Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

0 Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Β.Χαλαστάνη για την Πρασιά

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας Καθηγητή-συγγραφέα Βασίλη Χαλαστάνη για το όμορφο χωριό της Πρασιάς Ευρυτανίας.
Το νέο βιβλίο  είναι αφιερωμένο στους λαϊκούς τεχνίτες και καλλιτέχνες του χωριού και ασχολείται με την καταγραφή της Εθιμικής Λαογραφίας του τόπου
Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου περιέχονται έθιμα του λαϊκού μας βίου και πολιτισμού σχετικά με τη λατρεία, την κοινωνική οργάνωση, την ιατρική, τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τη μαντική.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιέχονται παραδοσιακά στοιχεία για τους οικισμούς του χωριού , την αρχιτεκτονική τέχνη (κατεργασία υλικών, κατασκευή κατοικίας, επίπλωση, θέρμανση, βοηθητικοί χώροι, ναοί), την υφαντική τέχνη (επεξεργασία υλικών, ενδυμασία, πλέξιμο, κέντημα), τη μουσική (μουσικά όργανα και οργανοπαίκτες) καθώς και άλλες λαϊκές τέχνες (ψάλτες, σιδηρουργοί, φωτογράφοι, κομμωτές, καλαϊτζήδες).
Στον πρόλογό του ο κ.Χαλαστάνης αναφέρει..
"Η καταγραφή και η μελέτη των τοπικών εθίμων συνδέεται άμεσα με τον λαϊκό μας πολιτισμό. Ο πολιτισμός αυτός έχει συνέχεια χιλιάδων χρόνων και μας παραπέμπει τόσο στο απώτερο όσο και στο πρόσφατο παρελθόν του τόπου μας. Στη μακραίωνη πορεία της ανθρώπινης ζωής οι κάτοικοι της
περιοχής μας δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς με το φυσικό περιβάλλον, με τη γη που γεννήθηκαν και έζησαν, με τον τόπο του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Τα έθιμα εκφράζουν αυτή τη διαχρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας και η προσπάθεια καταγραφής τους συμβάλλει στη γενικότερη διερεύνηση της ιστορίας του λαού μας.
Οι ξενικές επιδράσεις των τελευταίων δεκαετιών άσκησαν αρνητικό και καταστρεπτικό ρόλο στους δεσμούς μας με το παρελθόν και τις παραδόσεις μας. Πολλά από τα ήθη και τα έθιμα του λαϊκού βίου  σύντομα λησμονήθηκαν, γιατί η μετανάστευση από τη μία και η ξενομανία από την άλλη διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Παρήγορη ωστόσο είναι τόσο η προσπάθεια καταγραφής και αναβίωσης των τοπικών εθίμων που παρατηρείται τελευταία όσο και η ανταπόκριση των ανθρώπων να συμμετέχουν στα λαϊκά δρώμενα που αποδεικνύουν πόσο μεγάλη είναι και η ανάγκη του λαού να γνωρίζει τις ρίζες του και να επανασυνδεθεί με τον πολιτισμό του. Αυτονόητο  πρέπει να θεωρούμε το ζήτημα πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία ενός τόπου είναι αναπόσπαστα δεμένα με την ευρύτερη περιοχή και με τη ζωή ολόκληρου του έθνους και δεν περιορίζονται στα στενά πλαίσια μιας μόνο γεωγραφικής περιοχής.
Ευθύνη όλων μας, και ιδίως των πνευματικών ανθρώπων, είναι η καταγραφή και διάσωση των παραδόσεων, αφενός γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και αφετέρου γιατί οφείλουμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και τους πολιτιστικούς μας ορίζοντες μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας στον ανά χείρας τόμο ασχοληθήκαμε με την καταγραφή της Εθιμικής Λαογραφίας στο χωριό μας.
Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου περιέχονται έθιμα του λαϊκού μας βίου και πολιτισμού σχετικά με τη λατρεία, την κοινωνική οργάνωση, την ιατρική, τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τη μαντική. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιέχονται παραδοσιακά στοιχεία για τους οικισμούς του χωριού μας, την αρχιτεκτονική τέχνη (κατεργασία υλικών, κατασκευή κατοικίας, επίπλωση, θέρμανση, βοηθητικοί χώροι, ναοί), την υφαντική τέχνη (επεξεργασία υλικών, ενδυμασία, πλέξιμο, κέντημα), τη μουσική (μουσικά όργανα και οργανοπαίκτες) καθώς και άλλες λαϊκές τέχνες (ψάλτες, σιδηρουργοί, φωτογράφοι, κομμωτές, καλαϊτζήδες).
Ευελπιστώ ότι και αυτό το έργο μου θα έχει την ίδια θετική ανταπόκριση των συγχωριανών μας, όπως συνέβη και με την έκδοση του βιβλίου μου Πρασιά Ευρυτανίας Α΄ Μέρος το έτος 2005.
Για την περάτωση της εργασίας ευχαριστίες οφείλω κατ' αρχάς στον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριο Γόνη για τις διορθώσεις στο κείμενο και τις παρατηρήσεις του και ακολούθως στους συγχωριανούς μας:  Χρήστο
Κουτρομάνο, δικηγόρο,  για τις εύστοχες υποδείξεις κατά την τελική διαμόρφωση της εργασίας, Παναγιώτη Λιάσκο, καλλιτέχνη, για φωτογραφίες, πίνακες και σκίτσα, Κωνσταντίνο Τσιούνη και Δημήτριο Κουκουράβα για φωτογραφίες και σε όλους όσοι έδωσαν πολλά στοιχεία για τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού μας και τα ονόματά τους αναφέρονται στη Βιβλιογραφία. Τέλος θερμές ευχαριστίες οφείλω στη σύζυγό μου Σεβαστή Χατζίνα, η οποία εκτός από τις φωτογραφίες μού συμπαραστάθηκε ποικιλοτρόπως καθ' όλη τη διάρκεια της συγγραφής της εργασίας και με παρώτρυνε να προχωρήσω στη δημοσίευσή της, παρ' όλη τη δυσχερή  οικονομική κατάσταση της παρούσας συγκυρίας".

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄: ΛΑΪΚΟΣ ΒΙΟΣ

1. Λατρεία και θρησκευτικά έθιμα.
11
2. Έθιμα από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό βίο.
43
3. Έθιμα ισχυροποίησης της κοινωνικής ζωής.
50
4. Έθιμα με αντικοινωνικό χαρακτήρα.
55
5. Διατροφή.
60
6. Λαϊκή ιατρική.
74
7. Δεισιδαιμονίες και Προλήψεις.
81
8. Μαντική.
88


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄: ΛΑΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

1. Αρχιτεκτονική.
95
   α. Ανέγερση και διαμόρφωση της κατοικίας.
97
   β. Υλικά κατασκευής.
105
   γ. Τα δυο σπίτια των Κουτεραίων στα Φουσιανά.
114
   δ. Οι Ναοί.
116
   δ. Λαϊκοί τεχνίτες.
118
       Ο Θωμάς Σιαλμάς ως κτίστης.
119
2. Γλύπτες, ξυλογλύπτες και μαραγκοί.
124
  α. Γλυπτική. Ο Θωμάς Σιαλμάς ως γλύπτης.
124
  β. Ξυλογλυπτική. Κώστας Θεοδώρου και Σπύρος Ντασιώτης.
125
  γ. Μαραγκοί. Ο Κώτσιας Κουτέρης. Άλλοι τεχνίτες.
128
3. Σιδηρουργοί. Ο Πάνος Στεργιάννης.
133
4. Καλαϊτζήδες. Οι Κώτσιας και Θωμάς Ζάγκας.
135
5. Υφαντική.
137
  α. Πρώτες ύλες και επεξεργασία.
138
  β. Ενδυμασία.
145
6. Πλέξιμο και κέντημα.
149
7. Μουσική τέχνη και οργανοπαίκτες.
151
8. Άλλες τέχνες.
154


Βιβλιογραφία
158
Προφορικές διηγήσεις
159

Για όσους θέλουν πληροφορίες για το βιβλίο μπορούν να επικοινωνούν με τον κ.Χαλαστάνη στο τηλ : 6976706283
vasilis.chalastanis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :