Η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στο μουσείο υπέροχη μιας και διασχίσαμε σοκάκια του χωριού με την μυρωδιά του αναμένου τζακιού και την σιγανή ψιχάλα να μας δίνουν όλα αυτά που αναζητάμε σε μια τέτοια διαδρομή.Φτάνοντας στο μουσείο, μας περίμενε η κα Ντίνα Μαντζιούτα η οποία μας ξενάγησε με απίστευτη λεπτομέρια. Μας έκανε να γυρίσουμε αρκετά χρόνμια πίσω έχοντας και εμείς τις δικές μας εικόνες, έστω και αν αυτές προέρχονται από τα σπίτια των παππούδων/γιαγιάδων μας μιας και εμείς δεν είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε σε χωρίο αλλά σε πόλη και όλα αυτά φάνταζαν μακρινά.
Το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο του μεγάλου χωριό Ευρυτανίας ιδρύθηκε και εγκαινιάστηκε το 1991 από το σύνδεσμο Μεγαλοχωρητών «Η Αγία Παρασκευή»(ένας από τους παλαιότερους συνδέσμους στην Ελλάδα, ο πρώτος που ιδρύθηκε το 1870 στην Ευρυτανία).
Το 2010 έγινε ανακαίνιση των δύο κτιρίων του μουσείου καθώς και η επανέκθεση των αιθουσών του με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου. Φυσικά την διαμόρφωση των χωρών ανέλαβε εξειδικευμένη μουσειολογική ομάδα ενώ οι συλλογές προέρχονται κυρίως από δωρεές Μεγαλοχωρητών αλλά και φίλων του Μεγάλου Χωριού. Άνθρωποι οποίοι θαύμαζαν το συγκεκριμένο μέρος, που έμεναν σε αυτό, φρόντισαν να κρατήσουν την ιστορία αναλλοίωτη στο χρόνο.
Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε αναπαράσταση και σε προσθήκες. Φωτογραφίες, κείμενα και
επεξηγηματικές λεζάντες συμπληρώνουν τις εκθετικές ενότητες και τα περισσότερα αντικείμενα που εκτίθενται χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους μέχρι τη δεκαετία του 70′.
Για να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή και να δείτε και εσείς το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στη συνέχεια του ρεπορτάζ, ξεκινάμε από το ισόγειο μέρος του κτηρίου όπου παρουσιάζονται διάφορες όψεις του εσωτερικού του Μεγαλοχωρίτικου σπιτιού.
Υφαντά καθώς και το ρολόι το δώρο των Μεγαλοχωριτών της Κωσταντινούπολης που εγκαταστάθηκε το 1929 μαζί με το μηχανισμό του στην πλατεία του χωριού. Στο ίδιο επίπεδο, στο ισόγειο του κτιρίου, λειτουργεί Πνευματική Στεγη με έκθεση αντικειμένων φωτογραφιών και αυθεντικών εγγράφων που αφορούν στις όψεις της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, στην ίδρυση του συνδέσμου καθώς και στην παρουσίαση των επιφανών ανδρών.
Από το ισόγειο μεταβαίνουμε στον πρώτο όροφο του μουσείου όπου εκεί παρουσιάζονται σε ξεχωριστές ενότητες τοπικές ενδυμασίες εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια καθώς και μέρος της πλούσιας συλλογής του Λόντου Οικονομίδη δωρεά της συζύγου του Μάντως με εξαιρετικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης όπως όπλα, κεντήματα, κοσμήματα και εξαρτήματα αυθεντικών παραδοσιακών ενδυμασιών. Στον ίδιο όροφο λειτουργεί βιβλιοθήκη με πολυάριθμα και αξιόλογα συγγράμματα και χώρος με έκθεση αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς της περιοχής και στην Οικοκυρική Σχολή που λειτούργησε από το 1959 στο κτίριο του σημερινού μουσείου.
Στο ημιυπόγειο εκτίθεται πλούσια συλλογή οικιακών συσκευών και εργαλείων για το μαγείρεμα, το ζύμωμα, την αποθήκευση των τροφίμων και των δημητριακών. Αξίζει επίσης να σας πούμε πως οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής ήταν κυρίως η κτηνοτροφία, η γεωργία, η μελισσοκομία, και υλοτομία.
Παράλληλα αναπτύχθηκαν στο μεγάλο χωριό επαγγέλματα όπως του τσαγκάρη του μαραγκού του οικοδόμου του πεταλωτή του σαμαρά του σιδερά και του αργυροχρυσοχόου όπως σε πολλά χωριά και πόλεις της Ελλάδας. Παραδοσιακά καφενεία μπακάλικα και οινομαγειρεία λειτουργούσαν στο Μεγάλο Χωριό μέχρι το 1970.
Αξίζει να επισημάνουμε τέλος, πως στο υπόγειο του Μουσείου εκτίθενται εργαλεία σκεύη, φωτογραφίες και ταμπέλες από τα προαναφερθέντα επαγγέλματα και τις ασχολίες των κατοίκων. Επίσης εκτίθεται καζαναριό για την παραγωγή του τσίπουρου κάτι που είναι γνωστό σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο του Μεγάλου Χωριού για όσους βρεθείτε στην Ευρυτανία και συγκεκριμένα στο Μεγάλο Χωριό και θέλετε να το επισκεφθείτε, λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες από τις 10.30 το πρωί ως τις 2.30 το μεσημέρι. Το μήνα Αύγουστο μάλιστα λειτουργεί καθημερινά πρωί και απόγευμα. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε το τηλέφωνο είναι 2237 041502. Οι επισκέψεις στο μουσείο αυτό είναι πολύ συχνές από σχολεία της περιοχής και όχι μόνο, εκδρομείς αλλά και λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας μας.
Δείτε το φωτόρεπορτάζ της Δήμητρας-Μαρίας Νταγιάντα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου