Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

0 Η πνευματική κληρονομιά της Ευρυτανίας στη Βρετανία(Φώτο)

Η κ. Θανασούλα κατά την ομιλία της
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Οκτωβρίου το συνέδριο του πανεπιστημίου RoyalHolloway – UniversityofLondon,με θέμα«Έλληνες και Κύπριοι στο Ηνωμένο Βασίλειο 1815-2015.Πολιτισμός, Εμπόριο, Πολιτική», στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, στο οποίο συμμετείχε η ιστορικός και μέλος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Θανασούλα Λεωνή με την εισήγησή της για τον Ευρυτάνα ευεργέτη και λόγιο, Αναστάσιο Αγαθίδη (Προυσός1816-Λονδίνο 1881).
Η παρουσίαση ανέδειξε μια ενδιαφέρουσα και έντονη προσωπικότητα της ομογένειας του Λονδίνου κατά τη Βικτωριανή εποχή, τη δράση του Αγαθίδη ως πνευματικού ανθρώπου, τον ρόλο της Ι.Μ. Προυσού στη διαμόρφωσή του και την ταυτότητά του ως μέλος της παροικίας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως ευεργέτη, όπως και τις πολύπλοκες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις στο εσωτερικό της ελληνικής κοινότητας της εποχής, αλλά και τη σχέση της με την Ελλάδα.
Στο εν λόγω συνέδριο, ο Προυσός τιμήθηκε ιδιαίτερα, καθώς τυχαία η εισήγηση που ακολούθησε της κ. Θανασούλα αφορούσε μια ενδιαφέρουσα φιλολογική προσέγγιση του ταξιδιωτικού διηγήματος του Αλεξάνδρου Πάλλη: «Μπρουσός», του καθηγητή του King’sCollege Σύγχρονης Ελληνικής Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Ντέιβιντ Ρικς, (DavidRicks).Την έναρξη του
συνεδρίου τίμησαν με τις ομιλίες τους η κ. Αγάθα Καλησπέρα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου, ο κ. Χαράλαμπος Δενδρινός, διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου του RoyalHolloway, ο κ. Αχιλλέας Χατζηκυριάκου, Μορφωτικός Συμβούλος της Κυπριακής Πρεσβείας στο Λονδίνο, ο Έλληνας Πρέσβης στο Λονδίνο κ. Δημήτριος Καραμήτσος- Τζιράς, o διοργανωτής καθηγητής κ. Γεώργιος Βασιάδης, ο αιδεσιμώτατος διάκονος Μελίτων Όακς, ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας,ο καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας κ. Ρίτσαρντ Κλογκ, και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Γεώργιος Πρεβελάκης.
ΔΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια :