"Η βιασύνη της παραχώρησης πέντε ημέρες πριν τις εκλογές με καθιστά ακόμη πιό καχύποπτο"
Γράφει ο Σταύρος Κοσμάς
Δασολόγος
Με απόφαση του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, το εργαστάσιο της πρώην ΔΑΒΙΕ στη Φουρνά, πέντε ημέρες πριν τις εκλογές (γιατί τόση βιασύνη;) μεταβιβάστηκε στον Δήμο Καρπενησίου, ο οποίος είχε ήδη συμφωνήσει με τα « ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ» να τους δοθεί για την δημιουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 4,99MW με καύσιμο βιομάζα.
Πρόσφατα ο κ.Δήμαρχος επισκεύτηκε το χωριό και σε συγκέντρωση εξήγησε στους κατοίκους τα οφέλη που θα προκύψουν. Μέχρι εδώ καλά.
Σε περιγραφή του έργου, που εξασφαλίσαμε εκ μέρους των Ελληνικών Πετρελαίων ΑΕ δια μέσου του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώτσια, περιλαμβάνεται λεπτομερώς ο εξοπλισμός (φίρμα και μοντέλο), ο τρόπος λειτουργίας και τέλος το καύσιμο που θα προέρχεται γενικώς από ......τους καθαρισμούς των δασών της περιοχής.
Το κόστος της επένδυσης είναι 15.000.000 ευρώ!. Πόση είναι η ποσότητα της απαιτούμενης βιομάζας; 47.000 τόνοι ετησίως . Δηλαδή 4.230τ. το μήνα, 141τ. την ημέρα. Σε κυβικά μέτρα 80.000 και σε Χωρικά Κυβικά Μέτρα (ΧΚΜ) 140.000 περίπου. Με βάση τα στοιχεία από τις διαχειριστικές μελέτες των δύο Δασαρχείων Καρπενησίου και Φουρνάς, μπορούν να απολαμβάνονται ετησίως περίπου 27.000 κυβικά μέτρα, (για την ακρίβεια 267.131 κμ. την δεκαετία) τεχνικό και καυσόξυλα. Την δεκαετία 2001-2011 παρήχθηκαν 160.000 κμ τεχνικό ξύλο δηλαδή 16.000 το χρόνο και μπορούμε να υπολογίσουμε άλλα 8-10.000κμ καυσόξυλα που κυρίως κατανάλωσαν οι κάτοικοι ατελώς (στοιχεία των δύο Δασαρχείων που παρουσίασα πέρυσι σε ημερίδα του ΤΕΙ με θέμα την Βιομάζα).
Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε στους κατοίκους ( σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού τύπου) ότι έχουν γίνει μελέτες και υπάρχει η απαιτούμενη για τη λειτουργία του εργοστασίου ποσότητα. Πότε έγιναν τέτοιες μελέτες και από ποιούς; Αν αφαιρέσουμε την ποσότητα του τεχνικού ξύλου μεγάλων διαστάσεων που θα ήταν τρελό να καεί αφού πουλιέται αυτή τη στιγμή 60 – 67 Ευρώ το κμ και την ποσότητα που χρειάζεται η τοπική κοινωνία για θέρμανση, τί απομένει; Οι καθαρισμοί των δασών σύμφωνα με τις προβλέψεις των ενδιαφερομένων τι θα προσφέρουν; Έχουν τα ελατοδάση υπόροφο από θάμνους κλπ που χρειάζεται να αφαιρεθεί; Ποιός θα πληρώνει για να γίνονται; Γνωρίζουν ότι δεν είναι επιτρεπτό να αφαιρούνται από το δάσος τα λεπτά μέρη του δένδρου δηλ. βελόνες και κλαδίσκοι γιατί εκεί βρίσκονται τα θρεπτικά συστατικά που ανακυκλώνονται μετά στο έδαφος;
Από τηλεφωνική επικοινωνία με τον μελετητή του εργοστασίου έμαθα οτι υπολογίζει το κόστος της πρώτης ύλης μέχρι 40ευρώ/τόνο. Μπορούν να συλλεχθούν και να μεταφερθούν στο εργοστάσιο τα υπολλείματα υλοτομίας, κλαδιά κλπ από όλη την Ευρυτανία και με ποιό τρόπο; Υπάρχουν ποσότητες στους γειτονικούς Νομούς που μπορούν να συμπληρώσουν την απαιτούμενη ποσότητα; Μα η Ευρυτανία είναι που τροφοδοτεί τις περιοχές αυτές. Υπάρχει και η εκδοχή της βιομάζας αγροτικής προέλευσης απο πεδινές περιοχές (Θεσσαλία- Φθιώτιδα) αλλά δεν φαίνεται να έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο ούτε έγινε λόγος αν το κόστος μεταφοράς το επιτρέπει.
Ας έρθουμε τώρα και στην οικολογική σκοπιά του εγχειρήματος. Η απόδοση σε ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τον μελετητή, θα είναι 22,1%. Δηλαδή θα καταναλώνουμε την ενέργεια του ξύλου για να πάρουμε πίσω σε ηλεκτρικό ρεύμα 22.1% και άμα προσθέσουμε και τις απώλειες μεταφοράς δεν θα πάρουμε πίσω σχεδόν τίποτε. Αν προσθέσουμε και τις εισροές σε ενέργεια για την υλοτομία και μεταφορά της πρώτης ύλης στο εργοστάσιο θα μπούμε και μέσα (σαν ισοζύγιο σε ενέργεια). Πού βασίζεται λοιπόν η σκοπιμότητα και οικονομικότητα του εγχειρήματος; Μα φυσικά στην επιδότηση της κιλοβατώρας. Ποιός την πληρώνει; Η κοινωνία φυσικά. Τόσο οικολογικές είναι αυτού του τύπου «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Υπάρχει εναλλακτική λύση για την βιομάζα; Υπάρχει πχ το πέλετ. Πωλείται 250 ευρώ/τόνο, αξιοποιείται ενεργειακά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και με μεγάλη προστιθέμενη αξία στο στάδιο παραγωγής.
Θα με ρωτήσει κάποιος, είσαι αντίθετος στην προσπάθεια αυτή για λειτουργία του εργοστασίου;
Είμαι αντίθετος στη λογική να βάζουμε το κάρο μπροστά απο το άλογο. Να βάζουμε στο μυαλό μας πρώτα το εργοστάσιο και μετά να «μπαλαμουτιάζουμε» τα στοιχεία για την πρώτη ύλη. Να τα τεντώνουμε ώστε να προσαρμοστούν στα μέτρα μας είτε σε ποσότητες είτε σε κόστη. Έτσι έγινε με την ΔΑΒΙΕ . ΄Ετσι έγινε και με το Πυρολυτικό στη Βούλπη, την περήφημη ΠΥΒΕ.
Στήθηκε πρώτα ένα εργοστάσιο για να διαπιστωθεί στη συνέχεια ότι ούτε η πρώτη ύλη υπήρχε στις απαιτούμενες ποσότητες ούτε το κοστολόγιό της ήταν επιτρεπτό. Δεν δούλεψε ούτε μια εβδομάδα αλλά και δεν απολογήθηκε κανένας γι αυτό, ούτε και ζητήθηκαν ευθύνες από κανένα. ΄Ετσι παραλίγο να γίνει και με το εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων, που σχεδίαζαν οι τοπικοί μας άρχοντες και μελετούσαν ευυπόληπτοι μελετητές τριπλασιάζοντας τις υποτιθέμενες ποσότητες και που ευτυχώς δεν έγινε.
Βέβαια για αυτά δεν πλήρωσαν αυτοί που τα σχεδίασαν αλλά ο αποκαλούμενες με τον γενικό όρο «Ελληνικός λαός». Μέχρι να δώ μια οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει την βιώσιμότητα αλλά και την σκοπιμότητα-επιλογή σαν τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης της βιομάζας, αειφορικά και χωρίς λεηλασία των δασών μας, είμαι αντίθετος. Έχουμε αρκετές εγκατελλημένες εγκαταστάσεις που χρυσοπληρώσαμε, ας γίνουμε πιο προσεκτικοί αφού και τα ΕΛΠΕ είναι περίπου κατά το ήμιση δημόσια εταιρία. Επίσης είμαι αντίθετος στο να πληρώνουμε την επιδότηση όλοι μας και μετά να την μοιραζόμαστε (όχι όλοι μας), γιατί αυτή είναι η κεντρική ιδέα που βασίζεται η υποτιθέμενη αξιοποίηση της βιομάζας. Η βιασύνη της παραχώρησης πέντε ημέρες πριν τις εκλογές με καθιστά ακόμη πιό καχύποπτο.
ΔΤ
Τρίτη 17 Μαρτίου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
3 σχόλια :
Καλά θέτεις τα ερωτήματα κύριε Κοσμά, αλλά μην περιμένεις απαντήσεις. Θα τα κάνουν γαργάρα μήπως και πετύχουν τα μεγάλα σχέδιά τους κι ας κάψουν τα παλούκια από το φράχτη το χειμώνα. Όσα περισσέψουν.........
Οταν διαβασα το αρθρο Ηρθε στο μυαλο το πρωτοσελιδο τοπικης εφημεριδας για το αθλητικο κεντρο ετοι μαζεται αραγε νεο ντηλ;
Βιομάζα είναι και τα σκουπίδια. Μήπως καίει και άλλα πράγματα στο τέλος πέρα από ξύλο που δεν θα βρίσκουν?
http://www.gothess.gr/docs/mixnews/?id=33725
Δημοσίευση σχολίου