Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

2 Ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν οι ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος

Παρεμβάσεις της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος ενάντια στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ 
Σήμερα, Δευτέρα 23/3/2015 κατατέθηκε από μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ αίτημα για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Πέτρου με θέμα την εξέλιξη του αγώνα – κοινωνικού, δικαστικού και πολιτικού -που διεξάγουμε ως τοπική κοινωνία και Δήμος, για την ανατροπή του καταστροφικού για τον τόπο μας σχεδίου εγκατάστασης  μεγάλου αριθμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό κ. Τσιρώνη, αλλά και με την έγκριση της Αρχικής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της τροποποίησης που κατέθεσε εκ νέου η ενδιαφερόμενη εταιρεία για τα Αιολικά στις κορυφογραμμές του Κρικέλλου, είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν και να συντονιστούν οι ενέργειες τόσο του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας όσο και του νεοεκλεγμένου βουλευτή στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής προστασίας του φυσικού μας κεφαλαίου.
  Δεν πρέπει ο Δήμος να αφήσει για ακόμη μια φορά  να χαθεί η ευκαιρία να προσφύγουμε κατά της ΑΕΠΟ εμπρόθεσμα, όπως είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2012 όταν ο Δήμος είχε αδρανήσει.
 Όπως μας έχει τονιστεί επανειλημμένως
από τους νομικούς του ΣΤΕ και τους δικηγόρους του Δήμου, η προσφυγή κατά της ΑΕΠΟ είναι η πραγματική ευκαιρία να αποφανθεί το ΣΤΕ επί του ουσιαστικού και όχι των διαδικαστικών, στο θέμα των αδειοδοτήσεων  βιομηχανικών έργων ΑΠΕ πάνω από το
δασοόριο, σε αλπικές ζώνες και περιοχές εντός του Δικτύου NATURA2000,καθώς και Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Καταφύγια Άγριας Ζωής  στα ορεινά συμπλέγματα της Ευρυτανίας.

   Το ακριβές κείμενο των αιτημάτων της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  έχει ως εξής.
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου 
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Κ. Ιωάννη Πέτρου


Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
 Για μια ακόμη φορά  σας ζητούμε να αναλάβετε την ευθύνη να ενημερώσετε υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας  σχετικά με την εξέλιξη του αγώνα - κοινωνικού και δικαστικού  και πολιτικού -που διεξάγουμε  για την ανατροπή του καταστροφικού για τον τόπο μας σχεδίου εγκατάστασης  μεγάλου αριθμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
        Η πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περ/ντος προς τη χώρα μας  έρχεται να επιβεβαιώσει όσα  οι πολίτες της Ευρυτανίας καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια, αγωνιζόμενοι κατά των εγκαταστάσεων ΒΑΠΕ σε αλπικές περιοχές και αιτούμενοι την αειφορική διαχείριση δασών και ποταμών, σύμφωνα με το συνταγματικό μας δικαίωμα  Αναλυτικά:
1.To Eιδικό Χωροταξικό Πλαίσιο χαρακτήρισε την Ευρυτανία ως «Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ 2).Το ΕΠΧΣΑΑ- ΑΠΕ διαμόρφωσε για τον ορεινό όγκο της – δάση και ποτάμια-  ένα γενικό στρατηγικό πλαίσιο μόνο με βάση το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και την πληθυσμιακή αποψίλωση των κατοικημένων περιοχών, χωρίς κατευθύνσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές απαιτήσεις του προσανατολισμού της περιοχής στον οικοτουρισμό και την προστασία του τοπίου. (Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου, που υπεγράφη στη Φλωρεντία, στις 20 Οκτωβρίου 2000, NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3827,Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου, ΦΕΚ30/2010). Με ασέβεια αγνοεί τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Στερεάς που προβλέπει τον προσανατολισμό της ορεινής ζώνης της Ευρυτανίας ως περιοχή οικοανάπτυξης (ήπιες αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες και οικοτουρισμός)  και διατήρησης του φυσικού μας αποθέματος.

2.Από τους πίνακες της ΡΑΕ αναδεικνύεται  η εγκληματική ανάπτυξη των ΒΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα και μάλιστα σωρευτικά, χωρίς να  λαμβάνονται υπόψη οι αθροιστικές επιπτώσεις στο φυσικό κεφάλαιο. Οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν συστηματικά το άρθρο 6 παράγραφος 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ αφού δεν έλαβαν υπόψη, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, τις συσσωρευτικές επιπτώσεις των εν λόγω έργων, καθώς η χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ στην Ευρυτανία πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των περιοχών ανά ΟΤΑ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και χωρίς σεβασμό στη συνταγματική αρχή της απαγόρευσης αλλαγής των χρήσεων γης. 
 Δεσμεύονται για εγκατάσταση ΒΑΠΕ χιλιάδες στρέμματα αλπικής γης που αποτελούν ζωτικό χώρο για την κτηνοτροφία, την αγροτοκτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό.
    Στον ιστότοπο της ΡΑΕ φαίνεται το σύνολο 74 αδειοδοτημένων έργων   http://www.rae.gr/categories_new/renewable_power/licence/licence_files/data1.csp   που
δεν διασφαλίζουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της ορεινής περιοχής, αντίθετα είναι μια καθαρή εκχώρηση του περιβάλλοντος με όρους οικονομίας και ιδιωτικού κέρδους και μόνο.
3.Με τη δικαιολογία του δημόσιου - εθνικού στόχου υψίστης σημασίας  που συνιστούν οι ΒΑΠΕ σύμφωνα με το ΕΠΣΧΑ, καταστρατηγήθηκαν  τα κοινοτικά και εθνικά κριτήρια περιβαλλοντικής  προστασίας και υπονομεύται περαιτέρω ο φυσικός μας πλούτος .
4.Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (ν. 3468/2006, Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις  ΑΠΕ, ν. 3851/2010, ν. 4014/2001, ν. 4203/2013, ν. 3937/2011, 4280/2014 και σχετικές κανονιστικές διατάξεις  ευνοεί την ευρεία διείσδυση των εφαρμογών ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας σε :
ευαίσθητες Δασικές περιοχές της Ευρυτανίας με 55% δασοκάλυψη,δάση κωνοφόρων με ενδιαιτήματα άγριας πανίδα, λύκου, ζαρκαδιού, αρκούδας, αγριόγιδου και ορνιθοπανίδας, και το νοτιότερο δάσος Οξιάς της Ευρώπης (Ζώνες Ειδικής Προστασίας, Καταφύγια Άγριας Ζωής),
σε αλπικά οικοσυστήματα ευαίσθητα σε συχνές  διαβρώσεις και κατολισθήσεις, που το 2014, αλλά και πρόσφατα, έχουν πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα με μεγάλης κλίμακας κατολισθητικά φαινόμενα ακόμα και μέσα στους οικισμούς των κοινοτήτων που είναι χτισμένα στις παρηφές  των βουνών και  σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATOURA2000.
5. Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Ευρυτανία αλλάζει τη χρήση γης, με αντισυνταγματική νομοθετική παρέμβαση καθώς παραβιάζεται το άρθρο 24 για την προστασία των δασών και παραδίδονται χιλιάδες στρέμματα ενιαίας δασικής γης σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς καμιά εγγύηση για το δημόσιο συμφέρον καθώς ο επενδυτής διατηρεί για μια 25ετία τη γη και τη δυνατότητα για ανανέωσης της 25ετίας!!! Ιδιαίτερα στη χώρα μας που δεν έχει Εθνικό Δασολόγιο και Κτηματολόγιο αυτή η εκχώρηση δεν εγγυάται το μέλλον των εκτάσεων και την αειφορική τους διαχείριση προς όφελος των επόμενων γενεών και του πλανήτη, μια και πρόκειται για δασόφυτες εκτάσεις που προστατεύει το Πρωτόκολλο του Κιότο στο πρώτο του κιόλας άρθρο, ως αποθήκες άνθρακα
6. Χιλιάδες πολίτες της Ευρυτανίας εξέφρασαν με την υπογραφή τους την αρνητική τους θέση για την επέλαση των ΒΑΠΕ σε κάθε κορυφογραμμή και σε κάθε ποτάμι, καθώς και την θέλησή τους να προστατεύσουν το φυσικό κεφάλαιο της. Όχι μόνο δεν τηρήθηκε η νόμιμη και προβλεπόμενη αναλυτική ενημέρωση άμεσα των πολιτών, αλλά αγνοήθηκε επιδεικτικά σε κάθε της έκφανση, είτε σε επίπεδο λήψης αποφάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε και κατά τη διαδικασία Στρατηγικής Μελέτης που δεν τηρήθηκε σωστά. Αναρωτιόμαστε αν ποτέ στους φακέλους που οι Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διατηρεί για κάθε υπό αδειοδότηση ή αδειοδοτημένο έργο συμπεριλήφθηκε η αρνητική μας τοποθέτηση, όπως η διαδικασία προβλέπει. Και αν όχι, γιατί άραγε; Μήπως γιατί σύμφωνα με τη Συνθήκη του Άαχεν κανένα έργο δεν είναι νόμιμο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών; Η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αναδείξει παραβάσεις που έγιναν και παρά μένουν «εν κρυπτώ» και σε βάρος του εθνικού μας συμφέροντος.
7.Παραβιάζεται κατ εξακολούθηση η ΟΔΗΓΙΑ 2000 για τα ΝΕΡΑ, καθώς έχουν αδειοδοτηθεί, είναι σε στάδιο κατασκευής και ήδη λειτουργούν τόσο πολλά υδροηλεκτρικά έργα, http://www.rae.gr/categories_new/renewable_power/licence/licence_files/data1.csp που είναι βέβαιο ότι δημιουργείται μια μη αναστρέψιμη  κατάσταση στις λεκάνες απορροής των ορεινών ρεμάτων και ποταμών της περιοχής, δεδομένου ότι έχουν καταγραφή κατά συρροή παράνομες αμμοληψίες στα ποτάμια και οικολογική υποβάθμιση από τις παράνομες χωματερές στις  παρυφές των ποταμών . 
  Ήδη συμμετέχοντας στη διαβούλευση των σχεδίων ο Δήμος Καρπενησίου κατάφερε να  χαρακτηρίσει αισθητικά ύδατα τμήματα ποταμών και  ορεινών φαραγγιών (Καρπενησιώτη, Κρικελλοπόταμου κ.α.) www.riverfriends.gr.
 Απαιτείται εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για τις λεκάνες απορροής ποταμών και ορεινών ρευμάτων, εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των περιοχών και συνεκτίμηση της μέχρι σήμερα προσφοράς του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Κρεμαστών στο οποίο ήδη προσφέρουν τα ευρυτανικά ορεινά ρέματα και ποτάμια . 
    Σε πρόσφατη συνεργασία μας με το αρμόδιο Υπουργείο ο Υφυπουργός κ.Τσιρώνης δηλώνει: «τo ενεργειακό παραγόμενο μέγεθος να είναι μέσα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών»  9/3/2015). 
            
Κάτω από  την επείγουσα ανάγκη που δημιουργούν τα προαναφερόμενα,
λόγω του πλήθους των αδειών και των δραστηριοτήτων εγκατάστασης ΒΑΠΕ στην  Ευρυτανία
προκειμένου να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να ελεγχθούν αναλυτικά τόσο οι περιβαλλοντικοί όροι καθενός ξεχωριστά, όσο και στο σύνολό τους ως προς τις αθροιστικές συνέπειες στο ορεινό χώρο που ήδη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. 

ΖΗΤΟΥΜΕ
να υπάρξει παρέμβασή σας με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, προς  την έκδοση υπουργικής  απόφασης  αναστολής όλων των αδειών και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη 

ΖΗΤΟΥΜΕ 
την εκπόνηση ειδικής μελέτης αθροιστικών επιπτώσεων από το σύνολο των αδειδοτημένων έργων Υ/ΗΣ στα ποτάμια και των ΒΑΠΕ στις κορυφογραμμές πάνω του δασοορίου που δεν έχουν συνεκτιμηθεί ποτέ.

ΖΗΤΟΥΜΕ
 να προχωρήσετε σε συσκέψεις εξειδίκευσης για τις ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας, με τους υπευθύνους στο αρμόδιο υπουργείο  προς την κατεύθυνση:
προστασίας του φυσικού αποθέματος,
της βιοποικιλότητας και
του τοπίου και  
τη στροφή της Ευρυτανίας  προς την Οικοανάπτυξη:  ήπιες αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, οικοτουρισμός και σύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, όπως προεκλογικά δεσμεύτηκε  τόσο ο Δήμος Καρπενησίου, όσο και η σημερινή πολιτική ηγεσία για τον τόπο μας.

    Κατόπιν τούτων, σας καλούμε να εργαστείτε όπως ο όρκος σας και η πολιτική σας ευθύνη ορίζει, να φέρετε τα επείγοντα και τόσο ουσιαστικά για τη διαφύλαξη του ζωτικού χώρου της  τοπικής κοινωνίας θέματα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε άμεσο χρόνο, καθώς η πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιβάλλει.

Προς τον κ. Δήμαρχο Καρπενησίου
Κατόπιν ενημέρωσής μας ότι με το υπ΄αριθμ.  1028/42906/17-03-2015 έγγραφο της ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒ/ΚΟΥ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ εκδόθηκε τροποποίηση της αρ.201434/27-8-2012 Κ.Υ.Α. έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 55,8 MW της εταιρείας ‘’ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ’’ στις θέσεις «Καστρί - Κοκκάλια» (18,9 MW), «Καράβι – Αλογοβούνι» (23,4 MW), Τύμπανο -Τρυπήρι» (13,5 MW) και του δικτύου διασύνδεσης, στους Δήμους Καρπενησίου και Μακρακώμης των Ν. Ευρυτανίας και Φθιώτιδας αντίστοιχα, και έχοντας υπόψη ότι :

1) Σύμφωνα με το αρ. 2854/111257/23-6-2014 έγγραφο κοινοποίησης της ΔΙΠΕΧΩ δεν τηρήθηκε η διαδικασία διαβούλευσης σύμφωνα με το αρ. 6 παρ. 2α της Οικ.: 1649/45  ΥΑ ΠΕΚΑ (ΦΕΚ 45Β/2014)

2) Κατά της παρούσας απόφασης, προβλέπεται από τις διατάξεις του αρθ. 8 του Ν. 3200/55 [Ν. 2503/97 (ΦΕΚ 107/Α), άρθρο 1 παρ.2] προσφυγή προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από της ημερομηνίας που αυτή κοινοποιείται ή που λαμβάνεται γνώση αυτής, δηλ. μέχρι 17-4-2015.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ το Δήμο Καρπενησίου να δώσει εντολή στο δικηγορικό γραφείο του κ. Ξανθούλη να προσφύγει στον Υπουργό ΠΑΠΕΝ εντός των παραπάνω ημερομηνιών και στο ΣΤΕ κατά της τροποποιημένης ΑΕΠΟ 1028/42906/17-03-2915 για λόγους τυπικούς και ουσιαστικούς.


Για την ΚΙΝΗΣΗ Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος
Περσεφόνη Τσιμάκη
Βασιλική Λάππα
Μανώλης Κοπανάκης
Γεώργιος Τάσιος


                          


2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρος στην κίνηση πολιτών δεν ήταν ο Μπακογιάννης. Ο οποίος πλέον παραβρίσκεται σε εγκαίνια αιολικών παρουσιάζοντας τα ως μεγάλες επενδύσεις; Και με το συνολικό άδειασμα του ελληνικού λαού που θα έρθει άμεσα σε αρκετούς τομείς από την νυν κυβέρνηση κρατηθείτε γιατί σας βλέπω να χειροκροτάτε και εσείς για τις ολέθριες επενδύσεις… Το κρίμα στα βουνά μας.

Γιώργος Τάσιος είπε...

Για βάστα ωρέ ανώνυμε...

Η Κίνηση Πολιτών, δεν έχει, δεν είχε, ούτε θα έχει ποτέ πρόεδρο. Άλλο η βούρτσα, κι άλλο η πλούτσα στη θάλασσα.

Μακριά η κομματική μπόχα από την Κίνηση.

Αν ενημερώσουν σωστά, θα γνώριζες ότι ο Μπακογιάννης συμμετείχε - συμμετέχει (ποσώς μας νοιάζει), σε μια επιτροπή, που συστήθηκε και που υποτίθεται ότι θα υπεράσπιζε τα βουνά και τα ποτάμια μας.

"Πολιτικός" είναι, κωλοτούμπες κάνει...