Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

0 «Επικήρυξαν» τις αλεπούδες .50 ευρώ αποζημίωση για κάθε ζώο

Από το 2012 που η λύσσα επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα, όλα τα θηλαστικά που ανευρίσκονται νεκρά (κατοικίδια ή άγριας πανίδας) πρέπει να συλλέγονται και να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας προς εργαστηριακή εξέταση.
 Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι γνωστή ως Παθητική Επιτήρηση της Λύσσας και ουσιαστικά μέσω αυτής οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ο ιός της λύσσας κυκλοφορεί ή όχι στη χώρα μας.
 Στη συλλογή δειγμάτων συμμετέχουν βάσει Υπουργικής Απόφασης οι Δασικές Υπηρεσίες και οι φύλακες θήρας (ιδιωτικοί), ενώ από το 2016 και οι απλοί κυνηγοί αλλά και τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.
 Η επιτήρηση αυτή οδήγησε στο να καταγραφούν μέχρι τον Μάιο 2014 48 κρούσματα λύσσας στη χώρα.
 Από τον Μάιο του 2014 και έκτοτε δεν έχει καταγραφεί νέο κρούσμα και αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στον εμβολιασμό της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα είτε και στη μειωμένη Παθητική Επιτήρηση (δηλαδή μειωμένη συλλογή και εξέταση νεκρών θηλαστικών), ειδικά από το 2015 έως σήμερα.
 Από την αρχή του 2016, προκειμένου να ενισχυθεί η Προσκόμιση Δειγμάτων, αποζημιώνεται με το ποσό των 50 ευρώ η κάθε αλεπού που ανευρίσκεται νεκρή ακόμα και από τροχαίο (όχι όμως τραυματισμένη από όπλο, δηλητηριασμένη ή σε προχωρημένη σήψη) και που παραδίδεται στις
κτηνιατρικές υπηρεσίες από κυνηγό/ιδιωτικό φύλακα θήρας ή ακόμη και μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης (αν βρεθεί σε ύπαιθρο!).


Δεν υπάρχουν σχόλια :