Υλικά για 6-8 μερίδες:
1 κόκορας περίπου 3 1/2 κιλό κομμένος σε κομμάτια (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το κάνει για εσάς)
1 pummaro ψιλοκομμένο κλασσικό τοματάκι
1 1/2 κουταλιά της σούπας Pummaro συμπυκνωμένο πελτέ τομάτας
1 ξύλο κανέλλας
600 γρ. Κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
2-3 γαρύφαλλα
1 1/2 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό ή ημίγλυκο λευκό κρασί
1 φύλλο δάφνης
200 ml Ελαιόλαδο Άλτις
Χυμός 1/2 πορτοκάλι
300 γρ. Φέτα τριμμένη στον τρίφτη (στην πλευρά του χονδρού)
50 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παραδοσιακό άλτις (για τα μακαρόνια)
80 γρ. Σκληρό κεφαλοτύρι για το σαγανάκι κομμένο σε κύβους
Ανάλογο αλάτι και πιπέρι
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες Μαγειρέματος
Πλένουμε τα κομμάτια από τον κόκορα και τον στραγγίζουμε και το αφήνουμε. Σε μία βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε μέχρι να θερμανθεί καλά, παράλληλα αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα αλευρώνουμε.
Τοποθετούμε τα αλευρωμένα κομμάτια στο καυτό ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τους, χαμηλώνουμε θερμοκρασία στο μισό και ρίχνουμε τα κομμένα κρεμμύδια, τον πελτέ και τον χυμό από το πορτοκάλι και όλα τα μπαχαρικά. Όταν τα κρεμμύδια πάρουν χρώμα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό κότας και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί μέσα στα υγρά από το κρασί, όταν μειωθούν τα υγρά προσθέτουμε την ψιλοκομμένη τομάτα, συμπληρώνουμε με νερό τόσο όσο για να σκεπάσει τα κομμάτια και μειώνουμε ακόμα λίγο τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι τουλάχιστον για 1 ώρα και 30΄.
Ανά μισή ώρα ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε εάν έχει υγρά και κατά πόσο το κρέας του κόκορα είναι μαγειρεμένο μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Συμπληρώνουμε καυτό νερό εάν χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του κόκορα τρίβουμε τη φέτα και την τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και την ψήνουμε στο γκριλ έως ότου πάρει χρώμα και καψαλιστεί, όταν η φέτα είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το γκριλ και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βράζουμε τα χονδρά μακαρόνια με λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για πολύ λίγο στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος που βράσαμε τα μακαρόνια ρίχνουμε το ελαιόλαδο που έχουμε στην άκρη, το αφήνουμε να θερμανθεί καλά και ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα κομμάτια από το σκληρό κεφαλοτύρι και τα αφήνουμε να σοταριστούν και να βγάλουν τη γεύση και το άρωμά τους, κατόπιν ρίχνουμε τα σουρωμένα μακαρόνια τα σουρωμένα μακαρόνια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά.
Σερβίρουμε τον κόκορα σε πιάτο με τα χονδρά μακαρόνια περιχύνουμε τη σάλτσα του από πάνω και πουδράρουμε με την καψαλισμένη φέτα.
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου