Γράφει ο Αλέξανδρος Χουλιαράς
Εις την έγκριτον τοπικήν εφημερίδα “ΕΝ” ευειδώς ανέγνωσα την δημιουργίαν ενός “Μουσείου βουνού”, το οποίον θα στεγασθεί εις το κτίριον της πάλαι ποτέ ΔΕΥΑΚ. Ρίγη συγκινήσεως με κατέκλυσαν, τα οποία αποτύπωσα σε έγγραφο του Word. Δυο φορές ανέβασα στο f-b τα τυπωμένα ρίγη μου και αυθωρεί τα κατέβασα. Βαρέθηκα να γκρινιάζω αλλά και φοβάμαι να κατακρίνω τα πεπραγμένα της παντοδυνάμου εξουσίας, με τους πέριξ αυτής παρατρεχάμενους.
Λοιπόν και έτερον μουσείον εις τον μουσειόβριθον τόπον μας!
Ο ευτυχής τουρίστας της πόλεως ημών δεν έχει παρά να τελέσει την μουσειακήν του περιπλάνησιν:
Εάν αρχίσει εκ των κάτω προς άνω θα ξεκινήσει από το Μουσείον της Εθνικής Αντιστάσεως. Εις τούτον εξωτερικώς θα θαυμάσει το γεγονός ότι παρά του ότι εξοδεύθησαν εκατομμύρια δεν εχαλάσθη το κτίριον και εσωτερικώς θα εκστασιαστεί από τας αφίσας φωτογραφιών του Μελετζή και τας τοιχογραφίας ανωνύμου καλλιτεχνίζοντος της Εθνικής Αντιστάσεως.
Ανερχόμενος θα σταματήσει να απολαύσει εις το μνημειακόν αρχιτεκτόνημα του Συνεδριακού Κέντρου, το Μουσείον του Τσάτσου. Εδώ θα θαυμάσει τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου αυτού ανδρός, από τσιμπούκια μέχρι τσατσάρες, καθώς και ζωγραφιές με καράβια. Αυτό που λέγεται ότι ο Τσάτσος ενόμιζεν ότι το Καρπενήσι είναι νησί και δώρισε τα καράβια είναι συκοφαντία, γιατί ο άξιος τούτος Έλλην εγνώριζεν αρίστως γεωγραφίαν.
Συνεχίζων ο τάλας τουρίστας θα ατενίσει το ευρωφάγον παλαιόν Δασαρχείον μετασχηματιζόμενον –αργώς αλλά σταθερώς- εις Αρχαιολογικόν Μουσειακόν Κέντρον, το οποίον θα στεγάσει τας αρχαιότητας του νομού, αι οποίαι θα ευρεθώσιν εις τας ανασκαφάς που θα γίνωσιν, όπως λέγει εις το καταστατικόν του το φερώνυμον σωματείον “Μουσειακόν Κέντρον ο Εύρυτος”. Πληροφορούμε ότι από τας ανασκαφάς, αι οποίαι θα γίνωσιν εις το αρχαίον ανάκτορον του Ευρύτου, εις το Φαντίνον Δομνίστας, εις τα Φιδάκια, εις το Κλαυσείον και εις την Χόχλια (μέρη που η τοπική μας διανόηση τοποθετεί το ανάκτορον) θα ευρεθεί η οικοσκευή του βασιλέως και εις τους Στάβλους Δομνίστας τα πεταλόκαρφα των χιλιάδων αυτού αλόγων. Όμως εικάζεται ότι ταύτα θα στεγασθώσιν εις το νέον ογκώδες ανάκτορον-μουσείον του Βασιλέως, που αναγείρεται εις το κέντρον της πόλεως, το οποίον όμως εδώ και τριάκοντα έτη βρίσκεται εις τα μπετά.
Τέλος ο τουρίστας θα κλείσει την περιπλάνησίν του εις το Μουσείον Βουνού, όπου θα εκτίθενται όλα τα χιονοδρομικά εργαλεία από την περίοδον της ύστερης Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερον. Όντως η χιονοδρομία παλαιόθεν ήτο διαδεδομένη εις τον τόπον μας. Ενθυμούμαι τον παππούν μου να διηγείται ότι ο παππούς του ο Χουλιαρομυτογιώργος ήτο φανατικός σκιέρ εις τα πλάγια της Παθούλας και των Κοκκαλίων. Μάλιστα έλεγε πως οι αρειμάνιοι οπλαρχηγοί Κοντογιανναίοι και Γιολδασαίοι είχον μεγάλην αμάχην και μανίαν δια το σκί, εις τους τότε αγώνας. Επί πλέον μου εδιηγείτο ότι όλοι αυτοί ενέπαιζαν τον Καραϊσκάκην, ο οποίος ήτο στούρνος περί το σκι και αυτός τους απαντούσε καραϊσκακικά: “Εμένα ο μπούτσος μου ξέρει και από σκι και από ξεσκί”.
Δευτέρα 20 Απριλίου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
1 σχόλιο :
Εύγε!! Έγραψες.
Ξέχασες τις σκελέες του Τσάτσου ή τις βάλαν στο μούσκιο
Δημοσίευση σχολίου