Υλικά
• 1 χταπόδι μεγάλο (1200 γραμ. ή 8 - 10 μικρά) φρέσκο ή κατεψυγμένο
• 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
• 2 φύλλα δάφνης
• 2 - 3 κόκκους μπαχάρι
• 1 πρέζα θυμάρι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ξύδι
• 500 γραμ. μακαρόνια Ν°6
• 3½ φλυτζ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και καθαρίζουμε καλά, το κεφάλι και την κουκούλα.
(Επειδή θέλει πολύ βράσιμο, καλύτερα να το κάνουμε στη χύτρα).
Βάζουμε στη χύτρα 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό, το ξύδι, το χταπόδι και το βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15'.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60' βράσιμο και πολύ περισσότερο νερό).
Ανοίγουμε την χύτρα, σουρώνουμε το χταπόδι, (το οποίο θα πρέπει να έχει μαλακώσει), το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για 2' ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για 2', να πάρει βράση και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και τα 2½ φλ. νερό.
Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15' - 20' μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60' - 75' βράσιμο, σε μέτρια φωτιά και πολύ περισσότερο νερό).
Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε (να κρατάνε λίγο), περίπου 1' λιγότερο, από την αναγραφόμενη ώρα στη συσκευασία και τα σουρώνουμε.
Ανοίγουμε τη χύτρα, τη βάζουμε πάλι στη φωτιά, κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια (στη χύτρα με το χταπόδι), ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Έπειτα από 1' αποσύρουμε την χύτρα από το μάτι και σερβίρουμε.
Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού.
Κυριακή 3 Απριλίου 2016
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου