Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

0 Ο Μάραθος Αγράφων γιορτάζει τον Αϊ-Ταξιάρχη

Το ημερολόγιο σήμερα δείχνει 8 του Νοέμβρη. Είναι η μέρα που η εκκλησία τιμά την Σύναξη των Αρχαγγέλων.
Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας  αλλά η μεγαλύτερη για τον Μάραθο Αγράφων όπου  γιορτάζει ο ιστορικός ναός του  Αϊ Ταξιάρχη.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πλήθος Αγραφιωτών συρρέουν να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου  και να παρακολουθήσουν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία .
Στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού ακολουθεί το καθιερωμένο από χρόνια παραδοσιακό πανηγύρι.
Ο Μάραθος είναι ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο «αετός» των Αγράφων, ο Πρωτοκλέφτης Αντώνης Κατσαντώνης (Μακρυγιάννης) και στη λαμπρή εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που κτίστηκε το 1592, με τις περίφημες τοιχογραφίες και εικόνες (1771), βαφτίστηκε από το φημισμένο κλέφτη Βασίλη Δίπλα. Στην ίδια εκκλησία το 1804, ο Κατσαντώνης, πρωτοκλέφτης των Αγράφων πια, όρκισε πρωτοπαλίκαρο του το «γιό της καλογριάς», τον περίφημο Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Στην ομώνυμη πλατεία, στην έδρα του χωριού, υψώνεται η προτομή του Πρωτοκλέφτη, έργο του γλύπτη Βασίλη Παπασάϊκα, που ανεγέρθηκε με μέριμνα του Συλλόγου Μαραθιωτών το 1993.
O ναός του Αϊ Ταξιάρχη κτίστηκε το 1591

Είναι Βασιλικού ρυθμού, λιθόχτιστος με τρούλο και με σχιστόπλακες στη σκεπή.
Στο προσκυνητάρι δεσπόζει η εικόνα των " Αγίων τεσσαράκοντα "  και "Ο χορός ων Αποστόλων" που κρέμεται στην μέση απ' τον Παντοκράτορα σαν ένα μεγάλο στεφάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :