Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

1 Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή πορεία της Ευρυτανίας

Λίγες μέρες μείναμε πριν οι πολίτες οδηγηθούν  την Κυριακή στην κάλπη και καλό θα ήτανε όλοι μας να δούμε τις προτάσεις του κάθε κόμματος για την ανάπτυξη της Ευρυτανίας.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις προτάσεις-Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας για µια νέα αναπτυξιακή προοπτική του νοµού Ευρυτανίας όπως παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στην Λαμία .
"Η Ευρυτανία είναι ιδιάζουσα περιοχή στην άκρη της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας με κύριο χαρακτηριστικό την ορεινότητα σε όλο το Νομό. Το κύριο προβλήμα της είναι η περιορισμένη προσπελασιμότητα λόγω έλειψης Εθνικού δικτύου, που έχει σαν συνέπεια το μεγάλο κόστος μεταφοράς και την απομόνωση. Η διάλυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού είναι πλήρης με συνέπεια τον γηρασμένο πληθυσμό και την ανυπαρξία κεφαλαίου προς επένδυση. Το πολιτικό προσωπικό έχει αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων. Η ανυπαρξία μηχανισμών και δομών ικανών για υποστήριξη και ουσιαστική παρέμβαση για αντιστροφή της κατάστασης, οι υποστελεχωμένες και ανοργάνωτες κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, η έλλειψη αναπτυξιακού φορέα δεν προοιονίζουν ενα καλύτερο μέλλον.
Έχει όμως και σημαντικά πλεονεκτήματα και αυτά είναι:
Το Φυσικό Περιβάλλον και τοπίο, τα Φυσικά αποθέματα που δίνουν δυνατότητες ορεινού τουρισμού όλο το χρόνο, όπως και δυνατότητες παραγωγής τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας
Η κεντρική θέση στην Χώρα και στη Στερεά Ελλάδα με δεσμούς στους όμορους Νομούς παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης ορεινού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, επισκέψεις ομογενών
μεταναστών εσωτερικού και εξωτερικού εφ’ όσον αρθεί η γεωφραφική απομόνωση. Δυνατότητα σύνδεδης με περιοχές με ήδη ανεπτυγμένο ορεινό τουρισμό όπως η λίμνη Πλαστήρα και δημιουργία διαδρομών.
Η ύπαρξη του τμήματος Δασοπονίας &Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και οι δυνατότητες ανάδειξης των φυσικων αποθεμάτων με την έρευνα δια μέσου μεταπτυχιακών προγραμμάτων και επιστημονικού τουρισμού
Εμείς θέλουμε να έχουμε και έχουμε όραμα για τον τόπο μας και πιστεύουμε ότι κάτω από μια διαφορετική αντίληψη για την περιοχή μας, σταδιακά, αυτή μπορεί να βγει από την καθοδική πορεία και μάλιστα με μια αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής, όπως συμβαίνει σε άλλες παρόμοιες περιοχές της Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι για να ξαναζωντανέψει αυτός ο τόπος πρέπει να στήσουμε παραγωγικό ιστό πάνω σε σύγχρονες και ισχυρές βάσεις.
Οι προτάσεις μας στηρίζονται στους άξονες:
Πρωτογενής τομέας (Γεωργία- Κτηνοτροφία-Δασοπονία-Εξόρυξη)
Βιομηχανία – Βιοτεχνία – Επαγγελματίες
Τουρισμός – Πολιτισμός
Παιδεία
Υποδομές – Υπηρεσίες

1. Πρωτογενής τοµέας 
Γεωργία – Κτηνοτροφία 
Κύρια χαρακτηριστικά του νοµού µας στον τοµέα αυτό είναι οι µικρές µονάδες και η έλλειψη ντόπιων
ζωοτροφών. Οι µονάδες αυτές µπορούν να γίνουν αποδοτικές µόνο αν στραφούν στην παραγωγή
βιολογικών προϊόντων ποιότητας και ονοµασίας προέλευσης. Για την επιτυχία των παραπάνω
απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση όλων των τοπικών πόρων (εγκαταλειµµένη γη,
βοσκότοποι) έτσι ώστε να αποδίδουν το περισσότερο δυνατό χωρίς να υποβαθµίζονται. Παράλληλα
είναι αναγκαία η συνεχής εκπαίδευση, ενηµέρωση και υποστήριξη των αγροτών µας καθώς επίσης και η έρευνα για όλων των ειδών τα προϊόντα , από την παραγωγή και την τυποποίησή τους ως την
προώθησή τους στην εσωτερική και διεθνή αγορά.
Τέτοια προϊόντα µπορούν να είναι ζωοκοµικά (κρέατα, τυριά κ.λ.π.), το µέλι, τα κάστανα, τα καρύδια, τα φασόλια, τα αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά, το µούρο κ.α.. ∆ράσεις που θα µειώσουν το κόστος παραγωγής και θα αυξήσουν τις αποδόσεις είναι ο µηχανικός εξοπλισµός, η βελτίωση των βοσκοτόπων και η οργάνωση διαχείρισής τους, ο εµπλουτισµός της µελισσοκοµικής χλωρίδας σε συνδυασµό µε αντιδιαβρωτική προστασία.
Για την υλοποίηση των παραπάνω πρέπει να λειτουργήσουν σε συνδυασµένη δράση ιδιώτες, οµάδες
παραγωγών, συνεταιρισµοί, δήµοι και εταιρίες.
∆ασοπονία 
Πρόκειται για σηµαντικό κλάδο της τοπικής οικονοµίας που µπορεί και πρέπει να αποτελεί αναπτυξιακό τοµέα και µηχανισµό αναδιανοµής του εισοδήµατος υπέρ του ορεινού πληθυσµού. Ταυτόχρονα το δάσος είναι ο σηµαντικότερος πόρος για τη διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και χώρος άσκησης πολλών δραστηριοτήτων του εναλλακτικού τουρισµού.
Οι δασοπονικοί στόχοι για την περιοχή µας πρέπει να είναι:
Η προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος
Εργα προστασίας εδαφών, περιαστικά δάση, έργα αναψυχής, βελτίωση δασικού δικτύου
Ενίσχυση δασικής παραγωγής µε επιδότηση δασεργατών, όπως συµβαίνει µε άλλα προϊόντα.
Ορθολογική ανάπτυξη λοιπών δασικών πόρων, όπως η θήρα, η αλιεία ορεινών υδάτων και εκτροφή
ψαριών,διαχείριση θαµνώνων, παραγωγή καλλωπιστικών φυτών και δέντρων (αποξηραµένα,
Χριστουγεννιάτικα κ.α.)
Κήρυξη προστατευόµενων περιοχών (Πανταβρέχει, Τρύπα Αγραφιώτη, Μαύρη Σπηλιά) και
διερεύνηση για τη δυνατότητα ίδρυσης εθνικού δρυµού στον Κρικελοπόταµο, στο Ασπρόρεµα, στη
Φτέρη στα Παλούκια ή αλλού.
Εξόρυξη ορυκτών 
Σε µερικές περιοχές αξιόλογο οικονοµικό πόρο µπορεί να αποτελέσει η εξόρυξη µαρµάρου-δοµικών
λίθων, στους δήµους Απεραντίων και Ασπροποτάµου, σε υποβαθµισµένες εκτάσεις που θα
αποκαθίσταται.
2. Βιοµηχανία – Βιοτεχνία – Επαγγελµατοβιοτέχνες
Αµεση επαναλειτουργία του πριστηρίου στη Φουρνά από το κεντρικό ταµείο γεωργίας και δασών µε
στροφή στην κατεύθυνση κατασκευών κατάλληλων για χώρους αναψυχής (πάγκοι-τραπέζια-παιχνίδια) και αποδέκτες τις δασικές υπηρεσίες, του ∆ήµους κ.λ.π., στην κατασκευή λυόµενων σπιτιών για εξοχικά, σεισµόπληκτους και δασικά χωριά.
Χορήγηση ενισχύσεων από εθνικούς πόρους για την ίδρυση µικρών οικογενειακών βιοτεχνιών
επεξεργασίας ξύλου, πέτρας, τυποποίησης αρωµατικών φυτών και άλλων προϊόντων. Οι έως τώρα
επιχορηγήσεις της Ε.Ε. δεν επαρκούν. Το κύριο µειονέκτηµά τους είναι το ότι ουσιαστικά απευθύνονται σ’ αυτούς που ήδη έχουν σχηµατισµένο κεφάλαιο και πρόσβαση στο πιστωτικό σύστηµα. Πρέπει να περάσουµε από την σποραδική εφαρµογή, στη καθολική ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων µε επάρκεεια πόρων και µακροπρόθεσµη πολιτική. Το ότι ο νοµός µας παραµένει εκτός του κεντρικού οδικού δικτύου της χώρας δυσχεραίνει ακόµη περισσότερο την δυνατότητα ανάπτυξης βιοµηχανικών – βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, υπάρχουν όµως πολλά αναξιοποίητα περιθώρια.
Ανάπτυξη των ΑΠΕ µε χωροταξικό σχεδιασµό σύµφωνα µε την πραγµατική δυνατότητα του
περιβάλλοντος και την διατήρηση ανέπαφου του τοπίου, κυρίως από αξιόπιστους τοπικούς φορείς. Όχι στις ανεξέλεγκτες διαθέσεις των κρατικοδίαιτων «νταβατζήδων» για µαζική κατάληψη όλων των
κορυφών και όλων των ποταµών.
3. Τουρισµός – Πολιτισµός
Ο τουρισµός αναδεικνύεται τελευταία στον σηµαντικότερο ίσως τοµέα της Ευρυτανίας εφ’ όσον
βρισκόµαστε στο κέντρο της χώρας, διαθέτουµε τοπία απαράµιλλης οµορφιάς, καθαρό και παρθένο
φυσικό περιβάλλον. Όσες επενδύσεις έγιναν, απέδωσαν άµεσα και ικανοποιητικά (χιονοδροµικό
κέντρο, αγροτουριστικές µονάδες, µνηµεία), παρά την κακοδιαχείριση και την µη υποστήριξη από
παράλληλα οργανωµένη παραγωγή τοπικών προϊόντων.
Στην Ευρυτανία ταιριάζουν οι εναλλακτικές µορφές τουρισµού επειδή βασίζονται ακριβώς στη
διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της ντόπιας πολιτιστικής παράδοσης και έτσι
ελαχιστοποιούνται οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της γρήγορης τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι το κοινωνικό κόστος (αντιγραφή αρνητικών προτύπων) και περιβαλλοντική επιβάρυνση από
υπερφόρτωση.
Με τον εναλλακτικό τουρισµό αυξάνεται η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσµού
για την προστασία της φύσης και τη διατήρηση της παράδοσης. Ο αριθµός δε των επισκεπτών δεν
γίνεται υπερβολικός και συµβαδίζει µε την σταδιακή ανάπτυξη της υποδοµής (καταλύµατα,
καταστήµατα). Κάθε τόπος έχει κάτι να πει και η Ευρυτανία κουβαλάει τη δική της µεγάλη ιστορία.
Τα Κοκκάλια, το Καστράκι, τα Μοναστήρια, τα ΄Αγραφα, τα γιοφύρια, τα πανηγύρια. Όλα αυτά και
άλλα πρέπει να γίνουν γνωστά, να µελετηθούν και να αναδειχτούν. Άµεσα να δηµιουργηθεί
αρχαιολογική υπηρεσία στο νοµό, να αξιοποιηθούν οι λίγοι παραδοσιακοί οικισµοί που απέµειναν και να δηµιουργηθούν κέντρα παραδοσιακής διαβίωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ο τουρισµός και ο πολιτισµός να συνυπάρξουν σε ένα αρµονικό «πάντρεµα».
Αλλωστε και οι Ευρυτάνες πρέπει να γνωρίσουν τον τόπο τους.
4. Παιδεία 
Οι διάφορες µεταρρυθµίσεις που έγιναν δηµιούργησαν ανισότητες σε βάρος των µαθητών των
περιφερειακών σχολείων και εκµηδένισαν τις ευκαιρίες µόρφωσης και εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η άρση των ανισοτήτων αυτών είναι δύσκολη στην εποχή του έντονου ανταγωνισµού, των ιδιωτικών σχολείων και των ιδιαίτερων µαθηµάτων, ιδίως στα περιφερειακά σχολεία των χωριών.
Προτείνουµε η Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση να βασιστεί σε λιγότερα, µεγαλύτερα και καλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα, την παραµονή των µαθητών στα σχολεία µετά το τέλος του
υποχρεωτικού ωραρίου, την εκεί σίτισή τους και την διεξαγωγή δωρεάν φροντιστηριακών µαθηµάτων
επιτόπου πριν την επιστροφή τους στα σπίτια. Επίσης προτείνουµε ειδική ποσόστωση σε παιδιά
τέτοιων περιοχών για εισαγωγή τους σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ σχετικές στο γνωστικό αντικείµενο µε την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και τα επαγγέλµατα της υπαίθρου.
5. Υποδοµές – Υπηρεσίες 
Ο Ευρυτάνας πρέπει να υποστηριχθεί από τους κρατικούς φορείς που δεν είναι σε καλή κατάσταση
αφού το προσωπικό τους είναι ελάχιστο. Επείγει η στελέχωση όλων των υπηρεσιών και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδοµής. Ιδιαίτερη µέριµνα χρειάζεται ο τοµέας υγείας αφού όσο και αν βελτιώθηκε το νοσοκοµείο Καρπενησίου ο υπόλοιπος Νοµός στερείται υπηρεσιών υγείας. Το νοσοκοµείο όσο και το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας πρέπει να στελεχωθούν µε µόνιµο προσωπικό. Φροντίδα χρειάζονται οι άποροι ηλικιωµένοι που ζούνε αποµονωµένα στα χωρία τους µε την επέκταση των δυνατοτήτων του γηροκοµείου στο µέγεθος των αναγκών ή δηµιουργία νέου και προγραµµάτων τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι».
Πρώτη προτεραιότητα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του Νοµού είναι η κατασκευή Εθνικού οδικού δικτύου που θα τον συνδέσει µε την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και η συµπλήρωση και αναβάθµιση του επαρχιακού δικτύου. Άµεση αντιµετώπιση του προβλήµατος των απορριµµάτων µε οργάνωση της ανακύκλωσης και την κατασκευή Χώρου Υγειονοµικής Ταφής.
Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη όλης της Ευρυτανίας και όχι µόνο κάποιων περιοχών.
∆εν έχουµε την πολυτέλεια να φύγει οποιοσδήποτε απ’ την περιοχή αλλά θέλουµε και να γυρίσουν
Ευρυτάνες που φύγανε αλλά να έρθουν και άλλοι που δεν είναι από εδώ, θέλουν όµως να ζήσουν και
να δηµιουργήσουν έξω απ’ τις απάνθρωπες πόλεις.
Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν προγράµµατα µε
κίνητρα οικιστικής και επαγγελµατικής εγκατάστασης στην Ευρυτανία, ώστε να γίνει πράξη η
αποκέντρωση. Μετά το ξεφούσκωµα της φούσκας των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών πιστεύουµε ότι η πρότασή µας αποτελεί την αριστερή πρόταση για την αειφορική πραγµατική οικονοµία για περιοχές µε τα χαρακτηριστικά του Νοµού Ευρυτανίας.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

"Προτείνουµε η Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση να βασιστεί σε λιγότερα, µεγαλύτερα και καλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα...".Θεωρούσαμε ότι εσείς θα είστε μακριά από τη λογική των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος των σχολείων που,μεταξύ άλλων, θα περιορίσει τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών.