Οι «μαύρες τρύπες» της Ν.Δ. στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και στην περιφέρεια προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού, λίγες ώρες πριν από την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών.
Τι δείχνουν οι μυστικές μετρήσεις
Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, ειδικά για τις «μαύρες τρύπες» της Ν.Δ. που εντοπίζονται κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ έχει και πολλά προβλήματα και στις περιφέρειες, ακόμη και σε αυτές όπου το Μάιο του 2014 εξέλεξε περιφερειάρχη.
Σε αρκετές περιφέρειες καταγράφεται ακόμα και αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τις μυστικές μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, απώλεια δυνάμεων, ενώ παραμένει η δυσφορία των πολιτών έναντι της κυβερνητικής πολιτικής. Το κλίμα είναι βαρύ, αν και έχει βελτιωθεί λίγο η ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς «πιάσανε τόπο» τα σκληρά διλήμματα του Πρωθυπουργού, αλλά η διαφορά παραμένει παρά το κλείσιμο της ψαλίδας.
Η μεγαλύτερη απώλεια δυνάμεων για τη Ν.Δ. ήταν στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας,
Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Σε αυτές τις περιφέρειες δίνεται μεγάλο βάρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και γι’ αυτό και προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, αν και ήταν αυτός που δεν ήθελε για υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αναγκάστηκε να τον επισκεφθεί και να ζητήσει βοήθεια. Το ζήτημα είναι εάν οι πολίτες και ειδικά οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ψηφοφόροι που στέκονται κριτικά στη Ν.Δ. επιλέξουν να επιστρέψουν στο κόμμα τους. Σαφής απάντηση δεν υπάρχει και το κλίμα που δημιουργείται ότι ο Απ. Τζιτζικώστας στηρίζει Ν.Δ., δεν αρκεί από μόνο του να συμβάλλει στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων.
Επίσης δεν υπάρχει νομός όπου η Ν.Δ. να μην έχει απώλεια δυνάμεων, με ποσοστό μείωσης που ξεκινά από 2,73% (Σάμος) ως τον «καραμανλικό» νομό Σερρών, όπου έχει τη μεγαλύτερη πτώση με ποσοστό 11,24%.
Επίσης, μεγάλο πρόβλημα έχει η Ν.Δ. και σε περιφέρειες όπου εξέλεξε περιφερειάρχη, αλλά κατέγραψε και στις ευρωεκλογές μεγάλη πτώση, όπως π.χ. στην Ήπειρο (πτώση 4,16% και απώλεια 22.150 ψήφων), στη Θεσσαλία (πτώση 7,09% και απώλεια 39.835 ψήφων), στη Στερεά Ελλάδα (πτώση 6,29% και απώλεια 31.557 ψήφων), στην Πελοπόννησο (πτώση 8,58% και απώλεια 43.615 ψήφων), στο Νότιο Αιγαίο (πτώση 5,73% και απώλεια 14.764 ψήφων), στο Βόρειο Αιγαίο (πτώση 3,76% και απώλεια 7.079 ψήφων) και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (πτώση 9,13% και απώλεια 42.802 ψήφων).
Στις περιφέρειες όπου η Ν.Δ. δεν εξέλεξε περιφερειάρχη η κατάσταση επίσης δεν θα μπορούσε να μην είναι αρνητική. Συγκεκριμένα σε Αττική (πτώση 5,32% και απώλεια 129.146 ψήφων), Κρήτη (πτώση 5,37% και απώλεια 21.893 ψήφων), Δυτική Ελλάδα (πτώση 6,98% και απώλεια 37.878 ψήφων), Δυτ. Μακεδονία (πτώση 8,31% και απώλεια 19.798 ψήφων), Ιόνια Νησιά (πτώση 6,95% και απώλεια 10.480 ψήφων) και Κεντρική Μακεδονία, η Ν.Δ. έπεσε 9,19% και απώλεσε 120.281 ψήφους.
Διψήφια η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας
Το μεγάλο πρόβλημα όμως παραμένει η Β΄ Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι σε διψήφιο νούμερο, ενώ ακόμα και σε παραδοσιακές περιφέρειες με κεντροδεξιά πλειοψηφία, όπως η Α' Αθηνών, υπάρχει μείζον θέμα με την απήχηση της σημερινής ηγεσίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει για τη Ν.Δ. στις μικρές ηλικίες μεταξύ 18-35 ετών, όπου το κόμμα κυριολεκτικά δεν υπάρχει και αναγκαστικά το βάρος πέφτει στις μεγάλες ηλικίες.ΤOC.gr
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου