Κυριακή 10 Απριλίου 2016

0 Χωριάτικη πίτα της Γιαγιάς με σέσκουλα και κρεμμύδια

Της κας Κωνσταντίνας Μ.(Καρπενήσι)
Μια εξαιρετική χωριάτικη πίτα, φτιαγμένη με σπιτικό φύλλο, σέσκουλα και κρεμμύδια.
Γίνεται εύκολα, αφού δεν θέλει πολλά υλικά, είναι πάρα πολύ νόστιμη και το βασικότερο, μπορούμε να τη φτιάχνουμε όλο το χρόνο.
 Υλικά
•    500 γραμ. σέσκλα ή σέσκουλα (καθαρισμένα)
•    1 κιλό κρεμμύδια ξερά (ακαθάριστα)
•    1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
•    7 - 8 φύλλα φρέσκο δυόσμο
•    3 - 4 κουτ. σούπας αλεύρι
•    ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
•    1 κουτ. σούπας αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
   Για το φύλλο
•    450 γραμ. αλεύρι σκληρό
•    300 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
•    ½ ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
•    2 κουτ. σούπας ξύδι
•    1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
•    1½ κουτ. γλυκού αλάτι
•    ελαιόλαδο για τα φύλλα

•    αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση  
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο,
Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος, προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).
Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, μέχρι να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 1 κουταλιά αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.
Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας και τα φυλάμε σκεπασμένα.
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 3 - 4 κουταλιές αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε).
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί  παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε στο ταψί, το λαδώνουμε ελαφρά και στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τα χόρτα, γυρνάμε τα κάτω φύλλα προς τα μέσα, στο εσωτερικό, τα λαδώνουμε γύρω - γύρω και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, σουρωτά, λαδώνοντάς τα ανάμεσα, με ελαιόλαδο.
Κυλώντας τον πλάστη μας, πάνω στα στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν.
Πατάμε με το χέρι μας τα φύλλα περιμετρικά, για να κολλήσουν με τα από κάτω, λαδώνουμε καλά και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει, περίπου 30' με 35'.
Όταν ροδίσει, για να γυρίσουμε την πίτα, σκεπάζουμε το ταψί, μ᾿ ένα μεγαλύτερο, ελαφρά λαδωμένο και τ᾿ αναποδογυρίζουμε. Μ᾿ ένα πηρούνι, (προσεκτικά γιατί καίει), βγάζουμε το μικρότερο ταψί.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει κι από αυτή την πλευρά, σε 30'- 35' περίπου.
-- Η γιαγιά μου, συνήθιζε να αναποδογυρίζει την πίτα, για να γίνεται τραγανό το φύλλο κι απ᾿ τις δύο μεριές και να ψήνεται καλύτερα. Το ίδιο κάνω κι εγώ.
Εάν εσείς δεν θέλετε να την γυρίσετε ανάποδα, απλά τη χαράζετε από την αρχή και την ψήνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :