Χωρίς γιατρό εδώ και 3 χρόνια το Αγροτικό Ιατρείο στο Ραπτόπουλο |
με την οποία περιγράφει την ελλειπή πρωτοβάθμια υγεία στον δήμο Αγράφων.
Αναλυτικά η επιστολή της Αδελφότητας έχει ως εξής..
"Στο πιο δυσπρόστο Δήμο της Ελλάδας που έχει το γηραιότερο πληθυσμό, στο Δήμο Αγράφων και συγκεκριμένα στους πρώην Δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου υπάρχουν τα Περιφερειακά ιατρεία της Βελαώρας του Ραπτοπούλου, της Παλαιοκατούνας και το Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο Γρανίτσας.
Όλες αυτές οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν κλειστές, αφού αποχωρεί με γονική άδεια και ο τελευταίος μοναδικός ιατρός Γενικής Ιατρικής που υπηρετούσε, στο πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας .
Σε αυτά τα χωρια της Δυτικής Ευρυτανίας λειτουργούν τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια Γρανίτσας και Ραπτοπούλου και πολλά ακόμη Δημοτικά Σχολεία. Λειτουργούν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες σε Γρανίτσα και Ραπτόπουλο και το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι που χρειάζονται ιατρικής παρακολούθησης.
Στην άγονη περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας δεν έχει αναπτυχθεί το ΕΚΑΒ και όταν κληθεί
ασθενοφόρο η διάρκεια διακομιδής από πολλά χωριά διαρκεί ακόμα 6 ωρες. Λίγο περισσότερο από το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Το ασθενοφόρο που παραχωρήθηκε από το ΕΚΑΒ και σταθμεύει στο Πολυδύναμο Γρανίτσας είναι ανασφάλιστο σε κακή κατάσταση και η ομάδα εθελοντών που το κινούσαν δεν μπορούν πλέον να το κινήσουν. Από το βιβλίο κίνησης και τα στοιχεία που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ, φαίνονται οι πολλές σωτήριες διακομιδές που έγιναν.
Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρυτανίας δεν έχουν την αρμόζουσα ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, ενώ λόγω γεωγραφικής θέσης είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη η έγκαιρη μεταφορά τους στο Καρπενήσι.
Τρανταχτή και αδιάψευστη απόδειξη της μεγάλης ανάγκης ιατρικής φροντίδας των ηλικιωμένων, είναι τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ηλεκτρονική συνταγογράφησης που βρίσκονται στον ΕΟΠΥΥ. Εκεί φαίνονται πόσα άτομα είδε ο κάθε γιατρός και πόσες συνταγογραφήσεις έγιναν στο κάθε ασθενή, στο κάθε χωριό. Αν γινόταν η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Σε επικοινωνία που είχε ο σύλλογός μας με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, μας ενημέρωσαν ότι για τις δυο θέσεις επικουρικών ιατρών Γενικής Ιατρικής που προκηρύχθηκαν δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και είναι άγνωστο ακόμη το ενδιαφέρον για τις 15 θέσεις αγροτικών ιατρών που προκηρύχθηκαν για όλη την Ευρυτανία και ακόμα πρωτοκολλούνται.
Με βάση τα παραπάνω και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο Υγείας ως αρμόδιο, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Καρπενησίου και το κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, οφείλουν να δώσουν άμεσα λύση με την μετακίνηση ιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας και τη στελέχωση όλων των περιφερειακών ιατρείων της περιοχής.
Ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί και η δυνατότητα που δόθηκε μετά τη νομικά θεσμισμένη μέριμνα συνεργασίας των ιατρικών δομών και υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας με αυτές που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δυσπρόσιτα μέρη που δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Αγράφων οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα αν θα δώσουν κίνητρα και ποια θα είναι αυτά, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να στελεχώσουν τις ιατρικές δομές στα δυσπρόσιτα Αγραφα και να παραμείνουν επί μακρόν σε αυτά, προσφέροντας τις απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες τους.
Οι φορείς και ιδιαίτερα της Ευρυτανίας έστω και τώρα οφείλουν να αποτιμήσουν τη σημερινή κατάσταση και να σχεδιάσουν τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Μέχρι σήμερα δεν το έπραξαν. Ας σκεφθούν ότι σε αυτά τα χωριά ζουν οι γονείς τους και τα παιδιά τους πηγαίνουν εκεί σχολείο. Τότε θα βρούν λύση.
Ευχαριστούμε
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Αλέξης Καρδαμπίκης Πένυ Καρυώτη
-
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου