Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

0 Χοιρινό με κυδώνια και πατάτες στη γάστρα

Υλικά
•   1200 γραμ. χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες
•   4 μεγάλες πατάτες
•   2 μεγάλα κυδώνια
•   3 μέτρια κρεμμύδια, στα τέσσερα
•   3 σκελίδες σκόρδο, στη μέση
•   ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   1 κουτ. γλυκού βούτυρο ή φυτίνη
•   1 κρασοπότηρο κρασί
•   δεντρολίβανο
•   ρίγανη
•   θυμάρι
•   1 κουτ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες, το βάζουμε στη γάστρα, το λαδώνουμε με το μισό λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, έπειτα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε όλα σ᾿ ένα μπολ.
Πλένουμε τα κυδώνια, καθαρίζουμε τις φλούδες και τους σπόρους, τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά, στο μπολ με τις πατάτες.
Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, ρίχνουμε ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και το βούτυρο, τ᾿ ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε ανάμεσα στο κρέας.

Ρίχνουμε σε μια άκρη το κρασί, κουνάμε τη γάστρα να πάει παντού, τη σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
Έπειτα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, κι αν έχει πάρει χρώμα το κρέας το γυρνάμε απ᾿ την άλλη, (αλλιώς τ᾿ αφήνουμε όπως είναι) και συνεχίζουμε το ψήσιμο, χωρίς καπάκι, για ½ ώρα ακόμα περίπου, μέχρι να ροδίσει και να μείνει με το λάδι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :