Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

0 Ενημέρωση Σταμάτη για την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ Καρπενησίου

Γράφει ο Γιάννης Σταμάτης
Επικεφαλής της Α.Δ.Ε.Κ.
Πραγματοποιήθηκε στις  7-10-2015 η 17η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου.
Από τον συνδυασμό της Α.Δ.Ε.Κ. δεν  παρευρέθηκαν οι Παν. Γιαννιώτης, Ταξ. Σκλαπάνης, και  Κων. Γρίβα.  Πριν  τη έναρξη της συζήτησης των θεμάτων  της ημερήσιας διάταξης, έθεσα κάποια προβλήματα  που απασχολούν τους συμπολίτες μας.
 Με αφορμή την ανακοίνωση του Δημάρχου, ότι σύντομα θα ξεκινήσει να  λειτουργεί  ο Δημοτικός κινηματογράφος   με ανάθεση σε ιδιώτη ζήτησα,   η  επιλογή του ιδιώτη να γίνει,  για λόγους διαφάνειας,  ύστερα  από διαδικασίες  δημοσιοποίησης και όχι με απευθείας ανάθεση.
Στη συνέχεια  αναφέρθηκα σε καταγγελία συμπολίτη μας,  ότι με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, δόθηκε όνομα βυζαντινού αυτοκράτορα σε δρόμο του Καρπενησίου, που με την 334\2009 απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου είχε δοθεί  το όνομα  των Γιολδασαίων, αγωνιστών   του 1821. Ζήτησα την άμεση  τροποποίηση της απόφασης  για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του δήμου μας.
Ρωτήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εάν έχουν  συνταχθεί  οι κατάλογοι οφειλετών, με όσους έχουν κάνει χρήση κοινοχρήστων χώρων το καλοκαίρι που πέρασε  και  οι κατάλογοι με όσους οφείλουν ποσά πάνω από 1000 Ευρώ στο δήμο μας  από  ενοίκια  η τέλη.
Με αφορμή κάποιες πληροφορίες  ζήτησα πλήρη  ενημέρωση για το έργο της κατασκευής της πλατείας στην Τ.Κ. Καστανιάς  Προυσού.

Το  τελευταίο διάστημα έχει  αυξηθεί ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων στο Καρπενήσι, γεγονός που εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, κυρίως  σε παιδιά και  ηλικιωμένους,  καθώς και των ανεπιτήρητων  αγελάδων,  σχεδόν σε όλα τα χωριά του δήμου μας,  που προκαλούν  τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες  και βρομίζουν  τους δρόμους και τις πλατείες. Επειδή το  πρόβλημα  έχει παρελθόν απαίτησα άμεσες ενέργειες.
Στην Τ.Κ. Δομνίστας  δεν έχει γίνει  κανονική αποκατάσταση του αγωγού του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του χωριού, που είχε καταστραφεί από τις έντονες βροχοπτώσεις που συνέβησαν  στα τέλη  του  Ιανουαρίου. Εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση,  προειδοποίησα,  ότι το χωριό θα μείνει από  πόσιμο νερό  με τις πρώτες βροχές , αφού ο αγωγός βρίσκεται απροστάτευτος  στην κοίτη  ρέματος. Στη συνέχεια και εν όψει  των  βροχών αυτής της εποχής ζήτησα να προβούν οι υπηρεσίες του δήμου σε καθαρισμούς των τάφρων απορροής  και των φρεατίων των δρόμων, για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Τέλος και με αφορμή πολλαπλές  ακυρώσεις αποφάσεων του δημοτικού μας συμβουλίου από  τις αρχές που ελέγχουν την νομιμότητα,  ζήτησα να γνωστοποιείται το γεγονός στο συμβούλιο  και να μην τα μαθαίνουμε  από τυχαία γεγονότα. Στη συνέχεια συζητήθηκε ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και τα σαράντα έξι θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Στο 1ο θέμα που αφορούσε την έγκριση  πρακτικών προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων διαμαρτυρηθήκαμε για  την πολύμηνη καθυστέρηση που  έχουμε  για να έρθουν αυτά  προς έγκριση.
Το 2ο  θέμα αφορούσε την παραλαβή του Β1 σταδίου της μελέτης  ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΚΗΣ  ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ  (ΣΧΟΑΠ) Δ.Ε. ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ. Ύστερα  από συζήτηση  εγκρίναμε το εν λόγω στάδιο με τις  επιφυλάξεις μας να μειωθεί η ζώνη προστασίας του Κρικελλοποτάμου από τα προτεινόμενα  300 μέτρα  εκατέρωθεν του ποταμού και σε όλο το μήκος αυτού,  στα 50 έως 100 μέτρα  και να θεωρηθεί οικισμός και να οριοθετηθεί  ο Άγιος  Χαράλαμπος  Ψιανών.
Το 3ο  θέμα αφορούσε την έγκριση του τεχνικού προγράμματος για το 2016.Το ύψος του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται στα 9.732.297,87 Ευρώ. Ψηφίσαμε το σκέλος του  περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις έργων από τα προγράμματα   ΕΣΠΑ , ΘΗΣΕΑ, ΠΙΝΔΟΣ και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Για την απουσία έστω και προμελετών, για αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, για κατάτμηση έργων , για διαιώνιση του καθεστώτος των αναθέσεων , δεν ψηφίσαμε τα έργα χρηματοδοτούμενα από τη  ΣΑΤΑ και τα ανταποδοτικά. Κάποιες παρατηρήσεις . Από τα 48 προγραμματισμένα έργα του 2016 τα 42 θα εκτελεσθούν με ανάθεση. Από τα έργα προηγούμενων ετών  χρηματοδοτούμενα από τη ΣΑΤΑ 2010-2013 είναι ανεκτέλεστα έργα 560.000 Ευρώ. Εφέτος  εκτελούνταν έργα  χρηματοδοτούμενα από τη ΣΑΤΑ 2014  και δεν εκτελέσθηκε κανένα έργο  από τη ΣΑΤΑ 2015 που ανέρχεται στα  880.000 Ευρώ.
Το 11ο θέμα που αφορούσε εξέταση  αιτημάτων πολιτών αναβλήθηκε για επόμενο συμβούλιο.
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  12-10-2015
Ο  Επικεφαλής της Α.Δ.Ε.Κ.
Γιάννης     Σταμάτης









Δεν υπάρχουν σχόλια :