Τόσο ο Σύλλογος Κρικελιωτών όσο και η Κίνηση Πολιτών κατέθεσαν από κοινού τις ενστάσεις τους επί των στοιχείων της μελέτης όσο και με τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις στα γεωφυσικά όρια της λεκάνης απορροής του Κρικελλοπόταμου, που χαρακτηρίζεται Περιοχή Φυσικού Κάλλους και Προστατευόμενο τοπίο.
Σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση - τοποθέτηση του Συλλόγου Φίλων Πέστροφας που αγωνίζεται για τη διατήρηση της οικολογικής ποιότητας τω ορεινών ποταμών μας και της ιχθυοπανίδας τους. Αυθεντικό και δυναμικό ακούστηκε για μια ακόμα φορά το ΟΧΙ των κατοίκων της περιοχής σε έργα που προτάσσουν το ιδιωτικό κέρδος έναντι του συλλογικού συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας και της πατρίδας.
Δείτε παρακάτω το κείμενο των ενστάσεων και το χάρτη που αποδεικνύει ότι το σχεδιαζόμενο έργο είναι εντός της ζώνης προστασίας του Κρικελοποτάμου - Πανταβρέχει.
ENΣTAΣEIΣ
ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΥΗΣ ΚΡΙΚΕΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
1. Είναι άξιο απορίας πως οι μελετητές ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ιχθυοπανίδα στο εν λόγω ορεινό ρέμα. Καταλαβαίνει όμως κανείς αμέσως το γιατί, αν δει τις βιβλιογραφικές αναφορές τους. Δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπάρξει δημοσιευμένες μάλιστα επιστημονικές μελέτες για την ιχθυοπανίδα του Κρικελοπόταμου που έχει καταγραφεί ως βιότοπος τοπικής ορεινής πέστροφας που αποτελεί μάλιστα βιοδείκτη οικολογικής κατάστασης των ορεινών ποταμών και των παραποτάμων τους, καθώς ανεβαίνει ψηλά αντίθετα στο ρεύμα των ποταμών και βρίσκει τις κρύες πηγές τους για να γεννήσει και να αναπαραχθεί. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές και μαρτυρίες από ντόπιους πως τον ίδιο δρόμο αναπαραγωγής διατηρούσαν και τα χέλια που μετά τα μεγάλα φράγματα της δεκαετίας του ’60 σταδιακά χάθηκαν από τα ποτάμια της Ευρυτανίας. Δεν έχουν παρά να μελετήσουν την ερευνητική εργασία του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ που παρουσιάστηκε σε ημερίδα του ΤΕΙ Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Καρπενησίου, και που καταθέτουμε ως επιστημονική τεκμηρίωση στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και πλήθος άλλες αντίστοιχες καταγραφές ερευνών που μπορεί κανείς να αναζητήσει στα εργαστήρια και τα πρακτικά ημερίδων και συνεδρίων του ΤΕΙ και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων. Σημαντικότερη και άμεσα μετρήσιμη θεωρείται η επίπτωση στην ιχθυοπανίδα, που προκαλείται από τις υδρομορφολογικές αλλαγές σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και υπάρχει πληθώρα στοιχείων και μελετών που την τεκμηριώνει. Η ΕΕ θεωρεί τις υδρομορφολογικές αλλαγές στα ποτάμια εξίσου σημαντικές με τη ρύπανση, ως προς την επίτευξη/διατήρηση του στόχου της καλής κατάστασης των υδάτων που απαιτεί η Οδηγία 2000 για τα Νεράπου ενσωματώνεται στην εθνική μας νομοθεσία και αντιμετωπίζει τα ΜΥΗΕ ως σημαντικό παράγοντα υδρομορφολογικών αλλαγών, κυρίως όταν υπάρχει μεγάλη συσσώρευση ανά Λεκάνη Απορροής.
2. Μας γράφουν, επιπλέον, στο κείμενο της μελέτης τους ότι δεν υπάρχει άλλο έργο υδροηλεκτρικό στον Κρικελοπόταμο, ώστε να υπάρξουν σωρευτικές και αθροιστικές επιπτώσεις στη λεκάνη του στο μέλλον, αγνοώντας ή αποκρύπτοντας, ότι η ίδια εταιρεία διαθέτει και άλλη άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όπως καταγράφεται στον πίνακα ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΥΔΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ της ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΔΑΤΩΝ του ΥΠΕΚΑ. (Πίνακας διαχειριστικού σχεδίου)
3. Επίσης άξιο απορίας είναι πως οι μελετητές αγνοούν (σελ.51 Χρήσεις γης) την εκπονημένη μελέτη χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής του Κρικελλοπόταμου ως προστατευόμενη περιοχή για την προστασία και την ανάδειξη του Πανταβρέχει ως μνημείο φυσικού κάλλους και προστατευόμενο τοπίο. Ακόμα και την ιστοσελίδα του Δήμου μας να διέτρεχαν θα βρίσκανε πρόσφατες αναφορές στην υποβληθείσα σε διαβούλευση μελέτη. Δεν γνωρίζουν καν ότι στο σχεδιαζόμενο νέο χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος υπάρχει προγραμματισμός ιδιαίτερη μέριμνα για την περιοχή καθώς αναγνωρίζεται ως τουριστικός προορισμός ακριβώς λόγω του αδιατάρακτου φυσικού του πλούτου. Στο χάρτη που σας καταθέτω οριοθετείται η προστατευόμενη περιοχή του Κρικελοπόταμου και βέβαια φαίνεται πως το υπο εξέταση έργο χαρτογραφείται εντός αυτής!! Σας καταθέτω ακόμη και δημοσιευμένες εργασίες τόσο φορέων του εναλλακτικού τουρισμού στο διαδίκτυο που αναφέρονται στον τουριστικό προορισμό της περιοχής μας, ακόμα και εργασία των μαθητών του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου που εκπονήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση!!
4. Στο κεφάλαιο που περιγράφονται τα Γεωλογικά, τεκτονικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής (σελ.49) γίνεται αναφορά και για την στερεοπαροχή του ρέματος και έχουμε να καταθέσουμε επίσης την απορία μας. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι παρελθόντων ετών, κατανοητό, αλλά δεν έτυχε της αντίληψής τους η παρούσα κατάσταση του Κρικελοπόταμου; Δεν έμαθαν για τις πρόσφατες κατακρημνίσεις, δεν επισκέφτηκαν την περιοχή;
Όχι μόνο είναι προς αμφισβήτηση οι υπολογισμοί των στερεών φερτών υλικών, αλλά και της υδάτινης παροχής του ρέματος μια και δίνεται σε συνάρτηση με τις μετρήσεις μετεωρολογικού σταθμού της Λαμίας, ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπάρχει ειδικός δασικός μετεωρολογικός σταθμός στην περιοχή Αγίας Παρασκευής του Αγίου Νικολάου (Λάσπης) όπως και στο Μεγάλο Χωριό και στο ίδιο το ΤΕΙ Καρπενησίου και που στη διάθεση του κάθε μελετητή τα δεδομένα τους θα οδηγούσαν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
5. Σε ότι αφορά στην οικολογική παροχή νερού ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ζωή στην παραποτάμια ζώνη για χλωρίδα και πανίδα, υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση, τόσο για τον υπολογισμό της, στο πόση θα ήταν ικανή κατά τους θερινούς μήνες να διατηρεί τις συνθήκες ισορροπίας στο ποτάμι, αλλά και στο νόμιμο ύψος της καθώς αυτό προκύπτει ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2000/60/ΕΚ,ΚΑΤ’ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 3199/2003 ΚΑΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/2007 κατά τη διαδικασία ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ από την ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ του ΥΠΕΚΑ.
Ένα βασικό σημείο είναι η αύξηση της οικολογικής παροχής που προβλέπεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων στο 50% της μέσης ετήσιας. Τους θερινούς μήνες είναι 50% της μέσης θερινής και τους υπόλοιπους 50% της μέσηςετήσιας και είναι πολύ σημαντικό καθώς στο συγκεκριμένο ΜΥΗΣ η οικολογική παροχή αυξάνεται από 70λ/δευτ σε 800 λ/δευτ. Σε παράρτημα της μελέτης του σχεδίου διαχείρισης (το ΦΕΚ έγκρισης εγκρίνει τη μελέτη με τα παραρτήματά της https://dl.dropboxusercontent.com/u/50948065/KeimenaTekmiriosis/12Paradoteo.pdfν το αναφέρει στη σελ. 31-32. )
Ο ένας μάλιστα εκ των μελετητών, ο κ. Σηφάκης είναι γνώστης των συγκεκριμένων προδιαγραφών που ορίζουν τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής των ποταμών καθώς είναι μέλος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του συλλογικού οργάνου των ιδιοκτητών Υδροηλεκτρικών Σταθμών στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτων καταλήγουμε στο να καταθέσουμε τις ενστάσεις μας και την αρνητική μας τοποθέτηση σε ότι αφορά στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων όπως αυτοί μας κατατέθηκαν από τους μελετητές.
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 3-8-2015
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΚΕΛΛΙΩΤΩΝ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου