Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

0 Το φάντασμα..

Γράφει ο Αλέξανδρος Χουλιάρας
“Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού. Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα: ο πάπας και ο τσάρος, ο Μέτερνιχ κι ο Γκιζό, Γάλλοι ριζοσπάστες και Γερμανοί αστυνομικοί…” Έτσι άρχιζε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο ο Μάρξ το 1847.
Μετά από εβδομήντα χρόνια το φάντασμα πήρε σάρκα και οστά με τους μπολσεβίκους του Λένιν. Όλες οι δυνάμεις της “γερασμένης Ευρώπης” ανησύχησαν σφόδρα. Όλοι έστειλαν στρατεύματα να εξαφανίσουν το φάντασμα. Η καθημαγμένη Ελλάδα με τους Βαλκανικούς Πολέμους και τα Μικρασιατικά, έστειλε εκστρατευτικό σώμα και πολέμησε τους Μπολσεβίκους. Πολλοί συγχωριανοί μου συμμετείχαν σ΄ αυτό.
Το φάντασμα όμως έγινε πραγματικότητα. Οι Ρωμανώφ καρατομήθηκαν, οι τσιφλικάδες, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και όλοι οι εκλεκτοί του ρωσικού φεουδαρχίζοντος καπιταλισμού εξαφανίστηκαν.
Οι δυνάμεις της “γερασμένης Ευρώπης” ανατρίχιασαν.
Εξέθρεψαν το χιτλερικό τέρας για να καταβροχθίσει τη νεαρή δημοκρατία των Σοβιέτ. Το τέρας επιτέθηκε και όχι μόνο έφαγε το κεφάλι του αλλά δημιουργήθηκε το παγκόσμιο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τη γιγάντια Κίνα.

Οι “γερασμένες” δυνάμεις τρομοκρατήθηκαν. Μόνο ένας πόλεμος τους απέμεινε. Ο οικονομικός. Τον έκαναν. Και μέσα σε λιγότερο από πενήντα χρόνια νίκησαν κατά κράτος.
Η Ψωροκώσταινα με τα δανεικά ήταν το φωτεινό παράδειγμα και το κέντρο υποδοχής όλων των δυστυχισμένων του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού. Η κάθε κυράτσα έπαιρνε ανατολική καθαρίστρια για το σπίτι της. Ο κάθε ξυνογαλόβλαχος και άξεστος αγρότης είχε τους ανατολικούς –και όχι μόνο- για τις βαριές και βρώμικες εργασίες. Ο κάθε ξελιγωμένος γεύτηκε ηδονές από νεαρές ανατολικές. Όλοι είχαμε τον ανατολικό υπηρέτη μας.
Τι παράδεισος είναι τούτος, μακάρι να γίνουμε και μεις έτσι, έλεγαν οι οικονομικοί μετανάστες του τέως υπαρκτού. Τι παραδείσια που είναι η καπιταλιστική ζωή, έλεγε ο κάθε Έλλην λιαροκάπης, και γίναμε εμείς σαν αυτούς.
Το φάντασμα εξαφανίστηκε και ως πραγματικότητα και ως φάντασμα.
Τώρα ήρθε η απόλυτη ώρα των “γερασμένων” δυνάμεων: τα κεφάλια μέσα λιαροκάπηδες και βαλκάνιοι Έλληνες. Όλοι οι βαλκανικοί λαοί το ίδιο ψωμί θα τρώτε, τα ίδια μεροκάματα θα παίρνεται, την ίδια σύνταξη θα σας δίνουμε, την ίδια ανεργία θα έχετε, όλα τα ίδια. Έτσι επιβάλλουν τα συμφέροντά μας.
Εδώ είναι ο πάτος του βαρελιού κι εδώ θα φτάσετε κι όποιος δεν το αποδέχεται κακό του κεφαλιού του.
Πλέον ένα άλλο φάντασμα –και ψιλοπραγματικότητα- πλανιέται στην Ευρώπη: το φάντασμα της εξαθλίωσης του λαού. Όλες οι δυνάμεις της “γερασμένης” Ευρώπης ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να στήσουν αυτό το φάντασμα: η χρηματιστική ολιγαρχία και οι βιομήχανοι, οι έμποροι κι οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί κι οι μιντιάρχες, το κράτος και η εκκλησία κι ο λαός που ψιλοκαλοπέρναγε και τους στήριζε ή σφύριζε αδιάφορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :