Υλικά
• 800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
• 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
• 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
• 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
• 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο ή εβαπορέ
• 1 αυγό φρέσκο
• 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
• 1 κουτ. γλυκού φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
• 1 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
• ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
• 1 κουτί (500 γραμ.) ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το γάλα.
Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το ψωμί, τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄.
Έτσι θα αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια θα γίνουν ωραιότατα.
Πλάθουμε τον κιμά σε μεγάλους κεφτέδες, με τις παλάμες μας.
Έχουμε στο μεταξύ ζεστάνει ελαιόλαδο, σε φαρδύ τηγάνι, (τόσο όσο να καλύπτει τον μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται), και τους τηγανίζουμε ελαφρά, γυρίζοντάς τους από κάθε πλευρά.
Τους βγάζουμε στην άκρη, και ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε, το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το λάδι, το αλατοπίπερο και το νερό.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τους κεφτέδες.
(Η σάλτσα πρέπει σχεδόν να τους σκεπάζει, γι' αυτό, αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, ακόμη).
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, μέχρι να γίνουν οι κεφτέδες και να δέσει η σάλτσα τους.
Τους συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια.
-- Εάν το θέλουμε πιο ελαφρύ, παραλείπουμε το τηγάνισμα, στα κεφτεδάκια.
Μερίδες: 5
ΣΤΕΙΛΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου