης αναφερθήκαμε στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών μας.
Για κάποιες περιοχές το κυριότερο πρόβλημα, είναι οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα και ο ρυθμός αποκατάστασής τους. Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία υπάρχει, για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στις υποδομές. Σχολιάσθηκε αρνητικά, η μη σύγκλιση του δημοτικού οργάνου της πολιτικής προστασίας, ζητήθηκε να μας γνωστοποιηθεί το κόστος των μηχανημάτων και των εργατών που απασχολήθηκαν, προτείναμε να δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης και διαμόρφωσης άποψης στους τόπους των καταστροφών και των συμβούλων της αντιπολίτευσης, αποκαλύφθηκε ότι παρά τις καθησυχαστικές κουβέντες της δημοτικής αρχής, δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση πρόσβασης, στους οικισμούς Ρυάκι Μεσοκώμης, Καστανούλα Ψιανών προς Ροσκά, από τη Δομνίστα προς οικισμό Μαρίνο, από τη Ροσκά προς Πρόδρομο. Ακόμη υπάρχουν χωριά με μεγάλα προβλήματα υδροδότησης, όπως: Μεσοκώμη, Καστανούλα και Άγιος Χαράλαμπος Ψιανών, Σκοπιά, Δομνίστα κ.λ.π.
 Τέλος προτείναμε να προσκληθούν και πάλι γεωλόγοι του Ι.Γ.Μ.Ε. για αυτοψία και έλεγχο των κατολισθητικών φαινομένων της Άμπλιανης, της Καστανούλας Ψιανών και της Μεσοκώμης.

Υπερβολική αν μη τι άλλο χαρακτηρίσαμε την ενέργεια εκπροσώπων κάποιων τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων, κυρίως από τη Δ.Ε Δομνίστας, να στείλουν ευχαριστήριες επιστολές προς το Δήμο, για αυτονόητες ενέργειες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το παράξενο είναι ότι αυτά τα χωριά συνεχίζουν να έχουν αδιάνοικτους δρόμους, προβλήματα υδροδότησης, και πολλά άλλα.
Για μια ακόμη φορά ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε ενέργειες προάσπισης των συμφερόντων της. Και αυτό σχετικά με το φαινόμενο που παρουσιάσθηκε, να πραγματοποιείται λήψη αμμοχάλικου, από την περιοχή Διπόταμα, αυθαίρετα και χωρίς καμία άδεια. Η εναπόθεση αυτού του υλικού γίνεται σε πλατώματα δίπλα στον ασφαλτόδρομο και είναι απορίας άξιο που δεν το βλέπουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους. Αν το υλικό αυτό διατεθεί, κατόπιν δημοπρασίας, θα έχει έσοδα και ο Δήμος και το Δημόσιο.
Σχολιάσαμε το κόστος των αποκριάτικων εκδηλώσεων κάπου 30000 Ευρώ και κυρίως το ποσό των 9500 Ευρώ που κόστισαν οι στολές χωρίς να χρησιμοποιηθούν . Επίσης εκφράσαμε προβληματισμό, για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων, μόνο σε ορισμένες Δημοτικές Ενότητες.
Ζητήσαμε ενημέρωση για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής όσον αφορά την εξασφάλιση λειτουργίας των παιδικών χαρών με καθεστώς νομιμότητας.
Αναφέραμε ότι το σπίτι Μπακογιάννη, στα Βελωτά, που παραχωρήθηκε στο Δήμο μας, για δημιουργία μουσείου, κινδυνεύει με κατάρρευση, λόγω έλλειψης συντήρησης και γι αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να υλοποιηθεί η δέσμευση ένταξης του ανάλογου έργου, σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.
Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης διαφόρων αιθουσών σε μαθητές για πραγματοποίηση εκδηλώσεων ενώ δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Εκφράσαμε για μια φορά ακόμη την απορία μας στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο που δεν απαντά αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στην πρόσληψη των δύο καθαριστριών στα σχολεία της Φουρνάς.
Καταθέσαμε τον προβληματισμό μας για τα ανεκμετάλλευτα δημοτικά κτίρια που αυξάνονται και μειώνουν τα έσοδα του δήμου. Επίσης θελήσαμε ενημέρωση για Ξενώνες, το Υδροηλεκτρικό του Μικρού Χωριού, το Προπονητικό Κέντρο, το νερό της Αγίας Τριάδας και άλλα.
Αναφερθήκαμε σε προβλήματα της τοπικής κοινότητας Παπαρουσίου που αφορούν τη συντήρηση των πέτρινων γεφυριών και των αγροτικών δρόμων.
Τονίσαμε ότι πρέπει σύντομα ο Δήμος μας να εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο για την εναπόθεση υλικών κατεδαφίσεων, τα οποία τώρα απορρίπτονται ανεξέλεγκτα και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Ακολούθησε η συζήτηση των 18 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης :
Στο 2ο θέμα που αφορούσε τη δημιουργία Δημοτικού Ωδείου, η παράταξή μας ζήτησε την αναβολή του θέματος, για να υπάρξει η δυνατότητα καλύτερης διερεύνησής του. Το αναγραφόμενο στην εισήγηση, ότι το κόστος λειτουργίας του (λειτουργικά και αμοιβή έξι καλλιτεχνών) θα εξασφαλίζεται από τα δίδακτρα των μαθητών, δεν μας πείθει. Πιστεύουμε ότι με τη λειτουργία του, θα υπάρξει νέα επιβάρυνση του δήμου μας με 80000 Ευρώ περίπου το χρόνο , και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το επίπεδο άλλων ανταποδοτικών υπηρεσιών. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι παρότι εισπράτονται ήδη δημοτικά τέλη, σε κάποια χωριά καλύπτονται στοιχειωδώς ή καθόλου, οι βασικές τους ανάγκες, όπως ύδρευση, καθαριότητα κ.λ. Η δημοτική αρχή χωρίς να δεχθεί τους προβληματισμούς μας προχώρησε μονομερώς στην δημιουργία του Ωδείου.
Στο 3ο θέμα που αφορούσε την τροποποίηση του Ο.Ε Υ. για την πρόσληψη του προσωπικού του υπό ίδρυση Δημοτικού Ωδείου ψηφίσαμε παρών.
Στο 10ο θέμα που αφορούσε την ψήφιση των δαπανών για την τουριστική προβολή του δήμου μας αναπτύξαμε τις επιφυλάξεις μας για την πορεία που ακολουθεί στην προβολή του αυτά τα χρόνια, χωρίς σοβαρά αποτελέσματα σε προσέλευση τουριστών.
Σε επόμενη δημοσίευση θα παρουσιασθούν οι παρατηρήσεις και άλλων συμβούλων της Α.Δ.Ε.Κ.Κ.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...