Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

0 Παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου Φουρνά και στη Λαμία

Με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Η ΝΕΑ ΒΡΑΧΑ»  και της Πανευρυτανικής Ένωσης  παρουσιάστηκαν στις 15-Ιουνίου 2014 ημέρα Κυριακή και ώρα 7.30 μ. μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας οι δύο (2) τόμοι των πρακτικών   του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΟΥΡΝΑ», που έγινε στις 20, 21 και 22 Ιουλίου 2012 στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά (Φουρνά, Κλειτσός και Βράχα).
Την εκδήλωση  συντόνισε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Μπάμπης Τσέλος, ο οποίος, στο σχετικό χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων: «…Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε στο τέλος του συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού της Δημοτικής Ενότητας Φουρνάς, αφού έχουμε μπροστά μας τυπωμένα τα πρακτικά του Συνεδρίου.
Τα πρακτικά αποτελούνται από 2 καλαίσθητους και πολυσέλιδους τόμους  1500 περίπου σελίδων….
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι : Για να απλώσουμε μακριά τα χέρια μας στον ορίζοντα και να μην ανατραπούμε χρειαζόμαστε βαθιές ρίζες. Αυτές  τις ρίζες οι εισηγητές του συνεδρίου τις έκαναν λόγο και τώρα με τα πρακτικά γραπτό λόγο και ο γραπτός λόγος παραμένει για πάντα. Ο λόγος αυτός δημιουργεί ιδέες και οι ιδέες μπορεί να γίνουν πράξεις και οι πράξεις να καθορίσουν το μέλλον μας…»
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Ηλία Λιάσκο, Γενικό
Γραμματέα, ο οποίος διάβασε χαιρετισμό του Προέδρου κ. Κ. Παπαδόπουλου, του οποίου δεν κατέστη δυνατή η παρουσία, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του .  Ακολούθως το λόγο πήραν οι εισηγητές της παρουσίασης του μεγαλειώδους αυτού 2τομου έργου Δρ. Νίκη Μάλλιου, Φιλόλογος και ο  συνταξιούχος  Δάσκαλος και τ.  Σχολικός Σύμβουλος κ.   Γιάννης Μακρής, οι οποίοι κυριολεκτικά εντυπωσίασαν το ακροατήριο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βράχας πανεπιστημιακός καθηγητής και χορηγός του Συνεδρίου κ.  Ηλίας Ντζιώρας. Τίμησαν την εκδήλωση,  επίσης,  με την παρουσία τους  ο ιερέας π. Βασίλειος Κορέντζελος, ο  Ιερομόναχος π. Γεράσιμος Τσιρώνης, εφημέριος Φουρνά, ο βουλευτής κ. Νίκος Σταυρογιάννης,  ο Καθηγητής Φιλοσοφίας κ.  Κων/νος  Ράντης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ελένη Μπενιάτα και  Κ. Δημητρακάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ.  Λάμπρος Τσιτσάνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρώην Δήμαρχοι Φουρνάς και Αγράφων  κ.κ. Ηλίας Παπουτσόπουλος  και Ευάγγελος Κατσιφός, αντίστοιχα,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρού κ. Αθανάσιος Μόσχος,  οι πρόεδροι της Ο.Ε.Σ. κ. Αγγελική  Σκοτίδα, των Συλλόγων Πόντίων κ. Πατσινακίδου, Φουρνιωτών κ. Μαρκαντώνης Χρήστος,  Κλειστού κ. Πάνου Χρήστος, Μαυρομμάτας κ. Ρέκκα -Τζανάκου Νίκη και η Αντ/δρος Λογοτεχνών Φθιώτιδας  κ.  Ξανθή Κουτσογιάννη.
Μετά την  παρουσίαση των πρακτικών το Πειραματικό Εργαστήρι Λαμίας «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ» παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Πού οδηγούμεθα εν τέλει;» των Μάριου Ποντίκα, Δημήτρη Ψαθά  και  Οδυσσέα  Γκοτζαμάνη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Κουδουνά, Οδυσσέα Γκοτζαμάνη, Σωτήρη Χούπα και με δωρεάν  είσοδο.
Η παράσταση έγινε  από τη θεατρική ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου και ήταν  αφιερωμένη στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της μετεγκατάστασης των Βραχινών στη Νέα Βράχα Σταυρού Λαμίας.
Τέλος, οι διοργανωτές της εκδήλωσης ευχαρίστησαν  τη Μάγδα Κ. Κορέντζελου για τη βοήθεια που πρόσφερε τη ημέρα της εκδήλωσης
Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. του δραστήριου  Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Βράχας αποτελείται από τους : Νικόλαο Ράντη πρόεδρο, Δημήτρη Κ. Τσέλο Αντ/δρο,  Δημητρόπουλο Θεόδωρο Γραμματέα, Μπεκιάρη Σωτήρη Ταμία και μέλη: Μάριο Καρβέλη, Χρίστο Γαλάνη και Μπάμπη Τσέλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :