Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

0 Ρωγμή και Τομή..

Γράφει ο Σπύρος Παπασπύρος*
Η Βουλή ψηφίζει προ-απαιτουμένα και όχι μνημόνιο. Αυτό απο Φθινόπωρο και αφου προηγηθούν άλλα δύο (τουλάχιστον) νομοσχέδια με δημοσιονομικά μέτρα.
Η αποκωδικοποίηση όλων των σημείων της συμφωνίας.οι συμβολισμοί στην διαχείριση των διαδικασιών εφαρμογής και αξιολόγησης απο τους "θεσμούς" είναι μια περίπλοκη υπόθεση και ένας δύσκολος οδικός χάρτης για την κυβέρνηση και την χώρα αφού το τίμημα για τα μεσαία και αδύναμα στρώματα είναι πολύ βαρύ. Αυτό θα γίνεται αντιληπτό με την εγκατάσταση στην πραγματική οικονομία και ζωή των μέτρων. Οι επιπτώσεις τους θα είναι πολύ πιο επώδυνες στην πράξη απ´ ότι αρχικά καταλαβαίνουμε.
Η πτώση του βιοτικού επιπέδου μπορεί να προσεγγίσει και το 25% την ερχόμενη τριετία,αν δεν υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις και αναπτυξιακή δυναμική. Και για να είμαστε εξηγημένοι αυτή η πτώση θα ήταν, εάν με σχέδιο και βελούδινο διαζύγιο βγαίναμε απο την ευρωζώνη, η ελάχιστη με εκτίναξη της ανεργίας σε απίστευτα επίπεδα και άνευ σχεδίου θα προσέγγιζε το 60% ! Αλλα και στην μια και στην αλλη περίπτωση το ζήτημα είναι ένα :

Ποιά πολιτική , με ποιό σχέδιο ,πώς και σε ποιό χρόνο γίνονται συγκεκριμένες αλλαγές και προς ποιά κατεύθυνση , για ποιό συγκεκριμμένο παραγωγικό μοντέλο ;
Εδώ κρίνεται η "δικαιοσύνη" στην κατανομή των βαρών και κυρίως η αντιμετώπιση της ανεργίας γιατί μια "άνεργη" ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα - που ψηφίζονται και εφαρμόζονται - αλλά αυτή είναι μια πλήρης πολιτική υποταγή στο νεοφιλελευθερισμό και βαθειά, ιστορική ήττα των εναλλακτικών δρόμων και πολιτικών εδώ και για την Ευρώπη !
Εδώ λοιπόν η οποια συναίνεση πρέπει να εγκολπωθεί ατην κοινωνία , τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις .
Η πρόκληση για τον Πρωθυπουργό είναι άμεση και δυνατή : Στροφή και Συσπείρωση των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων,επιστημόνων και ανθρώπων με ικανότητα που σε πολιτικό επίπεδο αυτό ματαφράζεται σε άνοιγμα για μια νέα δημιουργική , δημοκρατική , ριζοσπαστική σοσιαλιστική αριστερά μακριά απο αναχρονιστικές αγκυλώσεις που αντικειμενικά λειτουργούν πολύ καταστροφικά στις σύγχρονες συνθήκες,κοινωνίες, δεδομένα, ανάγκες και προσδοκίες !
Ο χρόνος έληξε , περιθώρια αναβολών δεν υπάρχουν , ιστορικές φοβίες και σύνδρομα δεν χωρούν. Άλλωστε ο μαξιμαλισμός ήδη είχε κόστος και σε περιόδους κρίσεις λειτουργεί προς όφελος ακραίων συντηρητικών στάσεων, είναι θερμοκήπιο εκφασισμού.
Το δυναμικό υπάρχει, η αγωνία της κοινωνίας πραγματική,μεγάλη και ειλικρινής περισσότερο απο οτι η συναίνεση των κομμάτων που μοιάζει ισχυρή αλλά μένει να αποδειχτεί και ατην πράξη και σε αντοχή χρόνου.
Τώρα είναι η ώρα ρωγμής με κάθε μερικό,επιφανειακό και πλαστό , κάθε είδους κατεστημένο και παντού , ποικιλώνυμα μικρά,μεσαία και υψηλά συμφέροντα και ομάδες.
Ώρα τόλμης για τομή με ουσιαστικές και όχι επιδερμικές μεταρρυθμίσεις με βαθύ και κοινωνικό περιεχόμενο !
*Συντονιστής Ομιλου πολιτικού , επιστημονικού , κοινωνικού προβληματισμού "ακτίδα"
Πρώην Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :