'Οχι μεν αλλά απο τον Λάμπρο Τσιτσάνη
"Σε εποχές οικονομικής κρίσης δεν διώχνουμε αλλά επιδιώκουμε επενδύσεις"
"Δεν έγινε ο κατάλληλος χειρισμός του θέματος
τόσο απο τον εργολάβο όσο και απο τον πρόεδρο της ΤΚ"
Απο το γραφείο του Περιφερειακού Συμβούλου
και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης,κ.Λάμπρου Τσιτσάνη εξεδόθη το παρακάτω δελτίο τύπου σχετικά με την συνεδρίαση της επιτροπής για δύο θέματα που αφορούν την Ευρυτανία.
Αναλυτικά αναφέρει..
"Συνήλθε στις 29/2/2016 στη Λαμία η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και συζήτησε τα παρακάτω θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
1) Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 3,0 MW στη θέση Μοναστηράκι Δήμου Αγράφων
Το έργο αφορά επέκταση Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου ισχύος 0,980KW, ο οποίος κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το 2002 με τελική ισχύ 3 MW.
Για την κατασκευή και λειτουργία της υδροληψίας επί του ρέματος Αγίου Νικολάου της Τ.Κ. Μοναστηρακίου Αγράφων θα απαιτηθεί η κατασκευή νέας δασικής οδού μήκους 115μ.
Ο νέος ΥΗΣ είναι εντός περιοχής Natura “Όρη Άγραφα”.
Από την εκτίμηση και την αξιολόγηση των Περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν θα προκληθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον απαραιτήτως όμως, είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Κατά τη φάση κατασκευής του έργου οι επιπτώσεις στη Χλωρίδα και την Πανίδα θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν καθώς επίσης και η εξασφάλιση ελεύθερης διακίνησης των ιχθύων μέσω της διόδου ιχθύων εφόσον υφίσταται ιχθυοπανίδα στη περιοχή, όπου απαιτείται σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας να προσκομισθεί γνωμοδότηση του αρμόδιου Τμήματος Αλιείας σχετικά με την ύπαρξή της.
Επί της ανωτέρω μελέτης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγράφων καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μοναστηρακίου Αγράφων ψήφισαν αρνητικά.
Ο Δήμαρχος Αγράφων παραβρέθηκε στη εν λόγω συνεδρίαση και τόνισε ότι : Το νερό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του χωριού ύδρευσης και άρδευσης διότι το υπάρχον δεν επαρκεί και ιδίως τους θερινούς μήνες.
Ύστερα από τα παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση και εξάντληση του θέματος λόγω της σοβαρότητάς του η Επιτροπή με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε αρνητικά.
Πέραν όμως της απόφασης, ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας αλλά και δημότης του Δήμου Αγράφων,προσωπικά, θέλω να πιστεύω ότι δεν έγινε ο κατάλληλος χειρισμός του όλου θέματος τόσο από πλευράς εταιρείας και συγκεκριμένα από τον ιδιώτη επιχειρηματία κύριο Βελετζά (Αρνητική η προηγούμενη στάση και συμπεριφορά του έναντι φορέων και κατοίκων) όσο και από πλευράς Τ.Κ. Μοναστηρακίου (Ιδίως του Προέδρου της Τ.Κ. Μοναστηρακίου που πιθανών να μην ενημέρωσε επαρκώς τους κατοίκους).
Κέρδος είχε η Τ.Κ. Μοναστηρακίου να είναι θετική σε τέτοιου είδους επένδυση ασφαλώς με προϋποθέσεις εξασφάλισης ύδρευσης και άρδευσης αλλά και λοιπών έργων ανταποδοτικών αρκεί εκ των προτέρων να γινόταν ο κατάλληλος χειρισμός.
Σε εποχές οικονομικής κρίσης δεν διώχνουμε αλλά επιδιώκουμε επενδύσεις.
ΘΕΜΑ 2 Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ. Μ. Π. Ε.) Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δ.Ε. Ποταμιάς Δήμου Καρπενησίου Π.Ε. Ευρυτανίας.
Το σχέδιο συνίσταται στην οργάνωση των χρήσεων γης , την προώθηση περιοχών προστασίας του περιβάλλοντος και των πόρων και την οικιστική και πολεοδομική οργάνωση και ανάπτυξη των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς του Δήμου Καρπενησίου.
Η περιοχή μελέτης της Δ.Ε. Ποταμιάς χαρακτηρίζεται από τα έντονα προβλήματα ορεινότητας και προσβασιμότητας και γεωγραφικής απομόνωσης σε σχέση με γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες, όμως η άμεση γειτνίασή της με το Καρπενήσι, που παρουσιάζει βελτιωμένη προσβασιμότητα σε σχέση με τις λοιπές περιοχές της Ευρυτανίας, της εξασφαλίζει συγκριτικά καλύτερη θέση στην Π.Ε. και το Δήμο.
Επίσης χαρακτηρίζεται για το αλπικό της τοπίο, το απείρου κάλλος φυσικότης περιβάλλον και το αξιόλογο υδάτινο περιβάλλον πληθώρα χειμάρρων και ρεμάτων με κυριότερο ποταμό τον Καρπενησιώτη, κεφάλαιο για την περιοχή. Το ΣΧΟΟΑΠ θέτει όρους και περιορισμούς στη χωροθέτηση αιολικών πάρκων για τη μείωση των επιπτώσεων και προτείνει περαιτέρω την τροποποίηση του Ε.Π. των ΑΠΕ για την Ευρυτανία γενικά και την περιοχή ειδικά.
Η προτεινόμενη χωροθέτηση έργων επεξεργασίας λυμάτων και η ευρωστία των οικισμών και προοπτική διαχείρισης των απορριμάτων στην κλίμακα του Δήμου αναιρούν τις σημερινές αρνητικές επιπτώσεις της διαχείρισης απορριμάτων και λυμάτων. Η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις νομοθετικές οδηγίες καθώς επίσης και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και τα Μέτρα και Όρους για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης.
Στην περιοχή του ΣΧΟΟΑΠ κυριαρχούν τα δάση, οι οικότοποι και λωρίδα και πανίδα που τα συνοδεύει. Επίσης σήμερα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προστατευόμενα περιοχές πλην της θεσμοθετημένης προστασίας των δασών.
Κατά την υλοποίηση του Σ. Χ. Ο. Ο.Α. Π. , ο φορέας υλοποίησης οφείλει να ακολουθεί τις παρακάτω διατάξεις για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας : Οδηγία για τη διατήρηση των άγριων πτηνών, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, Νόμο για την προστασία των δασών και γενικά εκτάσεων της χώρας, Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις.
Τέλος οι όποιες επιπώσεις ελαχιστοποιούνται ακόμη περισσότερο, καθώς τα οφέλη στην περιοχή, υπερτερούν των δυσμενών επιπτώσεων με τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων προστασίας.
Για την παρακολούθηση των σημαντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εφαρμογή του προτεινόμενου Σχεδίου, θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης από το Δήμο, βάση των ακόλουθων αρχών :
1. Εγκαθίδρυση ενός συστηματικού τρόπου συλλογής των απαραίτητων στοιχείων
2. Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικ΄ν επιπτώσεων θα πρέπει να διεξάγεται σε διετή βάση
3. Να χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικοί δείκτες, ως βασικά μεγέθη της παρακολούθησης.
Ύστερα από την εισήγηση της υπηρεσίας και τη διαλογική συζήτηση των Μελών
η επιτροπή ομόφωνα ψήφισε θετικά
Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος και Μέλος της Επιτροπής
Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης
6 σχόλια :
Αν θέλει υδροηλεκτρικό ο Τσιτσάνης να το βάλει στο σπίτι του στο Ραπτόπουλο.Αντε μην πώ καμια αλλη κουβέντα βαρύτερη
Είχε μάθει στα ναι και του 'πεσε βαρύ το όχι. Ο λαός έχει τους εκπροσώπους που του αξίζουν. Το πληρώνει ακριβά, αλλά δεν βάζει μυαλό.
Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει πως το υδροηλεκτρικό έργο περιορίζει την δυνατότητα άρδευσης και ύδρευσης του χωριού; Μόνο αυτό ήταν το κριτήριο με βάση το οποίο το ΔΣ Αγράφων είναι αρνητικό στο εν λόγω έργο;
Παιδια αν θέλουμε να δούμε αναπτυξη στην περιοχή πρεπει να κοιτάμε περα απ την αυλή μας
Αλλιως θα ειμαστε καταδικασμένοι να ζουμε διπλα απ τα μαντρια και να τρωμε ριζες.
Ο επομενος Δημαρχος ερχεται απ την νεα γενιά με ιδέες και σκοπο την απ ακρη σ ακρη εκμεταλευση του δημου και των πόρων.
Μπειτε στο αρμα για ενα καλύτερο Δημο οπως δεν τον εχουμε ξαναδει.
Με περιφερειακή αναπτυξη και ορεξη για δουλεια.
Αγαπητοί συμπατριώτες
Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ την ταπεινή μου γνώμη που εμπεριέχεται πολύ περιεκτικά στο παρακάτω κείμενο:
Κανένας δεν θέλει απλώς την κατασκευή των υδροηλεκτρικών στα ποτάμια της Ευρυτανίας μας. Όλοι στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους έχουν την δέσμευση των νερών που από κοινωνικό αγαθό υπέρτατο και πρώτης ανάγκης, ταυτόσιμο με την ίδια τη ζωή, θα καταντήσει ιδιοκτησία κάποιων που βλέπουν τη λυψειδρία που έρχεται σε λίγα χρόνια. Μην πέφτετε στην παγίδα να συζητάτε κάν με οικονομικούς όρους για ένα είδος ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ όπως είναι το νερό! Δείτε λίγο και το καλό των επόμενων γενιών και όχι μόνο ένα σημερινό λογιστικό όφελος, πιθανό και όχι σίγουρο φυσικά. Μακάρι η άρνηση των επιτροπών και των Δημοτικών Συμβουλίων να γίνει θεσμός πιά.
Ακόμα και τα αιολικά αυτόν τον στόχο έχουν. Αρχίζοντας με δέσμευση χιλιάδων στρεμμάτων θα καταλήξουν έμεσα στη δέσμευση των πηγών που βρίσκονται πάνω σ αυτά τα βουνά.
Με τιμή
Μάκης Φλώρος
Κρίκελλο Ευρυτανίας
υ.γ. όσον αφορά στη θέση του κ Τσιτσάνη, θα ήθελα να πώ μόνο ότι δε μπορεί να πατάει με το ένα πόδι στο ΟΧΙ και με το άλλο στο ΝΑΙ με τέτοιες συμβουλές προς τον "επενδυτή" και στου κατοίκους!
Δημοσίευση σχολίου