Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

3 Επιστολή Κώτσια για τον σταθμό βιομάζας στην Φουρνά

Ναι μεν ...αλλά απο τον Βουλευτή Ευρυτανίας
Επιστολή παρέμβαση προς τη Διοίκηση της ΕΛΠΕ ΑΕ απέστειλε ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας με αφορμή τη σχεδιαζόμενη επένδυση των ΕΛΠΕ στη Φουρνά, που αφορά στη δημιουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 4,99 MW με καύσιμο βιομάζα.
  Ο κ. Κώτσιας υπογραμμίζει ότι είναι καλοδεχούμενη κάθε επένδυση, που συμβάλλει στην ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και σέβεται το περιβάλλον. Επισημαίνει ωστόσο την έλλειψη ενημέρωσης για τα ακριβή δεδομένα της επένδυσης και ζητά να του γνωστοποιηθεί η τεχνικοοικονομική μελέτη του έργου και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά την εξασφάλιση της πρώτης ύλης και τις συνέπειες που θα έχει στα δάση της Ευρυτανίας και γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον.
 Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του κ. Κώτσια, στην οποία επισυνάπτεται και σχετικό άρθρο με τις απόψεις και τα ερωτήματα, που θέτει και ο Δασάρχης της περιοχής, έχει ως εξής:
  "Αγαπητοί κύριοι,
   Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή την επένδυση των ΕΛΠΕ στην Ευρυτανία και ειδικότερα τη δημιουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 4,99 MW με καύσιμο βιομάζα στη Φουρνά.
  Θεωρώ καταρχήν θετική όποια επένδυση συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και σέβεται το περιβάλλον.

   Θεωρώ ωστόσο ότι προϋπόθεση της επιτυχίας είναι να έχει σύμμαχο την τοπική κοινωνία, τους φορείς, τα κινήματα και τους κατοίκους της περιοχής.
   Ως βουλευτής Ευρυτανίας ζήτησα από τις υπηρεσίες σας και ειδικότερα από τον αρμόδιο για την επένδυση διευθυντή να μου γνωστοποιήσει την τεχνικοοικονομική μελέτη του έργου καθώς και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με την εξασφάλιση της πρώτης ύλης της μονάδας.  Αντ΄ αυτού  μου εστάλη ένα δισέλιδο με  τις τεχνικές προδιαγραφές της μονάδας, που αφορά κυρίως εσάς και όχι τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής. Οι φορείς και εγώ προσωπικά θέλουμε να γνωρίζουμε τα δεδομένα της επένδυσης  με τεκμηριωμένα και επιστημονικά αποδεκτά στοιχεία:
Ποιά είναι η απαιτούμενη κατ’ έτος ποσότητα πρώτης ύλης και τί είδους για τη λειτουργία της μονάδας;
Πώς έχει εκτιμηθεί η ποσότητα της πρώτης ύλης που υπάρχει στα δάση της περιοχής και επιτρέπεται να συγκομιστεί; Υπάρχει σχετική μελέτη που να λαμβάνει υπ’ όψη το κόστος συγκομιδής και μεταφοράς και από ποιά απόσταση;
Έχετε υπ’ όψη σας τη διαδικασία εξασφάλισης της πρώτης ύλης (υλοτομία απ’ ευθείας από την εταιρία, με Κρατική Εκμετάλλευση Δασών, με ανάθεση στους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς κλπ);
Σε περίπτωση μείωσης της τιμής  ανά KWH, μέχρι ποιό ποσοστό είναι βιώσιμη η μονάδα;
Πώς εξασφαλίζεται η  προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής;
Ποιές, που και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν;
  Για όλα αυτά είναι αναγκαίο να τεθούν στη διάθεσή μας όλα τα  απαραίτητα στοιχεία.
   Ως πρώην εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.                                        
                                       Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                                      Θωμάς Κώτσιας
                                                  Βουλευτής Ευρυτανίας


3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Τι να την κάνεις κυρ Βουλευτά την «τεχνικοοικονομική μελέτη»; Δεν ξέρεις ότι τα ΕΛΠΕ είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με χιλιάδες μετόχους από όλο τον κόσμο και οι τεχνικοοικονομικές μελέτες επενδύσεων είναι εμπιστευτικές; Οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν την εφαρμογή τους και την επίτευξη των στόχων που θέτουν είναι οι μέτοχοι και ουδείς άλλος. Για σας, υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον και ελεγκτικοί μηχανισμοί. ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος ΠΑΛΑΙΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗ. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει λόγο και το κράτος γιατί τις επιδοτεί. Η εταιρεία έχει υποβάλλει φάκελο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχει λάβει μία προέγκριση ότι η επένδυση είναι εκ πρώτης όψεως βιώσιμη. Αυτός ο φάκελος περιέχει Τεχνικοοικονομική μελέτη και είναι δημόσιο έγγραφο πλέον, οπότε έχουν όλοι πρόσβαση.

Αν θέλαν οι εταιρείες να επενδύουν σε ότι θέλουν να μην έπαιρναν επιδοτήσεις που τις πληρώνουμε εσύ και εγώ. Αλλά με τα μυαλά που έχεις εσύ και οι όμοιοί σου καλά κάνουν και κάνουν ότι θέλουν αφού βρίσκουν και τα κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι που θα το πω αλλά πιο σοβαρή, τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη ήταν η παρέμβαση του κ. Κοσμά πάνω στο συγκεκριμένο αυτό θέμα. Θα μπορούσε να κοινοποιηθεί αυτή η άποψη και να ζητηθούν διευκρινίσεις επί των σοβαρών επιστημονικών επιχειρημάτων που εκεί διατυπώθηκαν. Όχι αερολόγίες.