Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

0 Ευρυτανική και καλογηρική κουζίνα

Γράφει ο Αλέξανδρος Χουλιαράς
Εσχάτως προβλήθηκε η μεσογειακή διατροφή, ως η γευστικότερη και υγιεινότερη όλων. Μια εκδοχή της μεσογειακής κουζίνας είναι η ευρυτανική κουζίνα, το ενδιαφέρον της οποίας έγκειται στα περιορισμένα είδη, στην μικρή ποσότητα και καλή ποιότητα ειδών, στα λίγα λιπαρά και στο ελάχιστο τηγάνι.
Αυτήν την κουζίνα θέλησε να αναδείξει ο Σύλλογος Κρικελλιωτών στις 16/8/2015, με τη βραδιά κρικελλιώτικης γευσιγνωσίας, όπου παρέστη τιμητικώς ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο οποίος αξιολόγησε και βράβευσε τις παραδοσιακές συνταγές των συμμετασχόντων.
Εσχάτως στον μονήρη κοσμικόν βίον μου ηδύνω τα χείλη μου και φαιδρύνω -γιατί όχι- τη ψυχή μου εκτελώντας, εν μέσω λοπάδων και τηγάνων, τις συνταγές της Καλογηρικής Μαγειρικής του Γέροντος Δοσιθέου.
Πριν περίπου πενήντα χρόνια υπήρξα οικότροφος στο οικοτροφείο, που λειτουργούσε ο ίδιος και εφράνθην την μαγειρική του δεινότητα. Ο Γέροντας -νέος και ακμαίος τότε- τακτικά περιόδευε τα χωριά της Ευρυτανίας όπου, εκτός των άλλων, μυούνταν και αποθησαύριζε την μαγειρική τέχνη των παλαιών γυναικών των χωριών μας. Στο οικοτροφείο μας γευόμασταν τις ευρυτανο-μοναστηριακές συνταγές, βελτιωμένες και τελειοποιημένες από την μαγειρική του κλήση και κλίση, την καλογερική αγιοσύνη του και τις πολίτικες καταβολές του καθώς επίσης αλατοπιπερωμένες με ιστορίες από τις λαϊκές μαγείρισσες.
Ευτυχίσαμε -κι αυτός και μεις- να δούμε την μαγειρική του τέχνη τυπωμένη στο βιβλίο: “ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ ήγουν ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ” που ενσωματώνει τα βασικά
στοιχεία της ευρυτανικής μαγειρικής. Προσωπικά γεύτηκα και την ευρυτανική κουζίνα από τη μάννα μου, που ήταν άριστη μαγείρισσα και την καλογερική μαγειρική του εμπνευσμένου Γέροντα και δικαιούμαι να τονίσω, ότι οι δυο κουζίνες είναι παράλληλες και η μία συμπληρώνει την άλλη.
Έτσι τη βραδιά κρικελλιώτικης γευσιγνωσίας θα μπορούσε και έπρεπε να ευλογήσει και να τιμήσει ο Γέρων Δοσίθεος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο συμπαθέστατος Μαμαλάκης υπολείπεται του Γέροντος. Η “Καλογηρική Μαγειρική” του Δοσίθεου είναι τοπικό τουριστικό κεφάλαιο, μια κι έτσι μεταφράζουν τα πάντα οι πολίτες αυτού του τόπου (άρχοντες και αρχόμενοι, έμφρονες και άφρονες, πιστοί και άπιστοι) βαφτίζοντας –πολλές φορές- και την πορδή τους τουριστικό πόρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :