Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

0 Πόλος έλξης το Καρπενήσι ...ΟΧΙ όμως και στην υπόλοιπη Ευρυτανία

Όπως αντιλαμβάνεστε, έγιναν και θα γίνονται τέτοιες μέρες, πάντα στο Καρπενήσι, στην «μισή» κατά πολλούς Ευρυτανία. Στην υπόλοιπη όμως Ευρυτανία; Τι πληρότητα είχαν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Δυτική Ευρυτανία; Πόσοι επισκέφτηκαν την κεντροδυτική Ευρυτανία αυτές τις μέρες των εορτών; Που κυμάνθηκε ο φετινός τζίρος, στους υπέροχους Ξενώνες, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στις παραδοσιακές ταβέρνες της Φραγκίστας, της Κρέντης, της Γρανίστας, του Ραπτόπουλου, των Αγράφων, ακόμη της Φουρνάς και της Αγίας Τριάδας;
Άπαντες είμαστε γνώστες ότι και η υπόλοιπη Ευρυτανία δεν υστερεί σε τίποτα απέναντι του Καρπενησίου. Ποτάμια και φαράγγια που προσφέρονται για ορειβατικές διαδρομές και άλλου είδους δραστηριότητες, όπως rafting, kayak και mountain bike, υπάρχουν στους Δήμους, Φραγκίστας, Βίνιανης, Αγράφων, Απεραντίων, Ασπροποτάμου, όπως επίσης πολλά και καλά καταλύματα, που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαμονής με άψογο σέρβις και υπέροχη ευρυτανική, παραδοσιακή κουζίνα.
Ασύγκριτες μπορούν να χαρακτηριστούν οι δραστηριότητες rafting, kayak και mountain bike, στον Μέγδοβα, στον Αγραφιώτη, στον Άσπρο, στο Κρικελιώτη κλπ, και γιατί όχι στην λίμνη των Κρεμαστών σε αυτόν το πράγματι τουριστικό κοιμώμενο γίγαντα του Νομού μας, που αναμένει τους κρατούντες να την αξιοποιήσουν ανάλογα.
Δυστυχώς όμως, απ' ότι καταγράψαμε στο ρεπορτάζ που κάναμε αυτές τις μέρες για την άλλη Ευρυτανία, την πέραν του Καρπενησίου, η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή ή αν θέλετε ήταν άκρως ανησυχητική για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.
Η πληρότητα στα καταλύµατα, σε αντίθεση µε αυτά της ευρυτανικής πρωτεύουσας, ήταν πάρα πολύ χαμηλότερη από πέρυσι, όπως επίσης η επισκεψιµότητα και ο τζίρος στα περισσότερα καταστήματα.
Το ζητούμενο είναι να στηριχθεί επί της ουσίας η επισκεψιµότητα και στην υπόλοιπη Ευρυτανία. Μπορεί να είναι τέλεια τα παϊδάκια που θα γευτεί κάποιος στις παραδοσιακές ταβέρνες της Κρέντης και υπέροχο το αρνί σούβλας στην Γρανίστα, όπως επίσης και το κοντοσούβλι στις Φραγκίστες και πραγματικό ανάμα το κοκκινέλι και το ντόπιο τσιπουράκι στις ωραίες ταβέρνες του Απεράντιου και του Ασπροπόταµου. Νόστιμοι οι μεζέδες στις ταβέρνες των Αγράφων και άλλο πράγμα η τηγανιτή πέστροφα µε βούτυρο στα ταβερνάκια στην λίμνη Κρεµαστών.
Ποιο μπορεί όμως να είναι το μεγάλο κίνητρο, αυτών που επισκέπτονται το Καρπενήσι, να κάνουν και μια βόλτα στην υπόλοιπη Ευρυτανία;
Υπάρχουν κίνητρα, απλά δεν «προσφέρονται» στους επισκέπτες. Φεύγοντας από το Καρπενήσι, καμία πινακίδα δεν πληροφορεί ότι στα 40 χλμ., βρίσκονται οι Φραγκίστες, η Κρέντη το Κεράσοβο, στα 50 χλμ, η Λίμνη Κρεμαστών και λίγο παραπέρα η Γρανίτσα, το Ραπτόπουλο κλπ.
Κανένα επίσημο στοιχείο δεν ενημερώνει ότι στους προαναφερθέντες προορισμούς, μπορεί ο επισκέπτης να περάσει εξίσου καλά, ως ένα ευχάριστο «συμπλήρωμα» της διαμονής του στην Ευρυτανία.
Όμως το μεγαλύτερο κίνητρο για να επισκεφτεί κάποιος που έρχεται στο Καρπενήσι και την υπόλοιπη Ευρυτανία, είναι πέραν των υπηρεσιών που θα του προσφερθούν, οι δυνατότητες που θα του δοθούν για μια βόλτα στην λίμνη με ένα υπέροχο καραβάκι, για rafting, kayak, για διαδρομές και πεζοπορίες αλλά και για κάθε είδους δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η λίμνη των Κρεμαστών και οι πέριξ αυτής παραλίμνιες περιοχές και να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι υποδομές που θα φέρουν τον επισκέπτη και στην υπόλοιπη Ευρυτανία.
Είναι αδιανόητο, για την λίμνη Κρεμαστών, γι' αυτόν τον μοναδικό πόλο έλξης τουριστών απ' όλη την Ελλάδα, να μην ενδιαφέρεται επί της ουσίας, ουδείς εκ των παραγόντων του Νομού µας, ούτε ακόμη και οι Δήμαρχοι των περιοχών γύρω από την λίμνη. Κανένας σχεδιασμός, καμία διεκδίκηση, κανένα ενδιαφέρον. Αν όμως δουν τι γίνεται τόσα χρόνια στην Λίμνη Πλαστήρα τότε θα καταλάβουν πολλά. Αλήθεια όμως που είναι εκείνο το καράβι, που θα έπεφτε στην λίμνη; Πότε θα ξεκινήσει ο παραλίμνιος δρόμος; Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης πολλών παραλίμνιων περιοχών;
Εδώ είμαστε και περιμένουμε ! Ας ελπίσουμε του χρόνου τα πράγματα να είναι διαφορετικά και επιτέλους να δοθεί στη Δυτική Ευρυτανία το δικαίωμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο γιατί το αξίζει.
Ευρυτανικός Παλμός

Δεν υπάρχουν σχόλια :